Ekonomi
HSBC: Seçimden sonra devaluasyon olmayacak
HSBC, yerel seçimlerin ardından TL’nin dolar karşısında yeni bir zayıflık dönemi yaşayacağına dair büyük bir değişiklik beklemediklerini belirtti. HSBC, 31…

HSBC, yerel seçimlerin ardından TL’nin dolar karşısında yeni bir zayıflık dönemi yaşayacağına dair büyük bir değişiklik beklemediklerini belirtti.
HSBC, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra büyük bir politika değişikliği beklemediklerini bildirdi. Ekonomide yumuşak inişin öncelikli olmaya devam edeceğini öngören HSBC, bunun da dengesizliklerin düzeltilmesinin yavaş olacağı anlamına geldiğini vurguladı.
Ekonomim’in aktardığına göre, HSBC, “Daha fazla sıkılaştırma ekonominin daha hızlı bir şekilde soğutulmasına yardımcı olacaktır, ancak daha kademeli bir yaklaşım beklemeye devam ediyoruz” dedi.
HSBC’nin dün yayınladığı raporda yer alan değerlendirmeler şöyle:
“Türkiye 31 Mart’ta yerel seçimlere gidiyor. Bize sıkça yöneltilen sorulardan biri, yerel seçimlerde AKP’nin güçlü çıkmasının politika yapıcılara yüksek enflasyon ve büyük iç ve dış açıklarla mücadele etmek için daha iddialı bir ekonomik istikrar programı uygulama alanı sağlayıp sağlamayacağıdır.
Daha fazla faiz artırımı ve daha sıkı bir mali duruş ihtiyacına katılmakla birlikte, Türk politika yapıcıların son yorumları, makro dengesizliklerin bir süre daha devam etmesi anlamına gelse bile, bir numaralı önceliklerinin ekonomiyi yumuşak bir zemine oturtmak olduğunu gösteriyor.
Büyümenin iyi bir şekilde desteklenmesinin seçimler bittikten sonra da önemli bir husus olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.
Döviz kuru hakkında da çok sayıda soru aldık. Mayıs 2023 sonunda yapılan genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından lira Haziran ayında ABD doları karşısında yüzde 20 değer kaybetmiştir. Bu deneyim ve Mısır’da son dönemde alınan politika kararları, liranın yerel seçimlerin ardından yeni bir zayıflık dönemi yaşayıp yaşamayacağına dair sorulara yol açtı. Biz bunun olası olmadığını düşünüyoruz çünkü politika yapıcıların öncelikleri değişmiş görünüyor.
Yeni ekonomi yönetimi ekibi Haziran 2023’te görevi devraldığında, ekonomiyi soğutmayı amaçlayan parasal sıkılaştırma ve REER’in değer kaybının bir kombinasyonu yoluyla ödemeler dengesini istikrara kavuşturmaya öncelik verdiklerine inanıyoruz. Bu arada, merkez bankasından gelen en son iletişim, politika önceliklerinin bir miktar yeniden sıralandığını gösteriyor.
Şubat ayı PPK toplantısının sonuç bildirgesinde, mevcut “sıkı” politika duruşunun “enflasyonla mücadelenin temel unsurlarından biri olan Türk Lirası’nın reel olarak değer kazanması sürecine katkı sağlamaya devam edeceği” yönünde bir yönlendirme yer almıştır.
Banka ilk kez reel değerlenmeye bu kadar açık bir şekilde atıfta bulunmuştur. TCMB geçen yılın ikinci yarısında para politikasını beklediğimizden daha fazla sıkılaştırdı ve mart ayında sürpriz bir artış yaparak faiz oranını yüzde 50’ye yükseltti. Ancak enflasyon dinamikleri zorlayıcı olmaya devam ediyor. Bunun iki nedeni olduğuna inanıyoruz.
Birincisi, reel faiz oranları (Türkiye için daha uygun olduğuna inandığımız gerçekleşmiş enflasyon kullanılarak hesaplanan) negatif kalmaya devam etmektedir. İkincisi, parasal sıkılaştırmaya mali sıkılaştırma veya daha kısıtlayıcı bir gelirler politikası eşlik etmemiştir. Birlikte ele alındığında, bu politika zemini yurtiçi faaliyette bir miktar yavaşlamaya yol açmıştır, ancak istisnai olarak güçlü bir başlangıç pozisyonundan. Sonuç olarak, enflasyon ve dış dinamiklerdeki iyileşme şu ana kadar sınırlı kalmıştır.
Enflasyonun TCMB’nin 24 yıl sonu ve 2025 yıl sonu tahminleri olan yüzde 36 ve yüzde 14’ü büyük ölçüde aşma eğiliminde olduğunu düşünüyoruz. Bizim tahminlerimiz ise, sırasıyla yüzde 49 ve yüzde 29’dur.
Cari işlemler açığı geçen yıl 45 milyar dolara veya GSYH’nin yüzde 4,1’ine ulaşmıştır. TCMB, Haziran ayında sıkılaştırma döngüsüne başlamadan önce 12 aylık açık, Mayıs 2023’te 60 milyar dolara (GSYH’nin yüzde 6,1’i) ulaşmıştı. 2022’ye kıyasla ticaret açığı, hafif bir iyileşmeyle 87 milyar dolar olurken, hizmetler fazlası yüzde 5 artarak 52 milyar dolara ulaştı.
cumhuriyet.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Borsa
/ 29 Nisan 2025Aracı kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?
Dünkü satışlardan sonra aracı kurum analizleri karamsar yönde
Borsa
/ 29 Nisan 2025Betam SABAH Notları: Tahvil faizleri zirvede, bankacılık hisseleri karalar bağladı
Faiz artırımı ile fonlama maliyeti yükselen bankaları bir nebze rahatlatmak adına zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranında güncellemeye gidilse de endeks üzerinde etkisi olmadı.
Borsa
/ 29 Nisan 2025SABAH Analizi: Yeni Dünya Dinamikleri: Güvensiz Para, Kırılgan Enerji!
Yabancı yatırımcıların TL cinsi varlıklardan çıkışı sürerken, yerli yatırımcılar faiz ve dövize yöneliyor. USD/TRY kuru, TCMB kontrolünde 38,40 seviyelerinde sakin kaldı. TCMB'nin analitik bilançosunda ise net döviz pozisyonunda belirgin bir değişim görülmedi.
Borsa
/ 29 Nisan 2025Bu sabah dünya piyasaları: Trump ve ABD tarım dışı istihdam bekleniyor
Piyasalar çalkantılı fakat, trendsiz. Herkse Trump'ı ve ABD gelecek tarım dışı istihdam verisini bekliyor. Güçlü veri Fed'i faiz indirmekten caydırır
İktisat Teori
/ 29 Nisan 2025Trump’a destek mum gibi eriyor
ABD Başkanı Donald Trump'ın ikinci döneminin ilk 100 gününde kamuoyundaki onay oranı, çeşitli anketlere göre önemli ölçüde düşüş gösterdi. Özellikle son 15 gün içinde yayımlanan anketler, Trump'ın politikalarının ve liderlik tarzının halk arasında giderek daha fazla sorgulandığını ortaya koyuyor.
Döviz
/ 29 Nisan 2025Atilla Yeşilada video: Türkiye ekonomisi küresel krize dayanabilir mi?
Küresel kriz yolda. Türkiye'de kamunun az, ama özel sektörün oldukça yüksek döviz borcu var. Banka ve şirketlerin uzun süre yurt dışından borçlanamadıkları senaryoda, ekonomiye ne kadar hasar gelir? Yeni bir döviz krizi yaşanabilir mi?
Genel
/ 29 Nisan 2025Ömer Rıfat Gencal: Siyasi gerginliğin Hazine’ye maliyeti TL16 milyar
Siyasi gerginliğin faturası her gün yükseliyor
Çetin ünsalan
/ 29 Nisan 2025Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Aynı nakarat…’
Mehmet Şimşek ve onun nezdinde ekonomi yönetimi IMF – Dünya Bankası toplantılarından yine aynı nakarat ile döndü...
Ekonomi
/ 29 Nisan 2025İstanbul’da yeni binalara deprem zammı! Kiracılı eve kapora dönemi başladı
İstanbul'daki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından kiralık ve satılık konut fiyatları arttı. Beşiktaş'ta eski binalarda 2+1 daire kiraları 25-40 bin TL’ye çıktı...
Ekonomi
/ 29 Nisan 2025ForInvest Haber enflasyon ve dolar/TL anketi sonuçlandı
ForInvest Haber'in 20 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, Nisan ayı yıllık TÜFE verisi için medyan tahmin yüzde 38,03, ortalama tahmin ise yüzde 38,21 artışa işaret etti...
Ekonomi
/ 29 Nisan 2025Gözler Resmi Gazete’de! Parası olanlar dikkat… Stopaj vergisi artacak mı?
Türkiye'de mevduat ve fonlara uygulanan stopaj oranlarının yeniden belirlenmesine iki gün kaldı. En son yapılan değişiklikle stopajlarda artışa gidilmişti...
Borsa
/ 29 Nisan 2025Standart Chartered’den Bitcoin’de tarihi yükseliş beklentisi!
Standart Chartered'in Dijital Varlık Araştırmaları Küresel Başkanı Goeffrey Kendirck'e göre, Bitcoin, ikinci çeyrekte 120 bin dolara çıkarak yeni bir rekor kıracak...
Borsa
/ 29 Nisan 2025Ülker, Özbekistan’da büyümeyi hedefliyor
Kazakistan’daki çikolata ve bisküvi fabrikasında 25 yıldır üretim yapan Ülker, Orta Asya’daki varlığını Özbekistan’da kurduğu ticari şirketi pladis Confectionary ile güçlendirdi...
Benzer Haberler