Ekonomi
Finansal Kurumlar Birliği, ekonomiye katkı için uluslararası iş birliklerini güçlendiriyor…
Özel Hukukun Birleştirilmesi için Uluslararası Enstitü (UNIDROIT) Faktoring Model Kanunu İstişare Toplantısı, Finansal Kurumlar Birliği'nin (FKB) ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlendi...
Özel Hukukun Birleştirilmesi için Uluslararası Enstitü (UNIDROIT) Faktoring Model Kanunu İstişare Toplantısı, Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlendi. UNIDROIT’in Faktoring Model Kanunu’nu, Türkçeye çeviren FKB, toplantıda yaptığı çalışmaları paylaştı. FKB Faktoring Sektör Başkanı Nurcan Taşdelenler, “Ülkelerin kendi hukuk sistemlerine uyumlanabilecek tek tip özel hukuk kurallarının benimsenmesi, sınır ötesi işlemlerde belirsizlikleri azaltarak taraflar arasında güveni artırır ve işlem maliyetlerini düşürür. Bu uyum, ticareti finanse eden faktoringin ekonomiye katkısını artırır” dedi.
UNIDROIT önderliğinde Uluslararası Hukuk Enstitüsü (ILI), Dünya Bankası, IFC (International Finance Cooperation), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Dünya Faktoring Örgütü (FCI) temsilcileri ile akademisyenler ve danışman hukukçular tarafından hazırlanarak Mayıs 2023’te ülkelerin kendi hukuk sistemlerine uyumunun sağlanabilmesi için tanıtımı yapılan Faktoring Model Kanunu’nun Türkçeye çevrilmesi projesi kapsamında FKB tarafından başlatılan çalışmanın ilk aşaması tamamlandı. UNIDROIT Faktoring Model Kanunu’nun, Türkçeye çevrilmesi için yetkilendirilen FKB, 2012’de Türkiye’de yürürlüğe giren Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu ile karşılaştırmalı olarak yaptığı çalışmaları; UNIDROIT ve
Konusunda uzman kamu, finans sektörü temsilcileri, hukukçular ve akademisyenlerin görüşlerinin alındığı gün boyu süren etkinlikte; ülkelerin özel hukuk kurallarının uyumlaştırılarak eşgüdümünün sağlanması, ülkeler tarafından tek tip özel hukuk kurallarının benimsenmesi, uluslararası mevzuat ve Türk hukuk sistemiyle ilişkileri ele alındı.
Etkinlikte konuşan FKB Faktoring Sektör Başkanı Nurcan Taşdelenler, faktoring sektöründe, uluslararası ticaretin hızla artmasıyla birlikte, ülkelerin özel hukuk kurallarının uyumlaştırılması ve eşgüdüm sağlanmasının büyük önem taşıdığını belirterek, “Ülkelerin kendi hukuk sistemlerine uyumlanabilecek tek tip özel hukuk kurallarının benimsenmesi, sınır ötesi işlemlerde belirsizlikleri azaltarak taraflar arasında güveni artırır ve işlem maliyetlerini düşürür. Bu uyum, faktoringin etkinliğini ve yaygınlığını artırarak küresel ekonomiye önemli katkılar sağlar” dedi.
FKB Faktoring Sektörü Genel Sekreter Yardımcısı Filiz Ünal ise “Model Kanunu’nun temel yönlerinin yanı sıra sektörümüz için dijital araçların süreçleri nasıl kolaylaştırabileceğinin ve şeffaflığı artırmadaki öneminin farkındayız. Bu nedenle faktoring sektörünün dijital olgunluk seviyesinin artırılması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.