Sosyal Medya

Ekonomi

Hazır giyimde istihdam kaybı

Tekstil ve hazır giyimde toplam istihdam, son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Hazır giyimde istihdam kaybı

 

Hazır giyim ve tekstil sektöründe toplam istihdam 4 yılın en düşük seviyesine geriledi. Hazirandaki istihdam kaybının 10 bini tekstil, 15 bini ise hazır giyim sektöründe gerçekleşti.

2020 yılında 1 milyon sınırını aşan ve Ağustos 2022’de 1 milyon 246 bin ile tarihi zirveyi gören hazır giyim ve tekstil sektörü istihdamı, 2 yıldan az sürede 263 bin bin azaldı. Bir ayda 25 bin kişinin işsiz kaldığı iki sektörde toplam istihdam 983 bine geriledi. Böylece, Haziran ayında bir önceki aya göre 25 bin kişi azalan toplam istihdam 983 bin ile son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi. Hazirandaki 25 bin kişilik istihdam kaybının 10 bini tekstil, 15 bini ise hazır giyim sektöründe gerçekleşti.

Pandemi döneminde siparişlerin önemli bir kısmının Türkiye’ye yönelmesiyle hem hazır giyim hem tekstil sektörü tarihinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaşmıştı. Bu da her iki sektörde yeni yatırımları getirmiş, Ağustos 2022’de hazır giyimde faaliyet gösteren işyeri sayısı 42 bin 521’e, tekstilde ise 20 bin 142’ye yükselmişti.

Aynı dönemde, iki sektörün toplam istihdamı 1 milyon 246 bin ile tarihinin en yüksek seviyesine çıkmıştı. Ancak başta artan girdi maliyetleri ve küresel pazarlarda artan rekabet gibi etkenlerle hazır giyim ihracatı 2023’te 19,2 milyar dolar ile salgın öncesi döneme gerilerken tekstil ihracatı ise 11,6 milyar dolar ile 2020’den bu yana en düşük seviyeyi görmüştü.

Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde de hazır giyim ihracatı yüzde 8,9 gerilerek 12 milyar dolara indi.İhracat miktar olarak da yüzde 8,4 geriledi. Ağustosta ise ihracat miktar olarak yüzde 6 daraldı.

Tekstilde ise Ocak-Ağustos döneminde ihracat değer olarak yüzde 1, miktar olarak yüzde 8 geriledi.

TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, konuyla ilgili, “Bu maalesef devam edecek. Tüm sektörlerde PMI verileri maalesef ekside. Kimse önünü göremiyor. Sıkı para politikası sanayide maalesef duvara toslamayı beraberinde getirdi. Şu an sanayi yüksek faiz düşük kur kıskacında. Hem ihracatın hem de iç tüketimin daraldığı bir durum ilk kez oluyor. Dış ticaret açığımız azaldı diye sevineceğimiz yerde üzülmemiz gereken noktadayız. Kur bu kadar baskılandığında ticaret açığımızın azalması ilk kez oluyor. Bu iyi bir haber değil. Çünkü ara malı, makine teçhizat ithalatının da yapılmadığı anlamına geliyor. Önümüzdeki günlerin dünden daha kötü olacağı anlamına geliyor. Bu da istihdamda daralmaya yol açıyor. İstihdam düşüşü çok daha dramatik olmasa da devam edecek” açıklamalarda bulundu.

Sektördeki karsızlığa dikkat çeken Fayat, girdi maliyetlerinin yüzde 110-120 artmasına rağmen kurun yüzde 28 yükseldiğine dikkat çekerek, “Artık sürdürülemez noktadayız. Bozdurmak zorunda olduğumuz dövize ödenen primin en az yüzde 5 artırılması talebimiz var, hatta yüzde 10 olmalı. Eximbank kredilerinde toplam maliyeti yüzde 25 ile veriyoruz dedikleri halde 38 oluyor. Önümüzdeki 12 ayın enflasyonu ile hedeflemeler yapılıyorsa 1 yıllık aldığımız kredinin de maliyeti enflasyon hedefi olan rakamlarla olmalı” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler