Sosyal Medya

Ekonomi

Okan Müderrisoğlu:  CHP’nin ekonomik teklifleri trilyona mal olurdu

CHP'nin Mehmet Şimşek'ten istedikleri yapılsa, Hazine'den kaç para çıkacaktı? Okan Müderrisoğlu hesaplamış. Biz onun yalancısıyız

Okan Müderrisoğlu:  CHP’nin ekonomik teklifleri trilyona mal olurdu

SABAH yazarı ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen Okan  Müderrisoğlu Cumartesi günü kaleme aldığı “Hesap kitap işi  ve CHP’nin kurgusu” başlıklı makalesinde, Şimşek-Karatepe görüşmesini kastederek “CHP kanadı, “asgari ücret, emekli aylıkları, hububat ve yaş çay yaprağı alım fiyatları” üzerinden mevzuya girmiş, büyük beklenti yaratmış, Hükümet’te karşılık bulamadığını ileri sürmüştü.

Bunun üzerine… Bir hesap yapmaya çalıştım. Uzmanlığına güvendiğim teknokratlara da danıştım. Ve şu sonuçlara ulaştım…” diye konuyu açtı.

Para Analiz olarak doğrulayamadığımız maliyeti yorum katmadan okurlarımıza aktarıp, bir tartışma başlatmak isteriz.  Bağımsız ekonomistler ve vergi uzmanlarının görüşlerini de YENİLEMELER yoluyla haberimize ekleyeceğiz.

 

İşte Okan Müderrisoğlu’nun hesabı

 

Temmuz ayında emekli aylıklarına enflasyon düzeltmesi yanında meselâ 5 puan da refah payı verilir, en düşük emekli aylığı 10 bin liradan asgari ücret seviyesi olan 17 bin liraya yükseltilirse bu yılın ikinci yarısında en az 260 milyar lira kaynak bulunması gerekecek. Hatta Temmuz 2024-Temmuz 2025 dönemi için yıllık bazda bu maliyet 620 milyar lirayı aşacak!

Hububat fiyatlarını ele alırsak… Çiftçilerimiz; girdi maliyetlerini baz alarak, kuraklık ve dolu riskini dahil ederek taban fiyat isteyecektir. Hakkıdır da… Hali hazırda ekmeklik buğday için açıklanan 9.25 TL esas alındığında 6.5-7 milyon ton hububat alımı yapılacağı varsayımı ile üreticiye 57-58 milyar lira ödenecek. Bu tutarın yüzde 50 borçlanma yüküyle ile finanse edileceği düşünülürse hakiki maliyeti 104- 105 milyar liraya ulaşacak.

CHP’nin masaya getirdiği şekli ile ekmeklik buğday fiyatı 15 lira olursa, TMO’nun buğday, arpa ve diğer hububat ürünü alım miktarı tahminen 15 milyon tona yükselecek. Çiftçi doğal olarak TMO’ya daha fazla yönelecek. Bu durumda alım bütçesi 232-233 milyar liraya, borçlanma maliyeti ile birlikte 350 milyar liraya tırmanacak.

Benzeri hesabı çay alımına uyarladığımızda başlangıç tablosu şöyle… Kg. başına 17 liradan, 680- 700 bin ton ürün alınacağı öngörüsü ile ödemeler için borçlanılacak paranın faizi de eklendiğinde fatura 17-18 milyar lirayı bulacak.

CHP’nin sırtında yumurta küfesi olmadığı için 25 liradan pazarlığı açtığı çay alım fiyatında ise… Çaykur’a satılacak ürün miktarındaki artış, alım maliyetindeki fark, ödemelerde kullanılacak paranın borçlanma maliyeti ile nihai tutar 34-35 milyar liraya kadar çıkacak.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler