Sosyal Medya

Döviz

IMF: Enflasyon daha da düşecek; sıkı para politikası sürmeli

Uluslararası Para Fonu (IMF), 27 Eylül’de Türkiye ile 4. Madde konsültasyonunun tamamlandığını duyurdu. Yapılan açıklamada, son bir yıl içerisinde ekonomi…

IMF: Enflasyon daha da düşecek; sıkı para politikası sürmeli

Uluslararası Para Fonu (IMF), 27 Eylül’de Türkiye ile 4. Madde konsültasyonunun tamamlandığını duyurdu. Yapılan açıklamada, son bir yıl içerisinde ekonomi politikalarında gerçekleştirilen kararlı değişikliklerin, Türkiye’nin genel politika duruşunu sıkılaştırdığı belirtildi.

Vergi ve harcama önlemlerinin, mali istikrarı yeniden sağlamaya yönelik çabaları desteklediği ifade edilirken, daha güçlü gelir politikalarına olan bağlılığın güvenilirliği artırdığı vurgulandı.

Politika değişikliklerinin ekonomik dengesizlikleri azalttığı ve güveni yeniden canlandırdığı belirtilen açıklamada, enflasyonun daha da düşmesinin beklendiği ifade edildi.

Enflasyonun Düşüş Eğilimi

Sıkılaşan finansal koşulların iç talep üzerinde baskı oluşturması sonucunda manşet enflasyonun düştüğü kaydedildi. Piyasa duyarlılığının, yerli ve yabancı yatırımcıların Türk Lirası cinsinden varlıklara yönelmesiyle keskin bir şekilde iyileştiği, düşük emtia fiyatları, canlı ihracat ve azalan altın ithalatının hem brüt hem de net rezervlerde iyileşmeyi destekleyerek cari hesabı güçlendirdiği değerlendirildi.

Riskler ve Öneriler

Açıklamada, beklentilere yönelik önemli risklerin mevcut olduğu ve aşağı yönlü olduğu ifade edildi. Bu riskler arasında beklenenden daha güçlü ücret ve fiyat artışları, sermaye akışlarının tersine dönmesi, küresel enerji fiyatlarının yükselmesi ve artan jeopolitik gerilimler yer alıyor.

Önemli finansal ve dış kırılganlıkların devam ettiğine dikkat çekilerek, enflasyonla mücadeleye yönelik kademeli yaklaşımın risklerin ortaya çıkabileceği süreyi uzatabileceği uyarısı yapıldı.

Mali Konsolidasyon ve Para Politikası

IMF, Türk yetkilileri, 2023 ortalarından itibaren uyguladıkları kararlı politika sıkılaştırması nedeniyle takdir ederken, enflasyonist baskıların halen yüksek olduğu ve ciddi aşağı yönlü risklerin bulunduğu belirtildi. Enflasyon beklentilerini kontrol altına almak ve makroekonomik istikrarı sağlamak için koordineli mali, parasal ve gelir politikalarının uygulanması gerektiği vurgulandı.

Ayrıca, sürdürülebilir kamu borcuna dikkat çekilerek, enflasyonla mücadele çabalarını desteklemek için daha büyük ve daha ön yüklemeli mali konsolidasyon önerildi. Sıkı para politikasının enflasyon hedeflerine ulaşana kadar sürdürülmesi çağrısında bulunuldu.

 Ekonomik Tahminler

IMF’nin ekonomik tahminlerine göre, Türkiye ekonomisinin 2024’te %3, 2025’te %2,7, 2026’da %3,2, 2027’de %3,4, 2028’de %3,7 ve 2029’da %3,9 büyümesi bekleniyor. İşsizlik oranının bu yıl %9,3, 2025’te %9,9’a yükseldikten sonra 2029’da %9,2’ye gerileyeceği tahmin ediliyor. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise bu yıl %43, 2025’te %24, 2026’da %17,2, 2027’de %15,3 ve 2028-2029 yıllarında %15 olarak öngörülüyor. Cari açığın ise bu yıl GSYH’nın %2,2’si olacağı, 2029’da %1,9’a düşeceği tahmin ediliyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler