Sosyal Medya

Kripto Para

Bitcoin’in Arkasındaki Teknolojiyi Anlamak: Her Yatırımcının Bilmesi Gerekenler

Advertorial         En çok tercih edilen dijital para birimi olan Bitcoin, ardındaki teknoloji olan blokzincir sayesinde hem…

Bitcoin’in Arkasındaki Teknolojiyi Anlamak: Her Yatırımcının Bilmesi Gerekenler

Advertorial

 

 

 

 

En çok tercih edilen dijital para birimi olan Bitcoin, ardındaki teknoloji olan blokzincir sayesinde hem güvenli hem de şeffaf bir yapıya sahiptir. Blokzincir, temelde dağıtık bir defter sistemi olup işlemlerin pek çok farklı bilgisayar (node) üzerinden doğrulandığı ve kaydedildiği bir veri tabanıdır. Merkezi bir otoriteye duyulan ihtiyacı ortadan kaldırarak dolandırıcılık ya da dış müdahalelere karşı yüksek bir güvenlik sağlar. Bunun yanı sıra her blok, bir önceki bloğa kriptografik olarak bağlıdır. Bu sayede geçmişteki işlemler geri alınamaz hale gelir.

Dijital para birimine yatırım yapmak isteyenlerin, kullanılan teknolojinin yanı sıra Bitcoin TL fiyatı gibi dönüşüm oranlarına da dikkat etmeleri gerekir. Bitcoin TL fiyatları, küresel piyasalardaki dalgalanmalar ve Türk Lirası’nın döviz kurlarındaki değişimleriyle sürekli bir etkileşim içindedir. Bu nedenle yatırımcıların sadece Bitcoin’in teknik altyapısını değil aynı zamanda ekonomik göstergeler ve döviz kurları gibi dış faktörleri de yakından takip etmeleri önemlidir.

Blok Zinciri Teknolojisi Nedir?

Blok zinciri teknolojisi, dijital verilerin güvenli, şeffaf ve merkezi olmayan bir şekilde saklanmasını sağlayan dağıtık defter yapısıdır. Her bir veri kaydını “blok” adı verilen parçalara ayırarak birbirine kriptografik algoritmalarla bağlı olduğu bir zincir oluşturur. Blok zincirinin en temel özelliklerinden biri ise merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan işlemleri doğrulayabilmesi, şeffaflığı ve güvenliği artırmasıdır.

Dağıtık Defter

Dağıtık defter, verilerin değiştirilmesinin önüne geçmek ve bütünlüğünü sağlamak için geliştirilmiştir. İşlemlerin hızlı bir şekilde kaydedilmesini ve doğrulanmasını sağlar. Kullanılan blok zinciri türü ve ağın büyüklüğü, işlem hızını etkileyen faktörler arasındadır. Dağıtık defterin diğer özellikleri şu şekildedir:

  • Belirli koşullar sağlandığında otomatik olarak yürütülen akıllı sözleşmelerin oluşturulmasına imkan tanır. Bu sayede tüm işlemler, hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilir.
  • Tüm işlemler, ağa bağlı tüm düğümler tarafından görülür. Söz konusu detay, işlemlerin izlenebilirliğini artırır ve güvenilirliği sağlar.
  • Verilerin güvenliğini artırmak için çeşitli kriptografik teknikler kullanılır. Her bloğun bir öncekinin hash’ini içermesinden dolayı zincirin bütünlüğü korunur. Aynı zamanda bir blokta yapılan değişiklik, diğerlerinin de yeniden düzenlenmesini gerektirdiği için hile yapmak zorlaşır.
  • Her düğüm, ağda gerçekleşen işlemlerin ve verilerin bir kopyasını tutar. Bununla birlikte meydana gelen yeni işlem, tüm düğümlere gönderilir ve defterler güncellenir. Bu sayede tüm ağ üyeleri, aynı bilgilere sahip olur.

Dağıtık defter, verilerin birden çok kopyasının farklı lokasyonlarda tutulduğu veritabanıdır. Düzenlemelerin kimler tarafından ve ne şekilde yapılacağını katı kurallar doğrultusunda belirlediği için güvenilirdir.

Akıllı Sözleşmeler

Kod olarak yazılan akıllı sözleşmeler, işlemlerin aracıya ihtiyaç duyulmaksızın güvenli ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanır. Bunun yanı sıra sözleşmeler, blok zinciri üzerinde depolanır ve yürütülür. İçeriği, belirli koşulları ifade eden if- then (eğer- o zaman) mantığına dayanır. “Eğer A ödemesi yapılırsa B hizmeti sunulur.” şeklinde tanımlanır.

Blok zinciri, akıllı sözleşmelerin güvenli bir şekilde saklanmasına ve yürütülmesine imkan tanır. Herhangi bir değişiklik halinde zincirdeki tüm blokların güncellenmesi gerektiği için dolandırıcılık ihtimali ortadan kalkar. Aynı zamanda otomatik olarak çalışmasından dolayı işlemler hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Bu sayede iş süreçlerinin verimi artar.

Sigorta, finansal hizmetler, mülkiyet transferleri, tedarik zinciri yönetimi ve oylama sistemleri akıllı sözleşmelerin kullanım alanları arasındadır. Örneğin; gayrimenkul alım satım işlemleri sırasında alıcının ödemesi otomatik olarak yapıldığında mülk sahipliğinin devredilmesi için akıllı sözleşmeden yararlanılır.

Ortak Anahtarla Şifreleme

Blok zinciri teknolojisinde kritik öneme sahip olan bu yöntem, iki farklı anahtar kullanarak veri güvenliğini sağlamayı hedefler. Sistemde, her kullanıcı için genel ve özel olmak üzere iki çift anahtar oluşturulur. Verilerin yalnızca tek bir alıcı tarafından okunmasını sağlayan yöntemin diğer faydaları şu şekildedir:

  • Kullanıcılar, özel anahtarlarıyla dijital imza atarak kimliklerini doğrular. Bu sayede blok zinciri üzerinde gerçekleştirilen işlemler güvence altına alınır.
  • Blok zinciri ağındaki her işlem, gönderenin özel anahtarıyla imzalanır. Söz konusu husus, kaynağı doğruladığı gibi başkalarının bu işlemi değiştirmesinin önüne geçer. Aynı zamanda ağa eklenen her yeni blok, öncekilerin şifreli verilerini içerdiği için güvenlik açısından sorun yaşanmaz.

Ortak anahtarla şifreleme, blok zinciri teknolojisinin güvenlik ve şeffaflıkla ilgili avantajlarının temelini oluşturur. Akıllı sözleşmeler gibi karmaşık uygulamaların özelleştirilmesine de olanak tanır.

Blok Zinciri Nasıl Çalışır?

Blok zinciri, ağa bağlı birçok düğüm (node) arasında dağıtılmıştır. Her biri, tüm blok zincirinin kopyasını tutar ve işlemleri doğrular. Bunun yanı sıra diğer çalışma prensipleri ise şöyledir:

  • Veriler, blok adı verilen yapı taşları içerisinde depolanır. Akabinde bloklar, zaman damgasıyla birlikte birbirine bağlanarak bir zincir oluşturur.
  • Kullanıcıların başlatmasıyla birlikte işlemler ağa yayılır. Bu süreçte her düğüm, gelen işlemleri alır ve doğrular.
  • Hash, bir bloktaki verilerin içeriğini temsil eden karmaşık sayı dizisidir. Her blok, bir hash fonksiyonu kullanarak benzersiz kimlik oluşturur. Aynı zamanda kendinden öncekinin hash’ini içerir. Bu sayede blok zincirinin güvenliği artırılır.
  • Madenciler ya da düğümler, ağa yeni blok eklenmeden önce belirli bir konsensüs mekanizması aracılığıyla işlemleri doğrular. Bitcoin’de bu süreç, Proof of Work yöntemiyle gerçekleştirilir.
  • Bir sonraki aşamada madenciler, çeşitli zorluk seviyelerine sahip matematiksel problemleri çözer. İlk doğru çözümü bulan madenci, yeni bloğu oluşturup ağa ekler. Madencilik olarak tanımlanan süreç, Bitcoin ya da işlem ücretiyle ödüllendirilir.
  • Tüm düğümler, yeni bir blok eklendiğinde bilgiyi alır ve kendi kopyalarını günceller. Bu sayede tüm ağ tutarlı hale gelir.

Blok zinciri; güvenli oluşu, şeffaflık ve izlenebilirlik vadetmesi gibi özellikleriyle öne çıkar. Bileşenleri ve işleyişi sayesinde verimli bir veri yönetim sistemi de sunar.

Bitcoin Madenciliği Nasıl Gerçekleştirilir?

Bitcoin madenciliği, yeni kripto paraların yaratılması ve ağın güvenliğinin sağlanması amaçlarına hizmet eder. Söz konusu süreçte karmaşık matematiksel problemleri çözmeye destek olan bilgisayar donanımlarından yararlanılır. Bitcoin madenciliği, aşağıdaki gibi gerçekleştirilir:

  • Madenciler, ağda yapılan işlemleri toplar ve bir blok halinde gruplar. Her blok, öncekiyle bağlantı kurarak bir zincir oluşturur. Bu süreçte madenciler de ödül alır.
  • Madencilik, SHA-256 adı verilen bir hash fonksiyonu kullanılarak gerçekleştirilir. Her blok, madencilik ağının toplam gücü dikkate alınarak belirlenen zorluk seviyesine göre oluşturulur. Aynı zamanda zorluk seviyesi, 2.016 blokta bir güncellenir.
  • Proof of Work, madencilerin bu süreçte işlemleri doğrulamak için kullandıkları mekanizmadır. Doğru hash değerini bulan madenci, ilgili veriyi diğer düğümlere sunarak doğrulama işlemini gerçekleştirir. Bu sayede hem yeni blok hem de Bitcoin ile ödüllendirilir.
  • Bireysel çalışmaların zorlaştığı durumlarda birkaç madenci bir araya gelerek havuz oluşturur. İşlem gücünün birleştirilmesiyle daha hızlı blok yaratma imkanı tanıyan bu seçenekte ödüller de madenciler arasında paylaştırılır.
  • Bitcoin madenciliği, yüksek enerji tüketimini beraberinde getirir. Matematiksel problemleri çözmek için kullanılan donanım, büyük miktarda enerji harcar.
  • Bitcoin arzı 21 milyonla sınırlı olmakla birlikte madencilik ödülleri de her dört yılda bir yarı yarıya düşer. Halving adı verilen bu durum, Bitcoin’in enflasyon oranını kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
  • Geçmiş yıllarda Bitcoin madenciliği, kişisel bilgisayarlarla yapılırken günümüzde özel olarak tasarlanmış ASIC donanımları kullanılır. Söz konusu cihaz, madencilik sürecini hızlı ve verimli hale getirir.

Arzı kontrol altında tutan madencilik, Bitcoin ekosisteminin sürdürülebilirliği ve işleyişini garanti eden kritik bir teknolojidir. Yatırımcılar; donanım ve yazılım gereksinimleri, enerji maliyetleri, zorluk seviyesi, piyasa dalgalanmaları gibi hususları göz önünde bulundurmalıdır.

Bitcoin’in arkasındaki teknoloji olan blok zinciri, işlemlerin doğrulanmasını ve kaydedilmesini sağlayarak kullanıcıların güvenli etkileşimde bulunmasını kolaylaştırır. Öte yandan Bitcoin madenciliği, sistemin işleyişinde kritik bir rol oynar. Madenciler hem yeni Bitcoin’lerin yaratılmasına hem de işlemlerin doğrulanmasına olanak tanır. Bu iki unsurun bir araya gelmesi, Bitcoin’in sürdürülebilirliğini artırarak gelecekte yatırımcılar tarafından daha fazla benimsenmesine zemin hazırlar.

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler