Sosyal Medya

Ekonomi

Kredi kartı limitine vergi yetmedi, oyuncağa da vergi geliyor!

12 maddeden oluşan teklif Meclis'e sunuldu.

Kredi kartı limitine vergi yetmedi, oyuncağa da vergi geliyor!
Savunma Sanayi Fonu’nun gelirlerini artırmayı amaçlayan kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. Teklife göre; oyuncaklardan da yüzde 20 oranında ÖTV alınacak.

Savunma Sanayi ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis’e sunuldu. Teklif, Savunma Sanayi Fonu’nun gelirlerini artırmayı hedefleyen 12 maddeden oluşuyor. Bu düzenlemeler, çeşitli vergi ve ücretlerle fonun kaynaklarını genişletmeyi amaçlıyor.

Kredi kartlarında 100 bin liranın üzerindeki limitlerden Savunma Sanayi Fonu için yıllık 750 liralık ödeme alınacağı maddesi yurttaşların tepkisine neden olurken, oyuncaklardan da ÖTV alınacağı ortaya çıktı.

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre, insansız hava taşıtları (drone), matrahı 5 bin lira ve üzerinde olan kol ve cep saatleri ile yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış motorlu uçan oyuncaklar (drone) için yüzde 20 ÖTV uygulanacak.

1-001.jpg

Hangi oyuncaklara yüzde 20 ÖTV uygulanacak?

Ekonomist İnan Mutlu’nun yaptığı incelemeye göre, yüzde 20 ÖTV getirilen oyuncaklar şöyle:

Üç tekerlekli bisikletler, skuterler, pedallı arabalar ve benzeri pedallı oyuncakla; oyuncak bebekler için arabalar; oyuncak bebekler; diğer oyuncaklar; küçültülmüş (scale) modeller ve benzeri eğlencelik modeller; her türlü bilmeceler (puzzle).”

Gelir İdaresi Başkanlığı açıklama yaptı

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Savunma Sanayi Fonu’na aktarmak üzere, üç tekerlekli bisikletler, oyuncak bebekler ve pedallı arabalar gibi oyuncaklardan ÖTV alınacağı iddiaları doğru değil” ifadeleri kullanıldı.

BAŞKA NELERDEN VERGİ ALINACAK?

Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na yönelik yasa teklifinde yapılacak diğer düzenlemeler madde madde şöyle:

  • Vergi beyannameleri ve muhtasar beyannamelerden damga vergisi alınacak.
  • Taşınmaz satışlarında tapu işlemleri için alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, diğer işlemlerde adına işlem yapılandan 375 TL ücret alınacak.
  • Limiti 100 bin TL ve üzeri Kredi kartı hamillerinden yıllık 750 TL katkı payı alınacak.
  • Noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 TL alınacak.
  • Sıfır araç tescilinde 3.000 TL, ikinci el satışlarında 1.500 TL ücret alınacak.
  • ÖTV matrahı 5 bin lira ve üzeri kol saatleri ve dronelar ÖTV kapsamına alınacak.
  • Küçük motorlu motosikletler (motor silindir hacmi 100 cm³ ve motor gücü 6 kW altı) Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne tabi tutulacak.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler