Sosyal Medya

Ekonomi

TEPAV Direktörü Ali Çufadar: Reel faiz çok yüksek, faiz indirimleri sonbaharda başlamalı

TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Programı Direktörü Ali Çufadar, Haziran ayı itibariyle reel faizin yüzde 24,8 seviyesinde olduğunu belirterek, sonbaharda zamanlaması ve…

TEPAV Direktörü Ali Çufadar: Reel faiz çok yüksek, faiz indirimleri sonbaharda başlamalı

TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Programı Direktörü Ali Çufadar, Haziran ayı itibariyle reel faizin yüzde 24,8 seviyesinde olduğunu belirterek, sonbaharda zamanlaması ve yönetimi iyi ayarlanmazsa, yüksek reel faizin Türkiye’nin ekonomik dengelerini zorlayacağını söyledi. Şu anki yüzde 24-25’lik reel faizin yıl sonunda yüzde 33 seviyesine çıkabileceğini belirten Çufadar, Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutmasının ekonomik olarak mümkün olmadığını, çünkü bu durumda parasal koşulların daha da sıkılaşacağını ifade etti.

Çufadar, Merkez Bankası’nın sonbahardan itibaren kademeli faiz indirimi yapması gerektiğini, aksi takdirde daha yüksek oranlarda indirimlere ihtiyaç duyulacağını söyledi. Yabancı kuruluşların 2025’in ilk çeyreğine kadar faiz indirimi yapılmaması yönündeki görüşlerinin, para politikasının esnekliğini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Enflasyon beklentilerindeki düşüşler dikkate alınarak kademeli faiz indiriminin, daha sonra tek seferde yüksek oranda yapılacak indirime kıyasla daha iyi bir yol olduğunu vurgulayan Çufadar, Merkez Bankası’nın kredi faizlerindeki düşüşleri izleyerek, indirime başlamayı bir süre daha erteleyebileceğini ifade etti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler