Sosyal Medya

Ekonomi

Takibe düşen bireysel kredilerde sert artış!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verilerine göre, bankacılık sektöründe kredi hacmi artarken, takipteki alacaklar da yükseldi. Özellikle bireysel…

Takibe düşen bireysel kredilerde sert artış!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verilerine göre, bankacılık sektöründe kredi hacmi artarken, takipteki alacaklar da yükseldi. Özellikle bireysel borçların ödenmesinde zorluklar yaşandığı görülüyor. Yılın ikinci yarısında asgari ücrette artış olmaması, vatandaşların kredi ve kredi kartı ödemelerinde zorlanmasına yol açtı.

Kredi hacmi yükseldi: BDDK verilerine göre, toplam kredilerde yılbaşından bu yana yüzde 25 nominal artış kaydedildi. Tüketici kredileri yüzde 18, konut kredileri yüzde 4 artarken, taşıt kredilerinde yüzde 13,77 azalma görüldü. İhtiyaç kredileri yüzde 28, kredi kartları ise yüzde 35 oranında büyüdü. Ticari kredilerde de yüzde 24,87 oranında artış oldu.

Kredi kartlarında takibe düşme oranı arttı: Takipteki alacaklardaki artış da dikkat çekti. Toplam kredilerde takipteki alacaklar yüzde 31,73, bireysel kredilerde yüzde 46,69, konut kredilerinde yüzde 25,88 ve ihtiyaç kredilerinde yüzde 47,03 oranında arttı. Kredi kartlarında takipteki alacaklar yüzde 156 oranında yükseldi. Ticari kredilerde ise bu artış yüzde 14,98 seviyesinde kaldı.

Takipteki alacakların oranı arttı: Yılbaşında yüzde 1,65 olan tüm kredilerde takibe düşenlerin oranı, temmuz ayında yüzde 1,73’e yükseldi. Bireysel kredilerde bu oran yüzde 1,98’den yüzde 2,46’ya çıktı. Özellikle konut kredilerinde düşük artış görülmesine karşın, takipteki alacak oranı yüzde 25,88 seviyesinde arttı.

İhtiyaç ve taşıt kredilerinde artış: İhtiyaç kredilerinde takibe düşenlerin oranı yılın ikinci yarısında hızla artarak yüzde 3,44’e yükseldi. Taşıt kredilerinde ise takibe düşme oranı yılbaşında yüzde 0,15 iken, ağustos sonunda yüzde 0,25’e çıktı.

Kredi kartlarında sorun büyüyor: Kredi kartlarındaki takip oranı yılbaşında yüzde 1,37 iken, ağustos sonunda yüzde 2,59’a ulaştı, bu alanda en yüksek takip oranı görüldü.

Ticari kredilerde iyileşme: Ticari kredilerde ise takipteki alacakların oranı yılbaşında yüzde 1,63 iken, sekiz ay sonra yüzde 1,50’ye gerileyerek bu alanda olumlu bir gelişme yaşandı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler