Sosyal Medya

Ekonomi

İhracatçılar DİR kapsamında mevcut uygulamanın devamını talep etti

Kulislerde, ikinci veya daha sonraki vergi paketlerinde DİR kapsamında ithalata KDV'nin peşin alınacağı konuşuluyor.

İhracatçılar DİR kapsamında mevcut uygulamanın devamını talep etti

İlk vergi paketinde yer almayan DİR kapsamında ithalata KDV’nin peşin alınmasının diğer vergi paketlerinde de yer almaması için ihracatçılar kol sıvadı.

İhracatçılar mevcut uygulamanın devam etmesini talep etti. KDV’nin ithalattan peşin alınmasının rekabetçiliği olumsuz etkileyeceğini ve ihracatı azaltacağını belirten ihracatçılar, böyle bir kararın ancak ekonomi düzlüğe çıktığında alınmasının daha uygun olduğunu belirtti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, “DİR kapsamında yurt dışından getirilen ham madde ve yardımcı maddelere ilişkin gümrükte KDV ödenmesinin sağlanması şeklinde yapılması planlanan düzenlemenin, yerli üretimi desteklemek gibi olumlu yönlerinin olduğunu söyleyebiliriz. Fakat diğer taraftan önerilen düzenleme ile ihracatçıların DİR kullanarak sağladıkları dış pazarlardaki rekabet avantajı önemli ölçüde törpülenecektir.” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ise “Bahse konu verginin peşin alınması üretici- ihracatçıyı zorlar. Bu vergiyi ödedikten sonra en az 2-3 ay üretim süreci ve sonrasında ihracat yaptığınızı düşündüğünüzde KDV iadesi almak uzun bir süreç oluşturur. Maliyetlerin yüksek olduğu bir dönemde böyle bir uygulama hayata geçerse firmalar finansman açısından zorlanır, rekabetçilik olumsuz etkilenir.” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler