Sosyal Medya

Ekonomi

Mevsimsellikten arındırılmış TÜFE aylık yüzde  2.51 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayına ilişkin mevsimsellikten arındırılmış verileri yayımladı. Bu yıl başlayan veri dizini, TCMB’nin para politikasında yol haritasını da tayin edecek.

Mevsimsellikten arındırılmış TÜFE aylık yüzde  2.51 oldu

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayına ilişkin mevsimsellikten arındırılmış verileri yayımladı. Bu yıl başlayan veri dizini, TCMB’nin para politikasında yol haritasını da tayin edecek. TCMB çeşitli raporlar ve PPK üyelerinin açıklamalarında yılın son çeyreğinde bu TÜFE  göstergesinin aylık %1.5’a gerilemesi durumunda parasal gevşemeyi gündeme getireceğini beyan etmişti.   Salı 16:00’da açıklanan veri bu yıl faiz indirim defterinin kapandığını gösterir nitelikte…

 

TUIK’e  göre ekimde mevsimsellikten arındırılmış aylık artış yüzde 2,51 oldu. Bir önceki ay bu veri yüzde 2,73 olmuştu.

 

Mevsim etkisinden arındırılmış işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE ekimde yüzde 2,39 arttı. Önceki ayda artış yüzde 2,63 düzeyindeydi.

 

Mevsim etkisinden arındırılmış enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE ekimde yüzde 2,43 artış gösterdi. Eylülde artış yüzde 2,43 olarak gerçekleşmişti.

 

ING’den aykırı TCMB tahmini

BloombergHT’ye  göre, Ekim ayı enflasyon verilerinin ardından birçok yabancı kurum yılın geri kalan bölümünde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimi olasılığının gerilediğini belirtirken, ING Aralık ayı indirim beklentisini değiştirmedi.

Deutsche Bank, Türkiye’de son açıklanan enflasyon verilerinin ardından yaptığı analizde 2024 yılı enflasyon tahminini yüzde 44’ten yüzde 45’e çıkardı. Banka, son verilerin 2024 yılında faiz indirimi olasılığını düşürdüğünü ve gevşemenin kademeli adımlarla Ocak ayında başlayacağı yönündeki öngörülerini desteklediğini söyledi.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler