Sosyal Medya

Ekonomi

Emre Balıca yazdı:  Psikolojik Yanılsama

  Olacak iş mi sevgili okurlar, Size kaç kez söyledim. Herkesin enflasyonu kendine. Misal ben evde ne zaman hesaplasam %…

Emre Balıca yazdı:  Psikolojik Yanılsama

 

Olacak iş mi sevgili okurlar,

Size kaç kez söyledim. Herkesin enflasyonu kendine.

Misal ben evde ne zaman hesaplasam % 20 anca çıkarıyorum. O da eğer kuşkonmaz ve ısırgan otu fiyatlarını dahil edersem. Onları çıkarında enflasyon ben de 10 hadi bilemedin 13 çıkıyor. Hatta bazen çok lükse girerek kendimi şımartıyorum ebegümeci de ekliyorum ki o zaman enflasyonum % 30’u buluyor.

Bence TÜİK’in açıklamalarını çok abartıyorlar. Yok hak yiyormuş yok hırsızlıkmış. Bu nasıl hesaplamaymış.

Başkan söyledi zaten ha 75 ha 45.

Size ne?

Siz önce 4 işlem nasıl yapılır onu bir öğrenin. Adam önce eksiyi almış neymiş bölme yapılırmış falan filan.

Yahu TÜİK kendi ekolünü yaratıyor belki. Belki keyfi önce eksiyi yapmak istedi. Toplama olsa onu yapacaktı.

Arkadaş detaylarda kayboluyoruz sürekli. Nebati döneminde enflasyon diplerdeydi. O zaman kimse işlem hatası, hesaplama hatası demiyordu. Bırakın TÜİK enflasyonu düşürüyor işte. 2 aya kalmaz enflasyon tek haneye iner zaten. Temmuzdan sonra aylık enflasyonu ( – %20  ) açıklamaya bir başlasın yıl sonuna kadar değil tek hane eksiye bile ineriz. Daha kurcalamayın. Yaşamanıza bakın yahu

Bak deli gibi tasarruf yapılıyor kamudan. Aklınız şaşar. Tasarruftan kasada fazladan para biriktiği için göze, nazara gelmesin diye Euro 2024 ‘ e 600 küsur kişi götürdüler.

Sırf laf söz olur diye. Zaten Almanya ortalık karıştırmaya meraklı, çatlıyor kıskançlıktan.

O değil de şu araya hala asgari ücretli ve emeklinin durumunun sıkıştırılmaya çalışılmasını hiç anlamıyorum. Yahu ülke ekonomisi bu kadar dar boğazdan geçerken küresel kriz almış başını gitmiş sonra dış güçler her an tepemizde bizimle oyun oynuyor. Tam şahlanma durumundayız. Azcık sabredin yahu. Bırakın bir şahlanalım. Sonra emeklide para alır asgari ücretlide. Şimdi vakit elini taşın altına sokma zamanı. Kemer sıkma zamanı. Çok iş düşüyor açlık sınırında yaşayan insanlara. Önce itibar. Sonra zaten sıra gelir.

Bak bir de aklıma geldi. Sonuçta Sayın Şimşek söyledi. Program çalışıyor ve sorun yok. Bundan sonra yaparız bir de faiz indirimi. O zaman siz görün şovu.

Anlamıyorum zaten açlık sınırındaki insanı. Arkadaşım az sık dişini. Ülke ciddi bir itibar sürecinden geçiyor.

Yaşadıklarımız hep psikolojik. Algıdan kaynaklanıyor. Tak kulağına kulaklığını, tabi almaya paran yeterse, dinle Sayın Erdoğan’ın 2023 mitingini. Bak nasıl bir gevşeme bir rahatlama geliyor. Kendinden geçmeyeceksen bir şey bilmiyorum. Başkan ekonominin sorumlusuyum diyordu. Dış güçler diyordu. Hepsini hallettik diyordu. Hatta dövizin nasıl düştüğünü göreceğiz diyordu.

Benim favorim “Onların doları varsa bizim Allah’ımız var” sözü ama o söz 2018 yılında. Dolar daha o zaman 5,55 tl, Euro 6,41 tl.

Hep psikolojik bunlar o yüzden. Ha 75 olmuş ha 45

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler