Sosyal Medya

Ekonomi

TCMB, Suudi Arabistan’a Olan Yükümlülüğünü Sonlandırdı

Mayıs 2023 seçimleri öncesi imzalanan 5 milyar dolarlık depo alım mutabakatı sonlandı.

TCMB, Suudi Arabistan’a Olan Yükümlülüğünü Sonlandırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün, dış yükümlülüklerinin azaltılmasına ilişkin bir basın duyurusu yaptı.

Websitesinden yaptığı basın duyurusunda, Merkez Bankası rezerv yönetimi kapsamında dış yükümlülüklerin azalması amacıyla uluslararası depo alım işlemlerini gözden geçiriyor olduğunu söyledi.

Bu bağlamda, Suudi Arabistan ile olan 5 milyar ABD doları tutarındaki depo alım işlemi sonlandırılırken rezervlerin güçlendiği mesajı verildi.

Merkez Bankası, dış yükümlülüklerde 7 milyar dolar iyileşme sağlandığını belirtirken, 2023 yılında Mayıs 2023 seçimleri öncesi Suudi Arabistan ile 5 milyar dolar mevduat yatırmak üzere imzaladığı anlaşmayı sonlandırdığını duyurdu.

Merkez Bankası; Çin, Katar, Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden mevduat ve swap anlaşmaları aracılığıyla yaklaşık 20 milyar dolar sağlamıştı. Azerbaycan varlık fonu da kısa vadeli mevduat olarak 1 milyar euroluk dövizi Merkez Bankası’na yatırdığını duyurmuştu.

Merkez Bankası “Son dönemde depo bakiyelerinin azaltılması yoluyla dış yükümlülüklerimizde yaklaşık 7 milyar ABD doları karşılığı iyileşme sağlanmıştır. ” dedi.

Konuya ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de X sosyal medya hesabından değerlendirmede bulundu. Şimşek “Programımızla artan dış kaynak girişi, ters dolarizasyon ve azalan dış finansman ihtiyacı sonucunda rezervlerimiz güçlendi. Bu sayede dış yükümlülükleri azaltıyoruz” yorumunda bulundu.

Mehmet Şimşek, “Suudi Arabistan ile ekonomik ve finansal konulardaki işbirliğimiz devam edecek” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler