Sosyal Medya

Ekonomi

İTO İstihdam Raporu: Sanayi Sektörü Zorda

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Stratejik Araştırmalar Merkezi, "İstihdam Raporu"nu yayımladı.

İTO İstihdam Raporu: Sanayi Sektörü Zorda

 

İstanbul Ticaret Odası Stratejik Araştırmalar Merkezi (İTOSAM) tarafından yayımlanan istihdam raporunda sanayi sektörünün kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor olduğu not edildi. Sektördeki bu zorluktan dolayı “Öyle ki usta kaynakçı 10 yıllık bir bankacıdan daha yüksek maaş almaktadır.” değerlendirilmesi yapıldı.

İTOSAM’ın “İstihdamı Kazanmak: Firmaların Çalışan İstihdamında Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri” raporunda Türkiye’nin daha nitelikli ve dengeli bir istihdam piyasasına ihtiyaç duyduğu vurgulandı.

Rapora göre, beyaz ve gri yakalı çalışanlarda yaşanan sorunlar arasında yüksek öğrenim sistemindeki yapısal sorunlar ve teknolojik açık ön plana çıkıyor.

Raporda Türkiye’deki toplam istihdamın yüzde 20’si İstanbul’da bulunuyor, mavi yakalı mesleklerde ise bir istihdam açığı dikkat çekiyor.

Zanaatkarlar, operatörler ve montajcılardan oluşan orta vasıflı mavi yakalı mesleklerdeki açık iş payının işsiz payından daha yüksek olduğu görülüyor. Bu mavi yaka mesleklerde yaşanan temel sorunlar mesleki eğitimdeki yapısal sorunlar, imaj-statü problemleri ve organizasyonel sorunlar öne çıkıyor.

Lojistik, tekstil, imalat sektörlerinde mavi yakalı çalışan bulmakta zorluklar ve daimi bir şekilde burada istihdam sağlamakta zorluklar yaşanıyor.

Kalifiye mavi yakalı personel bulmada ve vasıflı usta bulmada zorlanan imalat sektörü, bu çalışanları elde tutabilmek için ‘her türlü problemlerini çözmeye’ ve olabildiğince iyi ücret vermeye çalıştıklarını belirtti. “Öyle ki ‘usta kaynakçı’ 10 yıllık bir bankacıdan daha yüksek maaş almaktadır” şeklinde ifade etti.

Hizmetler sektöründe faaliyet gösteren bir firma da ‘teknik personel’ bulmakta sıkıntı yaşadıklarını ve ‘elemanların vasıf kazandıktan sonra yaptıkları ilk işin kaçmak’ olduğunu ifade etmektedir. Firma vasıflı veya yetiştirilmek üzere mavi yakalı çalışan ihtiyacının süreklilik arz ettiğini belirtti.

Rapor sonucunda “Çalışanlar-firmalar-toplum üçgeninde ortaya çıkan kaybet-kaybet-kaybet sarmalının kazan-kazan-kazan iklimine çevrilebilmesi için çok boyutlu ve kapsamlı bir istihdam stratejisinin, politikasının, planının geliştirilmesi ve atılacak kısa, orta, uzun vadeli somut adımların belirlenmesi, programlanması ve atılması gerekmektedir.” denildi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler