Sosyal Medya

Ekonomi

Fitch’ten not artışı olasılığı, ABD’de tarım dışı istihdam verisi

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecekteki faiz indirimi adımlarının büyüklüğüne dair belirsizlikler sürerken, bugün açıklanacak istihdam verilerinin piyasadaki dalgalanmaları artırabileceği tahmin…

Fitch’ten not artışı olasılığı, ABD’de tarım dışı istihdam verisi

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecekteki faiz indirimi adımlarının büyüklüğüne dair belirsizlikler sürerken, bugün açıklanacak istihdam verilerinin piyasadaki dalgalanmaları artırabileceği tahmin ediliyor.

Ülkede enflasyonun istenilen seviyeye gerileyeceği beklentisi güçlenirken, resesyon endişeleri fiyatlamaları karmaşıklaştıran en önemli faktörlerden bir.

Dün açıklanan verilere göre, ABD’de ADP Araştırma Enstitüsü ve Stanford Digital Economy Lab iş birliğiyle hazırlanan ağustos ayı özel sektör istihdamı verisi, 99 bin kişilik artışla Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

Buna ek olarak, ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 31 Ağustos ile biten haftada 227 bine düşerek beklentilerin altında kaldı.

Hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ise ağustosta bir önceki aya göre 0,7 puan artarak 55,7’ye yükseldi. Ayrıca, Tedarik Yönetim Enstitüsü’nün (ISM) hizmet sektörü PMI verisi de piyasa beklentilerini aşarak aylık bazda 0,1 puan artışla 51,5 seviyesine çıktı.

Analistler, özel sektör istihdam verilerinin beklentilerin altında kalmasının ardından artan durgunluk endişelerinin sınırlı da olsa azaldığını, ancak bugün açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin piyasalarda belirleyici olacağını belirtiyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, işgücü piyasasının yavaş işe alım temposuna rağmen sağlıklı olduğunu ve büyümenin ikinci çeyrekte güçlü seyrettiğini ifade etti. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise, ekonomik verilerin yakın zamanda birden fazla faiz indirimine işaret ettiğini söyledi.

Para piyasalarında, Fed’in yıl sonuna kadar 100 baz puanlık faiz indirimi yapacağına kesin gözüyle bakılırken, bu ay 50 baz puan indirim ihtimali yüzde 43 olarak değerlendiriliyor.

Yurt içinde ise Fitch Ratings’in Türkiye’ye ilişkin değerlendirme raporu bekleniyor. Ekonomistler, Fitch’ten not artırımı bekliyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler