Ekonomi
OVP’de son durum: Bütçe açıklarını daraltmak hedefleniyor
Orta Vadeli Program bu hafta açıklanabilir. Yeni vergileri içerecek mi?
Yakın tarihin en kritik ekonomik belgesi olacak Orta Vadeli Programı güncelleme çalışmaları sürerken, içerik konusunda çok az bilgi var. Başkan Erdoğan Ağustos’ta yaptığı konuşmalarda ekonomi ve OVP’ye nerdeyse hiç değinmedi. Ekonomi yönetimi, birinci vergi paketinin TBMM’nde onaylanması ardından, bir dizi daha önlem açıklamayı planlıyordu, ancak bunların OVP’de yer alıp almayacağı netlik kazanmadı.
OVP’nin içeriği konusunda son önemli haberi Bloomberg yaptı, aşağıda bir kez daha paylaştığımız haberde, siyasi iradenin enflasyonu düşürmek için 2025-2026 yılında düşük büyümeye tahammül edeceği bilgisi yer alıyordu.
Şimşek OVP’de 2024 büyüme beklentisini düşürmeye hazırlanıyor
Daha geniş kapsamlı bir analiz ise 30 Ağustos tarihinde Yeni Şafak Gazetesi’nde yer aldı. Haberde şunlar ifade edildi:
5 Eylül’de kamuoyuna açıklanacak Orta Vadeli Program’ın son dokunuşları Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında yapıldı. Bu yılki büyüme hedefinin %4'ten aşağı çekilmesi, mevcut OVP’de %33 olan yıl sonu enflasyon hedefinin ise yükseltilmesi bekleniyor. Cari açık ve bütçe açığının GSYH’ye oranı tahminleri ise olumlu yönde güncellenecek.
Yeni Şafak’ın edindiği bilgiye göre; enflasyon hedeflemesinde bir güncellenmenin olmayacak. 2026 yılında enflasyonun tek haneli rakamlara düşürme hedefi korunacak. "Sene başında hazırlanan reçete işliyor. Depreme rağmen bu yıl bütçe açığı beklentinin altında gerçekleşiyor. Deprem harcamalarında yılın ikinci çeyreğinden itibaren düşüş başlayacak. 2024 bütçesinde 2,6 trilyon lira düzeyinde olan bütçe açığının 2025 bütçesinde büyük ölçüde azalması sağlanacak" değerlendirilmesinin toplantıda yapıldığı bilgisini paylaşan kaynaklar, deprem harcamalarının 2025 ortasından itibaren azalışa geçeceğinin değerlendirildiğini aktardı.
ENFLASYON VE KUR ÖNGÖRÜSÜ
Toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan mevcut OVP ile 12'nci Kalkınma Planın ilk yılına ilişkin etki analizlerini sundu. Şimşek; enflasyon, döviz kuru ve bütçe açığı temel göstergelerde hedef rakamların altında kalındığını kurul üyelerine aktardı. Karahan da enflasyonda kalıcı düşüş eğrisine girildiğini belirterek, gıda enflasyonunda da düşüşün artacağını söyledi. Toplantıda yapılan sunumlara temel göstergede olumlu gelişmelerin yaşandığı ifade edildi. Sene sonunda enflasyonun yüzde 38 ila 40 arasında gerçekleşeceği öngörüsü paylaşıldı.
Döviz kurundaki beklenti de yılın ilk çeyreğindeki tahminin altında kalarak dolarda 37 lira, avroda 40 olacağı beklentisi ifade edildi. Bu yılki büyüme hedefi olan %4 aşağı çekilmesi de gündemde. Cari açığın GSYH’ya oranı tahmininin %3,1’den %1,5-2 arasına, bütçe açığının GSYH’ya oranı tahmininin ise bu yıl için %6,5’ten %5’e düşürülmesi bekleniyor.