Sosyal Medya

Ekonomi

Hatice Karahan’dan dikkat çeken enflasyon değerlendirmesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, enflasyon, büyüme ve cari açık konularına yönelik Reuters’a değerlendirmelerde bulundu.

Hatice Karahan’dan dikkat çeken enflasyon değerlendirmesi

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, Reuters’a yaptığı açıklamada enflasyonun ana eğiliminde zayıflamanın devam ettiğini vurgulayarak, “Aylık enflasyonun ana eğiliminde zayıflamanın devam etmesi, hedeflediğimiz dezenflasyon patikası için kritik önemde” dedi.

Bugün yayımlanan TCMB aylık enflasyon gelişmeleri raporunda ağustos ayı için “Tüm göstergeler birlikte incelendiğinde, enflasyonun ana eğiliminin kayda değer bir değişiklik sergilemediği değerlendirilmektedir.” söylemi yer almasına rağmen Karahan’ın enflasyon ana eğiliminde zayıflama devam ediyor vurgusu dikkat çekti.

Enflasyon beklentilerinde de iyileşmeler olacağına işaret eden Karahan, “Enflasyonda düşüş seyri devam ettikçe, beklentilerde de iyileşmeler olacağını öngörüyoruz. Bu zaten her zaman belirttiğimiz gibi sürecin dikkatle izlediğimiz bir ayağı” dedi. Fiyat istikrarı hedefinin sağlam bir dezenflasyon süreci gerektirdiğini de ekleyerek, “Fiyat istikrarı hedefimiz doğrultusunda, dezenflasyon sürecinin sağlam bir şekilde sürmesi gerektiğine şüphe yok” ifadelerini kullandı.

Karahan, para politikasının etkilerinin gecikmeli olarak görüleceğini ve bu süreçte maliye politikasının desteğinin kritik olacağını vurguladı. TCMB Başkan Yardımcısı, “Para politikası gecikmeli etkileriyle bir yandan meyvelerini verirken, dezenflasyonun en verimli biçimde ilerlemesi için maliye politikasından gelecek güçlü bir desteği önemsiyoruz” dedi. Ayrıca, önümüzdeki dönemde mali görünümün enflasyon üzerindeki etkisinin önemli olacağını belirten Karahan, “Mali görünüm, önümüzdeki dönemde enflasyon görünümüne etkileri açısından kritik olacak” diyerek, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında bu hafta bir yol haritası açıklanacağını hatırlattı.

Cari açık tarafında ise, büyümedeki dengelenmenin olumlu etkilerini gördüklerini ifade eden Karahan, “Büyümedeki dengelenmenin yansımalarını cari açık verilerinde de güçlü bir şekilde görmeye devam ediyoruz. 2023 sonunda yüzde 4 olan cari açığın GSYH’ye oranı son verilere göre yüzde 2 civarına gerilemiş durumda” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler