Sosyal Medya

Ekonomi

Fitch Türkiye’nin kredi notunu bir basmak yükseltti, görünümü durağana değiştirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu bir kademe yükseltti.  Fitch, Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltti, görünümü…

Fitch Türkiye’nin kredi notunu bir basmak yükseltti, görünümü durağana değiştirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu bir kademe yükseltti.  Fitch, Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltti, görünümü “pozitif”ten “durağan”a revize etti.  Foreks Haber anketinde beklenti “pozitif” görünüm ile notun “BB-“ye çıkacağı yönündeydi.

Fitch yaptığı değerlendirmede, pozitif reel faiz oranlarının, düşük cari hesap açıkları ve döviz korumalı mevduatlardaki düzenli ve kademeli düşüş, muhtemelen dış tamponlardaki iyileşmenin kalıcılığını destekleyeceğini belirtti.

Açıklamada, “Rezervlerin 2024 sonu itibarıyla 158 milyar ABD dolarına ve 2025 sonu itibarıyla 165 milyar ABD dolarına çıkmasını öngörüyoruz.” denildi.

Fitch, sıkı para politikası duruşunun sürdürülmesinin (2025 yılı başlarında başlayacak gevşeme döngüsüyle birlikte) öngörülen mali konsolidasyon ve ihtiyatlı asgari ücret ayarlamalarıyla birlikte enflasyonda önemli bir düşüşü destekleyeceğine ve iyileştirilmiş dış likidite tamponlarının, düşük cari açıkların ve azalan dolarizasyonun sürdürülmesine yardımcı olacağına dair daha fazla güven duyduğunu ifade etti.

Enflasyonun 2024’ü %43’te tamamlamasını beklediğini açıklayan Kurum, “Bu da yıl için ortalama %59,5 enflasyona yol açacak; ortalama enflasyon daha sonra 2025’te %31’e (2025 sonunda %21) düşecek, bu da “BB” derecelendirme kategorisindeki en yüksek seviye olacak. Hala yüksek öngörülen enflasyon seviyesi göz önüne alındığında, para politikasının erken gevşetilmesi veya temel durumumuz olmayan mevcut politika yönünün terk edilmesi, enflasyonist baskıları ve dolayısıyla makro-finansal istikrarı ve ödemeler dengesi risklerini yeniden canlandırabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada Kurum “mevcut ekonomik programın siyasi liderlikten destek almaya devam ettiğini” varsaydığını açıkladı. “Türkiye’nin yakın tarihi, en üst siyasi seviyelerde düşük faiz oranlarına olan güçlü inanç ve çıkar grupları ile lobi gruplarının potansiyel direnci göz önüne alındığında, politika geri dönüşleri riski hala mevcuttur” dedi.

Fitch, büyümenin 2024’te %3,5’e düşmesini ve 2025’te %2,8’de düşük kalmasını öngörüyor; AB’nin öngörülen kademeli toparlanmasının net ihracatı destekleyeceğini düşünüyor.

Fitch, en son 8 Mart 2024’te Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya, görünümü ise “durağan”dan “pozitif”e yükseltmişti.

Fitch, Mart 2024’te Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltmiş, görünümünü ise “durağan”dan “pozitif”e çevirmişti. Aynı dönemde Moody’s de Türkiye’nin kredi notunu Temmuz ayında iki kademe artırarak “B3″ten “B1″e çekmiş ve görünümünü “pozitif”te tutmuştu. S&P ise Mayıs ayındaki yerel seçimlerin ardından Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya çıkarmıştı.

Detaylar gelecek…

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler