Ekonomi
‘Tasarruf paketi’ bir niyet beyanı niteliğinde, daha fazlası gerekli
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ‘kamuda tasarruf paketi’ programını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen toplantıda konuşan Mehmet Şimşek‘in açıklamalarından…
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ‘kamuda tasarruf paketi’ programını açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen toplantıda konuşan Mehmet Şimşek‘in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
- En öncelikli gündemimiz hayat pahalılığını gündemden çıkarmak.
- Kamuda ambulans, savunma, güvenlik gibi alanlardaki zorunlu ihtiyaçlar hariç, yeni araç satın almayı ve kiralamayı üç yıl süreyle durduruyoruz.
- Ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtları tasfiye edeceğiz.
- Savunma ve güvenlik hariç toplu taşıma olan yerlerde personel servislerini kaldırıyoruz.
- Kamuda yabancı menşeli araç kullanımını sonlandırıyoruz.
- Üç yıl boyunca emekli olanlar kadar yeni personel istihdam edilecek.
- Kamuda esnek ve uzaktan çalışma modeli geliştirilecek.
- Deprem riski olanlar hariç yeni bina alımı ve yapımını üç yıl durduruyoruz. Yeni bina kiralanmasına izin vermeyeceğiz, mevcut kiralamaları da peyderpey sonlandıracağız.
- İdari yapılanmada etkinliği esas alacak kapsamlı bir çalışmayı başlatıyoruz. Mükerrer yapılanmalarını önleyeceğiz. Örneğin defterdarlıklar ile vergi dairelerini birleştireceğiz.
- Bakanlıkların yurt dışı teşkilatlarının ihtiyaçlar çerçevesinde gözden geçirilecek. Tüm taşra teşkilatı etkinlik esasıyla gözden geçirilecek.
- Hizmet içi eğitimler sadece kamu tesislerinde yapılacak, otellerde değil. Yurt dışı geçici görevleri sınırlıyoruz.
- Diğer cari harcamalarda 2024 temsil ve tanıtma ödeneklerinde yüzde 25 kesinti yapıyoruz. Uluslararası toplantılar ve milli bayramlar hariç gezi ve kokteyl yapılamayacak.
- Kamuda tasarruftan sonra bir diğer alan bütçede harcama disiplini. Mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10’luk kesinti, yatırım ödeneklerinde yüzde 15’lik kesinti yapıyoruz.
- Diğer başlık kamu yatırımları. Kamu yatırımlarında da önceliklendirmeye gidiyoruz. Fiziki ilerlemesi yüzde 75’in üzerinde olan projeleri, deprem riski nedeniyle gerekli olan projeler, deprem sonrası planlanan projeler, tarımsal sulama başta olmak üzere gıda arzını artıran projeler, yeşil projeler ve OSB-demiryolu bağlantı projeleri öncelikli projeler olacak.
- Zorunlu haller dışında kamu yatırım programına yeni proje almayacağız.
- Kamu kurumları bütçe ödeneğine göre yatırım projeleri yürütecek. 2024 yılında harcamalar gözden geçirilecek ve bu çerçevede verimsiz harcamalar 2025 yılından itibaren sonlandırılacak.
- Açıktan atama izinleri bütçe kanununda belirlenecek.
- Kamu çalışanlarının yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getiriyoruz. Sadece bir yerden yönetim kurulu ücreti alınabilecek, ücretlere üst sınır getireceğiz.
- Sokak ve cadde ışıklandırılmasında LED dönüşümü hızlandırılacak. Kamu binalarında enerji verimliliği artırılacak.
- E-yazışma sistemine geçiş tamamlanacak. Tebligatlarda elektronik sisteme geçilecek. Kurumsal arşivler elektronik ortama taşınacak. Yayın, rapor vb tanıtım amaçlı dökümanlar basılmayacak.
- Önümüzdeki dönemde kamu ihale reformu, KİT’lerde yönetişim reformu, vergide adalet ve etkinlik, kayıt dışılıkla mücadele gibi alanlarda çalışmalarımızı tamamlayacağız.
- Tedbirlere uymayanlara para cezası uygulanacak.