Sosyal Medya

Ekonomi

Şimşek: Enflasyonda baz etkisi ötesinde bir düşüş olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelede uygulanan maliye politikasının etkin olduğunu ve para politikasının gecikmeli etkilerinin 2025’te devreye…

Şimşek: Enflasyonda baz etkisi ötesinde bir düşüş olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelede uygulanan maliye politikasının etkin olduğunu ve para politikasının gecikmeli etkilerinin 2025’te devreye girmesiyle birlikte enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanacağını belirtti. **Ekonomim** sitesine verdiği röportajda, enflasyonun yalnızca baz etkisiyle değil, maliye ve para politikalarının etkisiyle de düşeceğini vurgulayan Şimşek, 2025’te bu sürecin daha belirgin hale geleceğini ifade etti.

Şimşek, Türkiye ekonomisinin yol haritası niteliğindeki Orta Vadeli Program’a (OVP) değinerek, iş dünyasının OVP’yi bir rehber olarak görmesi gerektiğini söyledi. Programdaki hedeflerin kamu için bağlayıcı, özel sektör için ise yönlendirici olduğunu belirten Bakan, özel sektörün bu hedefleri dikkate alarak fayda sağlayacağını belirtti.

Ayrıca, borsa ve kripto varlık vergilendirilmesi konusunun gündemden çıkarıldığını ifade eden Şimşek, genel vergi oranlarında artış veya indirim öngörmediklerini, yeni yasama döneminde böyle bir paket olmadığını söyledi.

“Enflasyonla Mücadelede Maliye Politikası Güçlü Şekilde Devrede”

Tasarruf tedbirleri konusunda yapılan eleştiriler üzerine açıklamalarda bulunan Şimşek, harcama disiplini ve tasarruf tedbirleri sayesinde toplamda 814 milyar liralık tasarruf sağlandığını belirtti. Enflasyonla mücadelede mevcut maliye politikasının güçlü bir şekilde işlediğini vurgulayan Bakan, 2025 yılında para politikasının etkilerinin hissedileceğini ve enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanacağını belirtti.

2025 Yılı Yatırım Planları

2025 yılı için kamu yatırımlarına yaklaşık 1,6 trilyon lira kaynak ayrıldığını ifade eden Şimşek, bütçenin yüzde 10,5’inin bu yatırımlara gideceğini söyledi. Deprem harcamalarının azalmasıyla birlikte bu yıl yatırımlarda geçen yıla göre (%14.4) bir yavaşlama bekleniyor. 2025’te sosyal konut, sulama projeleri, lojistik maliyetleri azaltma ve organize sanayi bölgeleri gibi projelerin öne çıkacağını belirtti. Özel sektörde ise teknoloji, tarım, enerji ve turizm sektörlerine ağırlık verilmesi planlanıyor.

“Bütçe Disiplini ve Enflasyon Hedefleri”

2023’te bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 5,2 olduğunu hatırlatan Şimşek, deprem harcamaları hariç tutulduğunda bu oranın yüzde 1,6’ya düştüğünü söyledi. 2024 yılı için bütçe açığının yüzde 4,9 seviyesinde beklendiğini ve 2025 yılında ise bu oranın yüzde 3,1’e gerileyeceğini belirtti. Bu düşüşün, maliye politikasının daraltıcı etkisinin bir sonucu olduğunu vurgulayan Bakan, 2025 yılı itibarıyla enflasyonda daha kalıcı bir düşüş yaşanacağını öngördü.

Vergi Politikası ve Kayıt Dışı Ekonomiye Yönelik Adımlar

Borsa ve kripto varlık vergilerinin gündemden çıktığını belirten Şimşek, yeni yasama döneminde genel vergi oranlarına yönelik herhangi bir düzenleme yapılmayacağını açıkladı. Bunun yerine vergi istisnaları ve indirimlerinin gözden geçirileceğini ifade eden Bakan, vergi tabanının genişletilmesi ve kayıt dışı ekonominin azaltılmasına yönelik çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Şimşek, kayıt dışı ekonomiyi azaltmak için yapay zeka ve büyük veri analitiği ile daha etkin denetimler yapılacağını ve kayıt dışı işlemlerin tespiti için çalışmaların süreceğini sözlerine ekledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler