Sosyal Medya

Döviz

Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyon beklentinin üzerinde kaldı, ECB’den mesaj yağdı

Avrupa Birliği istatistik kurumu Eurostat verilerine göre, Euro bölgesinde manşet enflasyonun Haziran ayında %2,5’e geriledi ancak yakından takip edilen çekirdek…

Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyon beklentinin üzerinde kaldı, ECB’den mesaj yağdı

Avrupa Birliği istatistik kurumu Eurostat verilerine göre, Euro bölgesinde manşet enflasyonun Haziran ayında %2,5’e geriledi ancak yakından takip edilen çekirdek ve hizmet enflasyonunun ise beklentilerin üzerinde kaldı.

Manşet enflasyon, beklentilere paralel gerçekleşirken, enerji, gıda, alkol ve tütünün değişken etkileri hariç tutulduğunda çekirdek enflasyon değişim göstermeyerek %2,9 oldu. Analistler çekirde enflasyonun yüzde %2,8’e gerilemesini bekliyordu.

Hizmet sektöründeki fiyat artış oranı da Mayıs’a göre değişmeyerek %4,1’de kaldı.

Haziran ayında, Euro bölgesinde yıllık enerji enflasyonu %0,2 olarak gerçekleşmiş ve sektörün güçlü bir dezenflasyonist etkiye sahip olduğu yılın başlarına kıyasla keskin bir değişim göstermiştir.

ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos CNBC’den Annette Weisbach’a verdiği demeçte, merkez bankasının enflasyonun %2’lik hedefine yaklaşacağından emin olmakla birlikte, önümüzdeki ayların “engebeli bir yol” olacağını ve para politikası için “önceden belirlenmiş bir yol” olmadığını söyledi. Weisbach, Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen ECB Merkez Bankacılığı Forumu çerçevesinde açıklamalarda bulundu.

ECB/Wunsch: İkinci faiz indiriminden sonraki hamle %2 hedefine ulaşılacağına güven artınca gelmeli

ECB Yönetim Konseyi üyesi ve Belçika Merkez Bankası Başkanı Pierre Wunsch, Avrupa Merkez Bankası’nın bir sonraki faiz indiriminin hala nispeten kolay bir karar olduğunu, ancak sonraki hamlelerin ancak enflasyonun %2 hedefine doğru net bir şekilde ilerlediğinde gelmesi gerektiğini söyledi.

ECB Haziran ayı başında faiz indirirken de ilk iki indirimin kolay kararlar olduğunu söyleyen Wunsch, inatçı ücret ve hizmet fiyat artışını gösteren daha yeni rakamlara rağmen bu görüşünü korumaya devam etti.

Wunsch Reuters’e verdiği demeçte, “Büyük bir olumsuz sürprizle karşılaşmazsak, tahminlerimize dayanarak ikinci bir kesinti için yer olduğunu söyleyebilirim. Tahminlerden küçük bir sapma bu görüşü önemli ölçüde değiştirmeyecektir” dedi.

Ancak Wunschn, bu ikinci indirimin bile acil olmadığını ve ECB’nin Eylül ayında açıklanacak bir sonraki projeksiyonlarına kadar bekleyebileceğini söyledi.

Wunsch, “Tabloyu teyit eden yeni tahminlerle yapılacak bir toplantıyı beklemenin muhtemelen bir primi var ama bunu bir koşul haline getirmezdim. Faiz indirimlerine devam etmek için, %2 enflasyon hedefine ulaşacağımız konusunda biraz daha rahat olmam gerekiyor” dedi.

ECB/Centeno: Son rakamlar tahminlerimizin doğruluğunu kanıtladı

ECB Yönetim Konseyi üyesi Mario Centeno, Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerine olan güvenin artmasının politika yapıcıların her toplantıda faiz indirimlerini değerlendirmesine olanak sağlayacağını söyledi.

Toplantıdan toplantıya değerlendirme yaklaşımına fırsat vermek gerektiğini belirten Centeno, yetkililerin görünümü değerlendirirken ihtiyatlı olmaları gerektiğini, ancak son verilerin bazılarının ECB’nin tahminlerinin doğruluğunu kanıtladığını vurguladı.

Centeno, “Aldığımız son rakamlar tahminimizin doğruluğunu kanıtladı ve bu bize enflasyonun zamanında %2’ye düşeceği konusunda güven veriyor. Ve bu güven, doğru çıkan bu tahminle birlikte arttıkça, her toplantıya bakabileceğimizi ve bize ihtiyatlılık düzeyi sağlayan kararlar alabileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

Muller: ECB faiz indirimi konusunda acele etmemeli

ECB Yönetim Konseyi üyesi ve Estonya MB Başkanı Madis Muller, Avrupa Merkez Bankası muhtemelen yılsonundan önce borçlanma maliyetlerini tekrar düşürebileceğini, ancak bunu yapmak için acele etmemesi gerektiğini söyledi.

Portekiz’in Sintra kentinde gerçekleştirilen ECB’nin yıllık merkez bankacılığı forumunda konuşan Muller, “Gerçekleşen sonuçlar en son tahminlerimize yakın olursa, büyük olasılıkla bu yıl politika kısıtlayıcılığı düzeyini daha da azaltabiliriz. Bunun tam olarak ne zaman ve ne kadar olacağını zaman gösterecek” dedi.

“Çekirdek ve hizmet enflasyonunun hala yüksek olması ve güçlü ücret artışı göz önüne alındığında sabırlı olmalı ve çok kademeli hareket etmeliyiz” ifadelerini kullanan Muller, enflasyonun 2025’in sonlarında %2’lik hedefe dönmek için “aşağı yukarı beklenen yolda ilerlediğini” düşünüyor, ancak aynı zamanda “bazı yukarı yönlü fiyat baskıları da yaratabilecek” gelişen bir ekonomi de dahil olmak üzere tehlikeler de görüyor.

Muller, “enflasyonun yapışkanlığını hafife alma riski var, ancak uyanık kalmaya devam edeceğiz” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler