Sosyal Medya

Ekonomi

TEPAV’a göre koşullar Eylül’den itibaren faiz indirimine uygun hale gelecek

Ali Cufadar ve Ekrem Cunedioğlu tarafından hazırlanan TEPAV Haziran ayı, ‘Aylık Ekonomik Değerlendirme Raporu’nu yayımladı. Sıkı para politikasının ve bütçe…

TEPAV’a göre koşullar Eylül’den itibaren faiz indirimine uygun hale gelecek

Ali Cufadar ve Ekrem Cunedioğlu tarafından hazırlanan TEPAV Haziran ayı, ‘Aylık Ekonomik Değerlendirme Raporu’nu yayımladı.

Sıkı para politikasının ve bütçe önlemlerinin makro-finansal göstergelerdeki olumlu gidişatı desteklemeye devam ettiği belirtilen ve parasal sıkılığın yeterli olduğu, olumlu etkilerinin yaz aylarından başlayarak daha belirgin hissedilmeye başlanacağı dile getirilen raporda, TCMB’nin, parasal sıkılığın gerektiği kadar korunacağına ilişkin mesajlarının piyasalara olumlu yansıyacağı ifade edildi.

Raporda, kredi artış oranlarına ilişkin sıkılaştırıcı kısıtların kredi piyasasında rekabeti bozduğu, kredi faizlerinin aşırı yüksek düzeylere çıkmasına yol açtığına dikkat çekilerek, kredi faizlerinin aşırı yükselmesinin maliyetlerde ve krediye erişimde sıkıntılara yol açarak özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri olumsuz etkilediği, ancak yabancı para kredilere getirilen kısıtların kredilerdeki dolarlaşmayı sınırlaması nedeniyle olumlu olduğu ifade edildi.

TCMB’nin parasal aktarım mekanizmasında ticari krediler yerine mevduat faizlerine odaklanarak mevduat faizlerinin yüksek tutulmasını teşvik etmesinin sağlıklı olacağı önerisinde bulunulan raporda, buna karşın kredi kısıtlarını gevşeterek kredi faizlerinin rekabetçi piyasa koşullarında oluşmasına özen göstermesinin uygun olacağına vurgu yapıldı.

Raporda şu değerlendirmeler yer aldı:

Yılın ilk beş ayındaki gerçekleşmeler harcama baskılarının sürdüğünü göstermektedir. TEPAV bünyesinde yaptığımız çalışmalar, ek önlem alınmazsa bütçe açığı ve borç stokundaki bozulmanın devam edeceğine işaret etmektedir.

Bütçe açığı oldukça yüksek düzeylerde seyretmekle birlikte, son dönemde alınan ve alınacağı öngörülen harcama azaltıcı ve gelir artırıcı bütçe önlemleri para politikasını kısmen destekleyecek.

Enflasyon açısından en kötünün geride kaldığı değerlendirmesi, mayısta yüzde 75 ile zirveye ulaşan yıllık enflasyon ile karşılaştırılarak yapılan göreli bir değerlendirmedir. Artık, 2025 sonu için hedeflenen yüzde 14 düzeyine odaklanmak gerekmektedir. Enflasyonun bu düzeye sadece para ve maliye politikası ile yaklaştırılmaya çalışılması toplumsal maliyet açısından ele alındığında istenilir bir seçenek değildir. Programın mutlaka yeni bir kalkınma stratejisine dayalı yapısal tedbirlerle güçlendirilmesi gerekmektedir.

Parasal koşulların oldukça sıkılaşmasına karşın enflasyon bekleyişlerinde yeterli kırılma henüz sağlanamadı ve bu çerçevede, yaz aylarındaki aylık enflasyon eğilimi önemli.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler