Ekonomi
Prof. Dr. Seda Demiralp: Kota sistemiyle “bazı” altın ithalatçıları zengin ediliyor!
Prof. Dr. Seda Demiralp, Türkiye'de uygulanan altın ithalatındaki kota sistemine ilişkin çarpıcı bir açıklamada bulundu...
Prof. Dr. Seda Demiralp, Türkiye’de uygulanan altın ithalatındaki kota sistemine ilişkin çarpıcı bir açıklamada bulundu. Altın kilogram fiyatının dünya piyasasından 2-3 bin dolar daha yüksek olduğuna dikkat çeken Demiralp, bu durumun belirli ithalatçıları “hiç çabasız zengin” ettiğini vurguladı. Demiralp, “şanslı” ithalatçıların kim olduğu ve kotaya nasıl dahil olduklarına dair kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediğini de söyledi.
Işık Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Seda Demiralp, altın ithalatındaki kota uygulamasının yarattığı çarpık yapıya dikkat çekti. Sosyal medya hesabı X üzerinden yapılan açıklamada, Türkiye’de altının kilogram fiyatının dünya piyasasından 2-3 bin dolar daha fazla olduğunu ve bu durumun belirli ithalatçıları “hiç çabasız zengin” ettiğini vurguladı. Demiralp, bu “şanslı” ithalatçıların kim olduğu ve kotaya nasıl dahil oldukları konusunda kamuoyunun bilgilendirilmediğine işaret etti.
Kota uygulamasının, altın sektörünün dahi şikayetçi olduğu kaçakçılık sorununu tetiklediğini belirten Demiralp, mevcut suçla mücadele kanallarının bu durumu önlemede yetersiz kaldığını ifade etti. Ekonomist, Türkiye’nin altına olan “tuhaf merakı”na ve altın fiyatlarının yapay olarak yükseltilmesiyle ithalata harcanan döviz miktarının azaltılma çabasına dikkat çekti.
‘ALTINA DOĞRUDAN VERGİ GELSİN’
Demiralp, rant ve kaçakçılığın devleti zayıflatan önemli sorunlar olduğunu belirtirken, altın ithalatı politikalarının rasyonel bir zemine oturtulması gerektiğinin altını çizdi. Alternatif olarak altına doğrudan vergi getirilmesi ve bu şekilde yapılmak istenenin açıkça ortaya konulması gerektiğini savundu.
Rasyonel zemine dönmekten başka yolumuzun kalmadığını kabul ediyoruz, ama hala rant yaratma politikalarına devam ediyoruz.
Altın ithalatındaki kota uygulaması mesela. Sonucu belli. Bizde altının fiyatı dünyadaki kg fiyatından 2-3 bin dolar fazla oluyor, böylece bu kotaya…— Seda Demiralp (@sedademiralp) March 16, 2024