Ekonomi
Enflasyon Raporu: Aralık’ta faiz indirimi hala masada
Üç aracı kurumun araştırma notuna göre, faiz indirimleri bu yıl başlayabilir
İş Yatırım, Akbank Ekonomik araştırmalar ekibi ve Gedik Yatırım yılın son enflasyon raporunu değerlendirirken, Aralık ayında faiz indiriminin gündemde olduğu sonucuna vardılar.
İş Yatırım’ın yorumu şu şekilde
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın dördüncü ve son enflasyon raporunda 2024 yılsonu enflasyon tahminini %38’den %44’e yükselterek piyasa ile uyumlu bir platoya taşıdı. TCMB 2025 yılsonu tahminini ise %14’den %21’e çekerek, piyasa beklentilerine göre iddialı bir seviyede tuttu. Başkan Fatih Karahan’ın açıklamalarından Aralık ayında faiz indirimine açık kapı bırakıldığını anlıyoruz.
TCMB enflasyon tahminlerini yukarı çekmesine rağmen dezenflasyon iddiasını savunuyor. Başkan Karahan talep ve arz koşullarındaki iyileşmenin enflasyonla mücadeleyi desteklediğini ve para politikasının yeterince sıkı olduğunu vurguladı. Genel eğilim göstergelerindeki kısmi iyileşmeye dikkat çekti. Üçüncü enflasyon raporundaki artık eskimiş olan %38’lik 2024 yılsonu öngörüsüne 3 ay gecikmeyle (2025 Mart) eski üst bant olan %42’ye 1 ay gecikmeyle (2025 Ocak) ulaşılacağını öne sürdü.
Hizmet enflasyonundaki yavaşlama devam eder, Kasım enflasyonu öngördüğümüz aralıkta gerçekleşir ve TCMB Aralık ayına ilişkin iyi sinyaller alırsa 26 Aralık PPK toplantısında faiz indirimi görebiliriz. Baz senaryomuzda Aralık ayında 200 baz puanlık bir adımla politika faizinin %48’e gerileyeceğini öngörüyoruz. Başkan Karahan’ın yıl bitmeden faiz indirimine açık kapı bırakan vurguları bu tahminimiz destekliyor. 2025 yılında 200 baz puanlık adımlarla devam edileceğini ve yılsonuna kadar politika faizinin %28’e düşürüleceğini öngörüyoruz.
Diğer yandan bozulan fiyatlama alışkanlıklarının düzeldiğinden emin olmak, kamu kontrolündeki fiyatlara yapılan zamları görmek ve asgari ücret zammının etkilerini değerlendirebilmek adına faiz indirimi başlangıcının Şubat ayına ötelenmesini daha doğru buluyoruz. Daha geç başlayan ve yavaş ilerleyen bir faiz indirim döngüsünün son kertede daha düşük bir enflasyon ve faiz dengesine ulaşılmasını sağlayacağına inanıyoruz.
Akbank araştırma ekibi ise şu yorumu yaptı:
Tahminler, parasal duruş açısından geçmişe göre daha güvercin ve Aralık’ta faiz indirme niyetini destekleyen bir çerçeve sunuyor.
2024 sonu tahmini 6 puan yukarı güncellenirken 2025 sonu tahmininin 7 puan yukarı güncellenmesi, kısa vadedeki enflasyonist görünüme daha sıkı bir parasal duruşla tepki verilmeyeceği anlamına geliyor.
Böylelikle TCMB, 2025 yılında enflasyonu %20’nin altına çekebilmek için gereken parasal sıkılık derecesini (çok yüksek reel faiz ve büyümeden fedakarlık) sağlayamayacağını kabul ediyor.
TCMB grafiğinden çıkardığımız aylık enflasyon patikası ile kendi tahminlerimizi kıyasladığımızda yılın ilk beş ayında tahminlerimizin birbirine oldukça yakın olduğu görülüyor.
Tahminlerimiz yıl boyunca TCMB bandının içinde kalmakla birlikte, Haziran’dan itibaren resmi patikadan ayrışıyor. Bu ayrışmanın, raporda açıkça paylaşılmayan büyüme ve döviz kuru projeksiyonlarından kaynaklandığını düşünüyoruz. TCMB, 2025 sonu enflasyonunu %21’e düşürecek büyüme oranını %1,5 civarında öngörüyor, ancak OVP’de yer alan büyüme tahmini %4,0 ile çok daha yüksek. Büyümenin daha kuvvetli olması durumunda enflasyon bizim tahminimize yaklaşacaktır.
Gedik Yatırım’ın öngörüleri ise şu şekilde
Yukarı yönlü revizyonlara rağmen, Fatih Karahan’ın verdiği yumuşak tonda mesajlar piyasada yakın vadeli faiz indirimi beklentilerini güçlendirdi.
TCMB Başkanı Fatih Karahan yüksek oranlı revizyonların Banka’nın politika rotasını etkilemeyeceğini vurgularken, aynı zamanda da son dönemde enflasyon tahminlerindeki sapmaların büyük ölçüde yüksek kira ve gıda enflasyonu gibi para politikası kontrolü dışında kalan faktörlere dayandığını belirtti. Ayrıca, kira enflasyonu hariç tutulduğunda, hizmet enflasyonunda bir miktar yumuşama gözlemlendiğini ifade etti (her ne kadar biz bu değerlendirmeye ihtiyatla yaklaşıyor olsak da).
TCMB Başkanı tarafından verilen bu yumuşak tondaki mesajların piyasayı bir faiz indirimine hazırlamak amaçlı olabileceğini değerlendiriyoruz. Borsa İstanbul’da bugünkü yükseliş, piyasanın da aynı çıkarımı yaptığını gösteriyor.
TCMB Nisan ayına kadar toplamda 750-1000 bazpuan arası faiz indirimi planlıyor olabilir. Başkan Karahan, TÜFE enflasyonunun Mart ayında %38’e gerilemesini beklediklerini söylerken, bu durumda 2024 sonu için önceki enflasyon hedefinin 3 aylık bir gecikmeyle gerçekleşmiş olacağını, bu gecikmenin de dezenflasyon sürecinde önemli bir sorun teşkil etmeyeceğini ifade etti. Karahan’ın bu açıklaması da başka bir güvercin sinyal olarak değerlendirilebilir.
Verilen bu güvercin mesajların yanında, TCMB’nin sıkı para politikası duruşunun korunacağı taahhüdünü sürdürdüğünü de görüyoruz.
TCMB’nin sıkı para politikası duruşunu koruyabilmesi için de, en azından faiz indirim döngüsünün ilk aşamalarında mevcut enflasyona göre hesaplanan expost reel politika faizinin yaklaşık 300-500 bazpuana denk gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Buna göre, TCMB’nin Mart sonu için %38’lik tahmini baz alınırsa, Banka’nın Nisan ayına kadar toplamda yaklaşık 750-1.000 baz puan arası bir faiz indirim planladığı çıkarımını yapabiliriz. Bununla beraber, enflasyonun TCMB öngörülerine paralel bir düşüş gösterip göstermeyeceği yakından takip edilecek.