Sosyal Medya

Ekonomi

Mayıs ayında PMI 48,4 seviyesine geriledi: Yavaşlama dönemi başladı

Türk imalat sektörü Mayıs ayındaki zorlu talep ortamı nedeniyle, toplam yeni siparişler ve ihracatta daha fazla yavaşlamaya sahne oldu. Firmalar…

Mayıs ayında PMI 48,4 seviyesine geriledi: Yavaşlama dönemi başladı

Türk imalat sektörü Mayıs ayındaki zorlu talep ortamı nedeniyle, toplam yeni siparişler ve ihracatta daha fazla yavaşlamaya sahne oldu. Firmalar üretimi azalttı ve personel seviyelerini düşürdü. Bu arada, Mayıs ayında hem girdi maliyetlerinin hem de çıktı fiyatlarının çok daha zayıf oranlarda artmasıyla enflasyonist baskıların hafiflediğine dair yeni işaretler görüldü.

Nisan ayında 49,3 olan manşet PMI değeri Mayıs ayında üst üste ikinci kez 50,0 değişim sınırının altında kalarak 48,4’e geriledi. Son okuma, sektördeki iş koşullarında mütevazı bir yavaşlamaya işaret etmekle birlikte, 2024’te şu ana kadar en belirgin olanıydı. Sektörün sağlığındaki yumuşama Mayıs ayı anketindeki bir dizi değişkene de yansıdı. Firmalar özellikle yeni siparişlerde ciddi bir yavaşlama olduğunu ve bu yavaşlamanın Ocak ayından bu yana en belirgin hızda gerçekleştiğini bildirdi. Yavaşlama, panelistler tarafından genellikle zorlu talep koşullarına bağlandı ve bazı müşteriler yüksek fiyatlar nedeniyle caydırıldı. Bu faktörler, son aylarda on birinci kez görülen yeni ihracat siparişlerindeki gevşemeye de katkıda bulundu.

Yeni siparişlerin azalması, imalatçıların üst üste ikinci ay ve 2024’te şimdiye kadarki en büyük ölçüde üretimi azaltmasına yol açtı. Bazı panelistler de kapasite sınırlarının üretimlerini artırma kabiliyetlerini kısıtladığını belirtti. Bazı firmaların azalan iş yükü nedeniyle ayrılan personelin yerine yenilerini almakta isteksiz olduğunu belirtmesi nedeniyle personel seviyeleri art arda dördüncü ayda da düşürüldü.

Satın alma faaliyetleri, girdi stokları ve nihai ürün stokları Nisan ayındaki artışların ardından Mayıs’ta düşüş kaydetti. Enflasyonist baskılar Mayıs ayında da zayıflamaya devam etti. Girdi maliyetleri enflasyonu son beş ayın en düşük seviyesine gerilerken, nihai ürün fiyatları ise bir yıllık dönemin en sınırlı artışını kaydetti. Fiyatlarında artış bildiren firmalar ise bu durumu genellikle kur gelişmeleri ile ham madde maliyetlerindeki yükselişe bağladı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi: “Son veriler Türk imalatçılarının giderek daha zorlu bir faaliyet ortamıyla karşı karşıya kaldığına ve yeni sipariş almanın güçleştiğine işaret ediyor. Öte yandan, enflasyonist baskıların hafiflemesi ileriye yönelik iyimserlik sağlıyor. Yüksek fiyatların talep üzerindeki olumsuz etkisinin halen devam ettiği göz önüne alındığında, fiyat baskılarındaki geri çekilmenin yılın ikinci yarısında sektörde bir toparlanmayı beraberinde getirebileceği umut ediliyor.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler