Sosyal Medya

Ekonomi

Sağlık Bakanlığı’nın iftar ve sahur için sağlıklı beslenme menüsü: Aylık maliyeti 31 bin TL, seçmen tepkili

Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında iftar ve sahur için sağlıklı beslenme için menü önerisi paylaştı. Menünün dört kişilik bir aile için maliyeti ise aylık 31 bin TL olarak hesaplandı.

Sağlık Bakanlığı’nın iftar ve sahur için sağlıklı beslenme menüsü: Aylık maliyeti 31 bin TL, seçmen tepkili

Türkiye’de yaşanan ekonomik krizle beraber durmadan yükselen enflasyon, en çok temel gıda fiyatlarını arttırdı. Bu durum Sağlık Bakanlığı’nın Ramazan ayı için hazırladığı sağlıklı beslenme menülerinde de kendini gösterdi.

Bakanlık hazırladığı listede; iftar, sahur ve ara öğünde alınması gereken gıdalara örnek verdi. Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre, Bakanlığın en ucuzundan hazırladığı listesine göre oruç tutmak isteyen bir kişinin bir günlük iftar, ara öğün ve sahur maliyeti 257.75 TL’yi buluyor. Dört kişilik ailenin bir günlük oruç maliyeti ise tam 1031 TL. Asgari ücretli bir aile bu tavsiye ile ancak 16 gün, emekli ailesi de 9.5 gün oruç tutabiliyor. Bakanlığın listesine göre oruç tutan dört kişilik bir ailenin aylık masrafı 30 bin 930 lirayı buluyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın imzasıyla sunulan öneride “Yeterli ve dengeli beslenmenin sürmesi için sahur öğünü atlanmamalı, ana öğün ve ara öğünler yapılmalıdır. Öğünlerde beş besin grubundan sağlıklı ve dengeli seçimler gereklidir” denildi. Sahur, ara öğün ve iftar menülerine şu şekilde yer verildi:

SAHUR: Süt, yoğurt, peynir (75 gram 17.5 lira), yumurta (1 adet 2.25 lira), tam tahıllı ekmekler (2 dilim 2 lira), çiğ sebze-meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba (1 kase 10 lira), zeytinyağlı yemekler (Porsiyon 15 lira), yoğurt (180 gram 17 lira) ve salatadan (kase 15 lira) oluşan bir öğün tercih edilebilir.

İFTAR: Orucun zeytin ya da hurma ve su ile açılmasından sonra yemeğe çorba ve salata ile başlanabilir. Devamında etli sebze yemeği veya yağsız et yemeği ve zeytinyağlı sebze yemeği, salata veya söğüş, 1-2 dilim ekmek veya küçük bir porsiyon pilav veya makarna tüketilebilir.

ARA ÖĞÜN: İftar ve sahur arasında ise meyve, kuru meyve, kabuklu yemiş, süt ve yoğurt ile meyve ve sütlü tatlılar tercih edilebilir.

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, seçimin Ramazan ayına denk gelmesinin etkileri olacağını belirtirken; iftar sofralarında artan maliyetin AKP’yi zor durumda bırakacağının konuşulduğunu aktardı.

Nuray Babacan’ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Bazıları iftar sofralarında her şeyin artan fiyatını görmenin ve bunun sürekli konuşulmasının AKP’yi zor durumda bırakacağı söylüyorlar. Bazı siyasilere göre, yerel seçim yarışı nedeniyle herkes Ramazan paketi hazırlayarak, yardım paraları dağıtacak.

Yaşlı ve emekli seçmen

AKP’li yaşlı ve emekli seçmenin bir kısmının protesto ederek sandığa gitmeyebileceği konuşuluyor. İktidar değişikliği söz konusu olmadığı için seçmen reflekslerinin zayıfladığı, ayrıca kısa süre önce yapılan genel seçimler nedeniyle de bıkkın seçmen sorunu yaşandığı anlatılıyor. Tüm bu analizler sonucunda AKP’de hem YRP etkisi hem de seçmen tepkisi nedeniyle Türkiye genelindeki oylarda yüzde 3-5 puanlık bir düşüş bekleniyor. YRP’nin İstanbul’da yüzde 3,5, Türkiye genelinde yüzde 4,5-5 oyunun olduğu iddia ediliyor.

Yazının tamamını okumak için tıklayın 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler