Sosyal Medya

Kripto Para

Kripto varlık kanun düzenlemesiyle ilgili detaylar

Kripto varlıklara ilişkin düzenleme Meclis’e sunuldu. ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.…

Kripto varlık kanun düzenlemesiyle ilgili detaylar

Kripto varlıklara ilişkin düzenleme Meclis’e sunuldu. ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

 

Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi, AKP’li vekillerin imzasıyla Meclis başkanlığına sunuldu. Üzerinde uzun süredir çalışıldığı söylenen teklif, kripto varlıklara, kripto varlık hizmet sağlayıcılarına ilişkin hükümlerin yanı sıra müşterilerin risklere karşı korunmasıyla ilgili düzenlemeler içeriyor.

9 soruda kripto varlıklara ilişkin kanun teklifi…

1) Kripto varlıklarla ilgili yasal altyapı hangi kanunda oluşturulacak?

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler Sermaye Piyasası Kanunu’nda yer alacak. Teklifle bu kanuna kripto varlıklara ilişkin tanımlar eklenecek.

2) Kripto varlık hizmet sağlayıcılar nasıl faaliyet gösterecek

Kripto varlık hizmet sağlayıcıların kurulabilmesi ve faaliyete başlaması için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin alınması zorunlu olacak.

Hizmet sağlayıcıların bilgi sistemleri ve teknolojik altyapıları konularında TÜBİTAK’ın belirleyeceği kriterlere uygunluk aranacak.

3) Fiyatlar nasıl oluşacak ve cüzdanla fonlara ilişkin kayıtlarda hangi esaslar aranacak?

Platformda fiyatlar serbestçe oluşacak. Platformlar işlemlerin güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil, dürüst ve rekabetçi bir şekilde gerçekleşmesinin sağlanması için her türlü önleyici tedbirleri alacak.

Müşterilerin kripto varlık transfer işlemlerinde, SPK ve Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı düzenlemelerine uyulacak.

4) Müşterilerin kripto varlıkları ve nakitlerle ilgili düzenlemeler neler olacak?

Platformların müşterilerine ait kripto varlıkları, müşterilerin kendi cüzdanlarında bulundurulması esas olacak.

Müşterilerin kendi cüzdanlarında bulundurmayı tercih etmedikleri varlıklara ilişkin saklama hizmetinin, yetkilendirilmiş ve BDDK tarafından uygun görülen bankalarca veya kurulca kripto varlık saklama hizmeti sunmada yetkilendirilmiş kuruluşlarca sunulması ve müşterilere ait nakitlerin bankalarda tutulması zorunlu.

5) Yükümlülüklerin yerine getirilmemesinden kim sorumlu olacak?

Kripto varlık hizmet sağlayıcıların yükümlülüklerini yerine getirememesinden kaynaklanan zararlardan kripto varlık hizmet sağlayıcıları sorumlu olacak.

6) Kripto varlıklara el konulabilecek mi?

Müşterilerin nakit ve kripto varlıkları, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mal varlığıysa müşteri borçları nedeniyle haczedilemeyecek, iflas masasına dahil edilemeyecek ve üzerlerine ihtiyati tedbir konulamayacak.

7) İzinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetinde hangi cezalar verilecek?

Üç yıldan beş yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.

8) Kripto varlık platformlarından vergi ya da hizmet bedeli alınacak mı?

Düzenlemeyle vergilendirme getirilmiyor.

Fakat her yıl hizmet bedeli olarak platformların bir önceki yılki faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yüzde biri SPK, yüzde biri de TÜBİTAK bütçesine ilgili yılın mayıs sonuna kadar ödenip gelir kaydedilecek.

9) Kanunun yürürlüğe girmesi halinde kripto varlık hizmet sağlayıcılar neler yapacak, hangi işlemler uygulamada olacak?

Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra faaliyete başlamak isteyenler, faaliyetlerine başlamadan önce kurula başvuruda bulunarak ikincil düzenlemelerde öngörülecek şartları sağlayarak faaliyet izni almak için gerekli başvuruları yapacaklarını beyan edecekler.

Yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcılar, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üç ay içinde sonlandıracaklar.

 

 

 

 

 

 

diken.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler