Ekonomi
Piyasa Günlüğü: Japonya ekonomisi 2023 yılının sonunda resesyona girdi
Dün, ABD’de Aralık ayına ilişkin aylık ÜFE enflasyonu verisi -%0,1’den aşağı yönlü revize edilerek -%0,2 değerini aldı. Ekim ve Kasım…
Dün, ABD’de Aralık ayına ilişkin aylık ÜFE enflasyonu verisi -%0,1’den aşağı yönlü revize edilerek -%0,2 değerini aldı. Ekim ve Kasım aylarına ilişkin veriler ise sırasıyla -%0,4 ve -%0,1 olarak korundu.
Ülkede 9 Şubat haftasında 30 yıl vadeli konut kredisi ortalama faiz oranı %6,87 ile son iki ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Chicago Fed Başkanı Goolsbee dün yaptığı konuşmada para politikasının yeterince sıkı olduğunu ve enflasyonun önümüzdeki birkaç ay daha yüksek gelmesinin %2’lik hedefe dönüş beklentisiyle uyumlu olduğunu belirtti. Ayrıca, Goolsbee bu durumun 2024 yılında faiz indirimi olmayacağı anlamına gelmediğini ifade etti. Salı günü beklentilerin üzerinde açıklanan TÜFE verisinin ardından satıcılı bir görünümün hâkim olduğu ABD borsaları dün artıda kapattı. Brent türü ham petrolün varil fiyatı ABD’de ham petrol stoklarının artmasıyla %1,4 azalışla 81,6 USD’ye gerilerken, altının ons fiyatı 1.992 USD ile yatay bir seyir izledi.
Euro Alanı ekonomisi 2023 yılının son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre değişim kaydetmeyerek öncü veriyi teyit etti. Bölgedeki yıllık GSYH büyümesi de %0,1 ile piyasa beklentileri paralelinde gerçekleşti. Söz konusu veri, bölge ekonomisinin sıkı para politikaları ve küresel talepteki zayıf seyir nedeniyle baskı altında kaldığını gösterdi. Bölgede dün açıklanan verilere göre sanayi üretimi Aralık’ta aylık %2,6 oranında artış kaydetti. Bu gelişmede sermaye malı üretimindeki hızlı yükseliş belirleyici oldu. Böylece, bölgede sanayi üretimindeki yıllık artış Aralık ayında %1,2 ile Şubat 2023’ten bu yana en yüksek düzeyinde gerçekleşti. İngiltere’de Ocak ayı TÜFE enflasyonu aylık bazda %0,6 gerilerken, yıllık bazda %4,0 ile tahminlerin bir miktar altında gerçekleşti. Ülkede yıllık çekirdek enflasyon %5,1 oldu.
Bu sabah Japonya’da açıklanan verilere göre ülke GSYH’si 2023 yılının dördüncü çeyreğinde çeyreklik bazda %0,3 büyüme beklentilerine karşılık %0,1 oranında daraldı. Alt kalemlere bakıldığında tüketim ve sermaye harcamalarının büyümeyi sınırlandırdığı görüldü. Böylece, yılın üçüncü çeyreğinde de bir önceki çeyreğe göre %0,8 daralan ülke ekonomisi teknik olarak resesyona girerken, dolar bazında dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olma unvanını Almanya’ya devretti. BIST-100 endeksi dün günü %0,87 artışla 9.072 seviyesinde tamamladı. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 5 baz puan azalışla günü 299 baz puan düzeyinde kapattı. 2 ve 10 yıl vadeli tahvillerin faiz oranları sırasıyla %42,64 ve %25,26 olurken, Türk lirası USD ve EUR karşısında bir miktar değer kaybetti.
Bugün piyasalarda ABD’de açıklanacak olan Ocak ayı sanayi üretimi ve perakende satış verileri öne çıkıyor. Yurt içinde Ocak ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe verileri açıklanacak.
ekonomi.isbank.com