Sosyal Medya

Ekonomi

Erdoğan “yok öyle 25 kuruşa simit” dedi, bakanı belediyelere milyarlarca liralık fatura gönderdiklerini açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün AKP TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Şu anda belediyelerin borçlarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığımız, kaynağında bu…

Erdoğan “yok öyle 25 kuruşa simit” dedi, bakanı belediyelere milyarlarca liralık fatura gönderdiklerini açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün AKP TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Şu anda belediyelerin borçlarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığımız, kaynağında bu borçların tahsiline başlayacaktır. Öyle 25 kuruşa simit yok. Milletin varlığını değişik yerlerde harcamaya müsaade yok” dedi.

Erdoğan’ın, CHP’yi hedef alan “Belediyeleriniz SKG’ya olan birikmiş borçlarını ödesinler. Hazine ve Maliye Bakanlığımız, kaynağında bu borçların tahsiline başlayacaktır” açıklamasının ardından hükümet harekete geçti.

Belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) toplam prim borcunun 96 milyar lirayı bulduğunu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Bu noktada yapılması gereken neyse, usulüne uygun şekilde duruma müdahale edilmesi gerekiyor. SGK’ye olan prim borçlarının bir an önce tahsil edilmesi gerekiyor” dedi. Bakan Işıkhan, “Tüm borçlu belediyelere, herhangi bir parti farkı gözetmeksizin borç bildirimlerini gönderdik” dedi.

“Bu bir darbe değil”

AKP Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Erdoğan’ın CHP’li belediyelerin SGK’ya olan borçlarının tahsil edileceğini açıklamasıyla gündeme gelen tartışmalara ilişkin, “En son SGK’dan aldığımız rakam, 100 milyar lira civarına yakın bir borç olduğunu biliyoruz. 2019, 2021, 2023 yıllarında yeniden yapılandırma yaptık ve belediyelere de 10 yıllık süre verdik. Ona rağmen bu işi yapmıyorlarsa yaptıkları işlerde yanlışlık var” dedi. “Bu, bir darbe değil, aslında devletin alacak tahsilat işidir. Belediyelerden neden tahsil etmeyelim? Ayrım yapmıyoruz. Hangi belediyenin borcu varsa tahsilat yapılacaktır” diyen Elitaş, “Şu andaki tahsil yolu haciz. İcra yoluyla takip edebilirler” ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK’nin 85 milyon vatandaşın hastane, ilaç ve diğer tedavi harcamalarını karşılayıp, 16 milyon emeklinin aylık ve bayram ikramiyelerini ödediğini hatırlattı. Bu harcamaların yapılabilmesinin, SGK’nin ana gelir kaynağı olan sigorta primlerinin düzenli ve eksiksiz toplanmasına bağlı olduğunu belirtti.

Özgür Özel’den Erdoğan’ın tehdidine yanıt: En borçlu belediyeler AKP’den yeni aldıklarımız

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, belediyelerin çoğunluğunun 31 Mart yerel seçimlerinde muhalefete geçmesi sonrası yıllardır tahsil edilmeyen büyük borçları hatırlayıp tahsilat yapılacağını açıklamasına CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den yanıt geldi.

“Öyle belediyeleri zora sokarak, halkın hizmetini aksatarak CHP’yi yıpratacağını düşünüyorsan aldanıyorsun” diyen Özel, “Bakın Türkiye’de SGK’ya belediyelerin toplam borcu 14 milyar 699 lira. En borçlu belediyeler AKP’den yeni devraldığımız belediyeler” ifadelerini kullandı. Özel, devraldıkları en borçlu belediyeleri de açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut CHP’li belediyelerin de dahil olduğu 15 büyükşehir belediyesinin SGK’ya borcu olmadığını belirtti ve “Borcu olan 3 şehir ise AKP’den bize geçmiştir. Bursa’nın 670 milyon lira, Balıkesir’in 90 milyon lira, Denizli’nin 28 milyon lira ve Sakarya’nın 171 milyon lira borcu var” dedi. Bulut, bu borçlar CHP’li belediyelerde yok” dedi.

İstanbul seçimlerinden sonra cumhurbaşkanının topal ördek örneğini verdiğini hatırlatan Bulut, o tarihten bu yana seçim yenilgisini kabul edemeyen AKP’nin sürekli kaynakları kestiklerini, kredileri engellediklerini ve projeleri de imzalamadıklarını belirtti. Daha sonra pandemi ve deprem yaşandığını belirten Bulut, belediyelerin ekonomik olarak daha zor bir durumla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Son yapılan açıklamalarla birlikte iktidarın belediyelerin kaynaklarını kesmeye çalışacaklarını belirten Bulut, geçen dönemde benzer uygulamalarda bulunduklarını söyledi. Bulut, iktidarın körelmiş bir siyaset uyguladığını ve bu yöntemlerin işe yaramayarak oylarını daha da arttırdıklarını aktardı. Bulut, “Çünkü hizmetler aksatılmadı, yolsuzluk azaldı. Belediyelerin harcamaları kredisiz olarak belediyenin kaynaklarıyla yapıldı. Çünkü kaynakları doğru kullandık” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler