Ekonomi
Güven Sak: “Kritik bir kavşaktayız ama Ankara dünyanın farkında değil, lay lay lom”
İktisatçı Güven Sak, Çin otomotiv devi BYD’nin Türkiye’de yatırım kararıyla gündeme gelen kapsamlı işbirliğinin risklerden arındırılması gerektiği aksi halde Türkiye’nin ihracat…
İktisatçı Güven Sak, Çin otomotiv devi BYD’nin Türkiye’de yatırım kararıyla gündeme gelen kapsamlı işbirliğinin risklerden arındırılması gerektiği aksi halde Türkiye’nin ihracat gelişimine zarar vereceğini söyledi. TOBB bünyesindeki Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Başkanı Sak, TEPAV sitesinde yer alan yazısında “Kritik bir kavşaktayız ama Ankara dünyanın farkında değil, lay lay lom” yorumuyla şu noktalara dikkat çekti.
• “Türkiye ekonomisi, Gümrük Birliği düzenlemesi ve özel sektör dinamizmi ile çeşitlendi. Rekabetçi olarak üretilebilen ürün çeşitliliği süratle arttı. Rekabetçi olarak erişilebilen pazar satışında Türkiye dünya birincisi oldu. Şimdi, bu ürün ve pazar çeşitliliğini teknoloji üretimi ile birleştirme zamanı.
• “Yeni teknolojiler Türkiye için büyük bir fırsat. Ve ülke sıçramaya hazır. (…) Dünyanın ana tedarikçileri bundan otuz yıl önce hep batıdandı. Şimdi ise Çin, Hindistan ve Türkiye’dir. Türkiye’nin bu fırsatı doğru kullanması gereken kritik bir kavşaktayız ama idaremiz hadisenin farkında değil. Ankara dünyanın farkında değil, lay lay lom.”
Tayland örneği ve TOGG
• “Meseleye bir de TOGG açısından bakmakta fayda var. Sonuçta Türkiye bir süredir kendi EV’sini üretiyor. Üstelik bunu Avrupa piyasasına satmaya başlamayı da planlıyordu. Şimdi, üretim başlayana kadar Türkiye pazarına gümrük vergisiz 100 bin EV girecek.
• “Bunun ihracatla ilgili sonuçları da olabilir. Yarın Türkiye’de çok sayıda Çinli EV üretilirse, AB’nin mesela “dampingli Çin bataryası” kullanan araçlara kısıtlama getirmesi gibi kısmi önlemler alması Türkiye’nin kendi ürettiği EV’ler için de engel çıkartabilir.”
BYD’nin Tayland yatırımlarının Tayland’ın ihracat kapasitesini olumsuz etkilediği örneğini veren Sak, Çin ticaretini “risksizleştirmek” çerçevesinde atılacak adımların batarya üretimini de içermesi gerektiğini öne sürdü.
Sak’a göre Türkiye teknolojik bakımdan yonga ve batarya üretimine, ekonomi-politik bakımdan da AB ile Gümrük Birliği modernizasyonuna öncelik vermeli.
Yazının tamamı bu bağlantıda.
Yetkin Report