Sosyal Medya

Ekonomi

Otomotiv Sektöründe Vergi Sistemi Ne Olacak?

Geçtiğimiz hafta şarj edilebilir hibrit araçlar için yapılan ÖTV indiriminden sonra bir öneri de ODMD Yönetim Kurulu Başkanı'ndan geldi.

Otomotiv Sektöründe Vergi Sistemi Ne Olacak?

Geçtiğimiz hafta şarj edilebilir hibrit araçlar (plug-in) için yapılan ÖTV indirimini olumlu bulduğunu belirten Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt’tan yeni bir ÖTV sistemi önerisi geldi.

Önümüzdeki süreçte ürün stratejilerini ve çevreci araçları destekleyici yeni bir ÖTV sisteminin baştan sona yenilenerek devreye alınmasının önemine değinen Bozkurt, Habertürk’e verdiği demeçte “Günümüz teknolojisini yansıtacak yeni ÖTV sisteminin devreye alınmasıyla birlikte yerli sanayiyi dünya pazarlarına hazırlayacak aksiyonların ivedilikle gözden geçirilmesi, iç pazarda çevreci teknolojili ve mümkün olduğunca yerli üretilen modellerin desteklenmesi, müşteriler açısından, ekonomimiz açısından ve otomotiv sanayi ile sektörü açısından önemli faydalar sağlayacaktır”.

Bozkurt, böylece yeni bir ÖTV sisteminin yerli üretimi destekleyebileceği mesajını verdi.

ODMD, 2022 sonunda ÖTV’yi sıfırlamaya yönelik bir plan açıklamıştı. Derneğin o dönem açıkladığı 10 yıllık plan kapsamında, 2034’e kadar otomobillere uygulanan ÖTV’nin kademeli olarak sıfırlanması hedeflenmişti.

Geçtiğimiz Cuma günü yapılan değişiklik ile, bataryası dışarından şarj edilebilen ve aynı zamanda içten yanmalı motora sahip otomobillerin en düşük yüzde 80 olan ÖTV oranları yüzde 30, yüzde 60 ve yüzde 70 olarak yeniden düzenlendi.

Bu arada hibrit araçların yeni ÖTV dilimlerine girmesi için, kilometre başına karbondioksit emisyonunun 25 gramın altında, elektrikli menzil değerlerinin ise 70 ve üzerinde kilometrede olması şartı aranacak.

ODMD’nin 2022 yılındaki önerisi otomobillere uygulanan yüzde 80’lik ÖTV oranının 2023’ten başlayarak her yıl 7-8 puan düşürülerek 2034 yılında da ÖTV’nin sıfırlanması idi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler