Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Katar’da 2,5 trilyon dolarlık varlık fonları değişim sinyali veriyor

Katar 510 milyar dolarlık egemen yatırımcısı için yeni bir icra kurulu başkanı atadı ve Kuveyt de küresel finans ekosisteminde yankı…

Katar’da 2,5 trilyon dolarlık varlık fonları değişim sinyali veriyor

Katar 510 milyar dolarlık egemen yatırımcısı için yeni bir icra kurulu başkanı atadı ve Kuveyt de küresel finans ekosisteminde yankı uyandırma potansiyeline sahip iki hamleyle 1 trilyon dolarlık kuruluşunun başkanını değiştiriyor.

Katar, 510 milyar dolarlık varlık fonunun icra kurulu başkanlığına, 2018’den bu yana fonu yöneten Mansur Al Mahmoud’un yerine  Mohammed Al Sowaidi’yi atayarak işe başladı. Doha’nın gaz üretimindeki muazzam artıştan fonun büyük bir gelir elde etmesi bekleniyor, bu da fonun büyüklüğünün önümüzdeki yıllarda keskin bir şekilde artabileceği anlamına geliyor.

Al Sowaidi’nin atanması önemli. Fona 2010 yılında katılan Al Sowaidi, son olarak fonun Amerika bölgesinden sorumlu yatırım müdürüydü ve ABD ofisinin kurulmasına yardımcı oldu. Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nde SWF uzmanı ve Global Policy Advisors’ın kurucusu olan Salar Ghahramani’ye göre Katar yöneticileri ABD’de geniş deneyime sahip bir CEO seçerek muhtemelen “Donald Trump başkanlığının dinamiklerine” hazırlanıyorlar.

Kilit sorulardan biri yeni CEO’nun büyük uluslararası anlaşmalara olan iştahı olacak. QIA daha önce kupa varlıklarına olan tutkusuyla bilinirken, fon son yıllarda Şeyh Abdullah Bin Mohammed Bin Saud Al Thani ve daha sonra Al Mahmoud döneminde rotasını değiştirdi – Al Mahmoud’un görev süresi aynı zamanda Doha’daki FIFA Dünya Kupası için yapılan harcamalar da dahil olmak üzere önemli bir iç harcama dönemine denk geldi. Fon geçmişte, o dönemde Katar’da kraliyet ailesi dışında üst düzey görevlerde bulunan az sayıdaki yöneticiden biri olan ve Körfez ülkesinin en büyük denizaşırı yatırımlarından bazılarında önemli bir rol oynayan Ahmed Al-Sayed gibi isimler tarafından yönetildi.

Yatırımcılar anlaşma akışına ilişkin potansiyel ipuçları için uzmanlık alanlarına bakacaktır. Yeni CEO daha önce QIA’da özel sermaye fonları başkanı ve teknoloji, medya, telekomünikasyon ve endüstriyel portföy yöneticisiydi. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde fon, kısmen portföyünü Avrupa’dan uzaklaştırarak yeniden dengelemek için ABD’ye daha fazla yatırım yapmaya yönelirken, teknoloji ve sağlık hizmetleri gibi sektörlere de para yatırdı. Dijitalleşme ve altyapı gibi alanlara daha fazla yatırım yapmayı planlıyor.

Bu arada QIA’da da bir kuşak değişimi yaşanıyor. Emeklilik yaşına gelmiş olan 65 yaşındaki Ghanem Al-Ghenaiman’ın yerine Şeyh Saoud Salem Al-Sabah getirildi. Yeni genel müdür selefinden yaklaşık otuz yaş daha genç ancak hakkında pek bir şey bilinmiyor.

Fonun web sitesinde yatırım yönetimi, gıda ve içecek ve bilgi teknolojileri gibi sektörlerde 11 yıllık bir kariyeri olduğu ve daha önce QIA ile bağları olan ve Orta Doğu’daki varlığını artıran ABD’li varlık yöneticisi BlackRock’ın Orta Doğu ve Afrika biriminde yardımcı olarak görev yaptığı belirtiliyor.

Bloomberg’in geçen haftaki haberi de bazı stratejik değişimleri gündeme getirdi. Abu Dabi Yatırım Otoritesi, yatırım konusunda giderek daha fazla veri odaklı bir yaklaşım benimsiyor ve 1 trilyon dolarlık dev, getirileri desteklemek amacıyla karar alma sürecini hızlandırmak için kendi sayısal ekibine daha fazla güveniyor.

Özel kredilere daha hızlı para yatırıyor, özel sermaye tahsislerini artırmaya devam ediyor ve artık daha geniş bir hedge fon yelpazesiyle çalışıyor. ADIA’nın büyüklüğü göz önüne alındığında – Körfez’in en büyük ve dünyanın dördüncü büyük varlık fonu – küçük değişiklikler bile önemli etkilere sahip olabilir.

Ghahramani, “Günümüzün fonları artık on yıl öncesinin pasif SWF’leri değil” dedi. “Kararların stratejik hedefleriyle daha yakından uyumlu olmasını sağlamak için dış fon yöneticileriyle daha katı koşullar belirliyorlar veya daha yakın uyum gerekiyorsa tamamen şirket içine taşınıyorlar.”

Ghahramani’ye göre Varlık fonları sadece müşteri olarak değil, kilit karar vericiler olarak da ortaya çıkıyor. “Ayrıca, ister liderlik ister strateji değişiklikleri yoluyla olsun, yatırım ve fon yönetimi stratejilerinde siyaset ve jeopolitiğin önemine işaret etmekten de artık çekinmiyorlar.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler