Sosyal Medya

Ekonomi

Mehmet Şimşek’in Bahsettiği ‘Gevşek Para Politikası’ Nedir?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2023 yılı MÜSİAD ekonomik değerlendirme toplantısında 2024 yılı enflasyon ve ekonomi hedeflerini açıklarken, Türkiye için "gevşek para politikası" terimini kullandı.

Mehmet Şimşek’in Bahsettiği ‘Gevşek Para Politikası’ Nedir?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2023 yılı MÜSİAD ekonomik değerlendirme toplantısında 2024 yılı enflasyon ve ekonomi hedeflerini açıklarken, Türkiye için “gevşek para politikası” terimini kullandı.

 

 

Şimşek, “2024’e yönelik beklentilerimize baktığımızda, büyüme ivmesinin sınırlı olacağını gözlemliyoruz. Enflasyonda düşüş eğiliminin devam edeceğini öngörüyoruz. Aynı zamanda, küresel düzeyde daha destekleyici finansal koşullara yönelerek daha gevşek bir para politikasına geçiş yapacağız.” şeklinde konuştu.

 

Gevşek Para Politikası Nedir?

 

Gevşek para politikası, ekonomide yaşanan toplam talep düşüşünün neden olduğu küçülmenin önlenerek ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi amaçlar. Bu hedefe ulaşmak için para arzı artırılır ve merkez bankası, para politikası araçlarını kullanarak ekonomiyi destekler.

 

Bugünün uygulamalarında, özellikle küresel krizin ardından, gelişmiş ekonomilerde yaygın olarak benimsenen bir strateji olan ‘niceliksel gevşeme’ politikası şeklinde uygulanmaktadır. ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere, İngiltere, Avrupa ve Japonya Merkez Bankaları bu yönteme başvurarak ekonomik toparlanmayı desteklemektedirler.

 

Sıkı Para Politikası Nedir?

Sıkı para politikası, bir merkez bankası tarafından ekonominin aşırı ısınan büyümesini kontrol altına almak, hızlı harcamaları sınırlamak veya yüksek enflasyonu düşürmek amacıyla benimsenen bir stratejidir. Merkez bankası, kısa vadeli faiz oranlarını artırarak politikayı sıkılaştırır.

 

Faiz oranlarının yükseltilmesi, borçlanma maliyetini artırır ve borçlanma çekiciliğini etkili bir şekilde azaltır. Ayrıca, merkez bankasının bilançosundaki varlıkların açık piyasa işlemleri (APİ) yoluyla satılması da sıkı para politikasının bir diğer uygulama yöntemidir. Bu önlemlerle ekonomik aktivitenin dengelenmesi ve istikrarın sağlanması hedeflenir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler