Ekonomi
Kirayı elden ödeyene ceza geliyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kirayı elden ödeyenlere yönelik yeni bir ceza uygulamasını devreye sokmaya hazırlanıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı tebliğ…
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kirayı elden ödeyenlere yönelik yeni bir ceza uygulamasını devreye sokmaya hazırlanıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı tebliğ taslağına göre, kiralarını elden ödeyen kiracılar ve ev sahipleri, her ay için ceza ile karşı karşıya kalacak. Kiranın elden ödenen kısmına yönelik hesaplanan ceza, tutarın %10’u üzerinden belirlenecek. Eğer bu miktar 5 bin liranın altında kalırsa, sabit olarak 5 bin liralık özel usulsüzlük cezası uygulanacak.
Örneğin, Hürriyet gazetesinin haberine göre, 1 Ekim 2024 itibarıyla Ayşe Hanım evini Ahmet Bey’e 25 bin liraya kiraya verdi. Ahmet Bey bu tutarın 10 bin lirasını banka üzerinden, kalan 15 bin lirasını ise elden ödedi. Elden ödenen miktarın %10’u 5 bin lirayı geçmediği için hem Ayşe Hanım’a hem de Ahmet Bey’e her ay 5’er bin liralık ceza kesilecek ve bu ceza ekim, kasım, aralık ayları için toplamda her birine 15 bin lira olacak.
### Banka veya PTT ile ödeme zorunluluğu
Gelir İdaresi Başkanlığı, 2 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7524 sayılı yasa ile getirilen, kiraların banka veya PTT aracılığıyla ödenme zorunluluğunu açıklığa kavuşturmak amacıyla bir tebliğ taslağı hazırladı. Bu taslağa göre, kiraya veren ve kiralayan kişiler, kira tahsilatlarını bankalar veya PTT tarafından düzenlenen belgelerle belgelendirmek zorunda olacak. Kısa süreli (günlük, haftalık) kiralamalar da bu düzenleme kapsamında yer alacak. Hisseli gayrimenkuller için ise kira bedelinin tamamının bir kiraya verene banka veya PTT aracılığıyla ödenmesi halinde bu zorunluluk yerine getirilmiş sayılacak.
### 5 bin lira özel usulsüzlük cezası
Bu düzenlemeye uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesilecek. Birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı için bu ceza 20 bin lira, ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ve basit usulde vergilendirilenler için ise 10 bin lira olacak. Diğer kişilere ise 5 bin liradan az olmamak üzere işlem tutarının %10’u kadar ceza uygulanacak. Bu cezalar her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılacak. Bir takvim yılı içerisinde kesilecek ceza ise 20 milyon lirayı aşamayacak. Ancak elden ödeme yapanlar durumu takip eden 5 iş günü içinde kendiliğinden bildirdikleri takdirde cezadan muaf tutulacaklar.