Sosyal Medya

Döviz

OPEC arz artışı kararı öncesinde petrol talebi tahminini düşürdü

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, aylık raporuna göre 2024 yılında dünya talebindeki artış tahminlerini günde 135.000 varil düşürdü.

OPEC arz artışı kararı öncesinde petrol talebi tahminini düşürdü

OPEC, kartel ve müttefikleri önümüzdeki çeyrekte planlanan arz artışına karar vermeye hazırlanırken, bu yıl ve gelecek yıl için küresel petrol talebine ilişkin tahminlerini düşürdü.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, aylık raporuna göre 2024 yılında dünya talebindeki artış tahminlerini günde 135.000 varil düşürdü. Bu, petrol endüstrisinin geri kalanından önemli ölçüde yüksek kalan bir tahmindeki ilk önemli değişiklik.

Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC ve ortakları, önümüzdeki haftalarda Ekim ayından itibaren durdurulan üretimi canlandırma planlarına devam edip etmeyeceklerine karar vermek zorunda. Bu ayın başlarında yapılan bir gözden geçirme toplantısında ittifak, “mevcut piyasa koşullarına bağlı olarak” artışı “duraklatabileceğini veya tersine çevirebileceğini” yineledi.

Petrol fiyatları, Orta Doğu’da tırmanan jeopolitik gerilimlere ilişkin endişelerin dünyanın en büyük tüketicileri olan Çin ve ABD’de ekonomik büyümenin durakladığına dair işaretlerle dengelenmesiyle son haftalarda dalgalandı. Brent petrolün varil fiyatı 80 dolar civarında seyrediyor ve bu rakam birçok OPEC+ üyesinin hükümet harcamalarını karşılayamayacağı kadar düşük.

OPEC’in Viyana’daki sekreteryasından yapılan açıklamada, “Bu hafif revizyon, birinci ve ikinci çeyreğe ilişkin gerçek verileri” ve “Çin’in 2024’teki petrol talebi artışına ilişkin yumuşayan beklentileri yansıtıyor” denildi. Bu azalmaya rağmen örgüt, petrol tüketiminin bu yıl günde 2,1 milyon varil “sağlıklı” bir artışla günde ortalama 104,3 milyon varile çıkacağını öngörüyor.

OPEC’in tahminleri, salgın öncesi tipik büyüme seviyelerinden daha yüksek ve birçok büyük ticaret merkezi ve Wall Street bankasının beklentilerinin üzerinde kalmaya devam ediyor. OPEC’in tahminleri Uluslararası Enerji Ajansı’nın tahminlerinin iki katından fazla ve Riyad’ın petrol devi Saudi Aramco’nun öngördüğü aralığın üst ucunda yer alıyor:

OPEC+, ABD, Brezilya ve Guyana’nın başını çektiği Amerika kıtasında artan arzın tehdit ettiği arz fazlasını önlemek amacıyla neredeyse iki yıldır üretimi kısıtlıyor. Koalisyon, 2025 yılı sonuna kadar günde 2,2 milyon varili geri getirmenin ilk aşaması olarak dördüncü çeyrekte günde yaklaşık 543.000 varili canlandırmayı planlıyor.

OPEC’in verilerine göre koalisyon, piyasayı istikrarsızlaştırmadan Ekim ayından itibaren petrol arzını rahatlıkla geri getirmeye başlayabilir. Rapor, 23 ülkeden oluşan grubun yılın son çeyreğinde günde ortalama 43,8 milyon varile ya da ikinci çeyreğe kıyasla günde 1,4 milyon varil daha fazlasına ihtiyaç duyacağını tahmin ediyor. Ancak kartel zaman zaman yanlış olduğu kanıtlanan tahminleriyle çelişen politikalar belirledi. Geçen yılın sonlarında, grup daha derin üretim kısıtlamaları açıklarken aynı zamanda verileri rekor bir stok sıkışıklığına işaret ediyordu, ancak bu hiçbir zaman gerçekleşmedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler