Sosyal Medya

Ekonomi

Fatih Karahan’dan Bloomberg’e bomba açıklamalar

Karahan, para politikasının işleyişine ilişkin henüz Türkçe olarak açıklanmayan çok önemli açıklamalarda bulundu.  Faiz oranları konusunda son derece şahin bir tavır sergiledi ve enflasyon algılarının Banka'nın aylık Katılımcı Beklenti Anketi'ndekinden çok daha yüksek olduğunu kabul etti.  Para politikasının rotasının 2024 yıl sonu hedefine değil, %14'lük 2025 yıl sonu TÜFE hedefine ulaşılması yönünde belirleneceğini sözlerine ekledi.

Fatih Karahan’dan Bloomberg’e bomba açıklamalar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Perşembe günü İstanbul’da Bloomberg’e verdiği röportajda para otoritesinin ileriye yönelik yönlendirmeleri, enflasyon görünümü, rezervler, lira likiditesi ve swap düzenlemeleri hakkında konuştu. Karahan, para politikasının işleyişine ilişkin henüz Türkçe olarak açıklanmayan çok önemli açıklamalarda bulundu.  Faiz oranları konusunda son derece şahin bir tavır sergiledi ve enflasyon algılarının Banka’nın aylık Katılımcı Beklenti Anketi’ndekinden çok daha yüksek olduğunu kabul etti.  Para politikasının rotasının 2024 yıl sonu hedefine değil, %14’lük 2025 yıl sonu TÜFE hedefine ulaşılması yönünde belirleneceğini sözlerine ekledi.

 

Fatih Karahan’ın Bloomberg söyleşisinden kritik paragrafları sizin için tercüme ettik:

 

Para politikasıyla ilgili tahminimizi Mayıs ayına kadar enflasyonu yukarı çeken, fakat önümüzdeki aylarda zıt yönde işleyecek baz etkileri nedeniyle manşet enflasyon üzerinden aylık enflasyon verilerine odaklandırdık. Haziran ayında mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyon eğilimi, enflasyon raporundaki gidişata paralel olarak %2 olarak gerçekleşti. Daha önce de belirttiğimiz gibi üçüncü çeyrekte ortalama %2,5 civarında olacağını, dördüncü çeyrekte ise %1,5’in altına düşeceğini öngörüyoruz.

 

Haziran ayı enflasyon verileri, iç talebin ılımlılaştığına işaret eden diğer göstergelerle birlikte bize doğru yolda olduğumuza dair iyimserlik veriyor. Bununla birlikte, enflasyondaki yüksek oynaklık ve yalnızca bir aylık sağlam verilere sahip olduğumuz göz önüne alındığında, enflasyonun kalıcı düşüşe geçtiği sonucuna varmak için erken olacaktır.

Enflasyon beklentilerindeki iyileşmeler ileriye yönelik yönlendirmemizin bir diğer bileşenidir. Piyasa katılımcılarının, firmaların ve hanehalkının enflasyon beklentilerini yakından takip ediyoruz. Piyasa katılımcılarının beklentileri bu yılki tahminlerimizle örtüşmeye başlıyor. Hanehalkı ve firmaların beklentilerinde daha net iyileşmeler görmek istiyoruz, böylece enflasyon beklentilerinin enflasyondaki düşüş sürecini destekleyeceği konusunda bir nebze olsun rahat olabiliriz.

 

 

İkincisi, bildiğiniz gibi bu çok yıllı bir enflasyonla mücadele programı. Bu yılki hedefe ulaşmak, itibar kazanmak açısından kritik önem taşıyor ve biz de ne gerekiyorsa yapıyoruz. Ancak bunun nihai hedef olmadığını belirtmek önemlidir. Bu, politika faiz oranlarına ilişkin atacağımız her adımın 2025 ve sonrasında enflasyon hedefini tutturacak şekilde ayarlanması gerektiği anlamına geliyor. Gelecek yıl için hedefimize ulaşabileceğimizden emin olmalıyız. Mevcut durum göz önüne alındığında temkinli duruşumuzu korumamız gerektiği açıktır.

 

Nominal veya reel bir kur hedefimizin olmadığını tekrar vurgulamak isterim. Belirli bir miktarda reel döviz kuru değerlenmesi de planlamıyoruz. Temel amacımız sıkı para politikasıyla iç talebi azaltarak enflasyonu düşürmek. Ancak bu politikanın doğrudan bir sonucu olarak Türk lirası finansal varlıklar daha cazip hale geliyor, talebi artıyor ve bu da liranın reel olarak değerlenmesine yol açıyor.

Enflasyon görünümü netleştikçe Türk tahvillerine olan iştahın güçleneceğine inanıyorum. Haziran verisi bu yönde önemli bir adımdı. Temmuz ayı verileri, elektrik ve petrol gibi yönetilen kalemlerdeki fiyat artışları nedeniyle daha yüksek olacak olsa da, sonraki açıklamalar enflasyon görünümüne ilişkin önemli bilgiler sağlayacak.

 

 

Kaynak:  CBT governor Karahan interviewed by Bloomberg, sounds hawkish

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler