Ekonomi
Ekonomistlerden Şimşek’e tepki: İnsan vatandaşı hakkında böyle konuşmaz
Şimşek’in açıklamalarını ekonomistler Prof. Dr. Öner Günçavdı, Dr. Murat Kubilay ve Ekonomist-Yazar Güldem Atabay Kısa Dalga’dan Berna Can’a değerlendirdi. Hazine…
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek asgari ücret düzenlemesi, enflasyon ve yeni vergi paketine dair açıklamalarda bulundu.
Şimşek, “Polonya hariç gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye’de asgari ücret düşük değildir” açıklamasında bulundu.
Enflasyonun yavaşlayacağı iddiasında bulunan Şimşek, ‘vatandaşımız enflasyonun düşüşünü hissedecek’ diyerek sabırlı olunmasını istedi. Bakan Şimşek aynı zamanda yurtdışı çıkış harcına gelecek zam oranına ilişkinse skandal bir açıklamaya imza attı. Şimşek “İmkanı olmayan birisi yurtdışına gidebilir mi? Biz de imkanı olandan vergi alınmasını taslağa aldık.” ifadelerini kullandı.
‘Popülist baskılara boyun eğmeyeceğiz’
Muhalefeti sert sözlerle eleştiren Şimşek, “Şimdi diyecekler ki temmuz ayında artış yaşanacak. Bunu söyleyen muhalefet popülizm yapıyor. Ama biz devlet yönetiyoruz. Biz bütçe yönetiyoruz. Biz popülist baskılara boyun eğmeyeceğiz.” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarını ekonomistler Prof. Dr. Öner Günçavdı, Dr. Murat Kubilay, Ekonomist-Yazar Güldem Atabay Kısa Dalga’ya değerlendirdi. Ekonomistlerin ortak görüşü ‘asgari ücrete zam yapılmayacak olması yurttaşı açlık sınırında yaşamaya mahkum etmek.’
Prof. Dr. Öner Günçavdı: Bakan kaçak güreşiyor
İktisatçı Prof. Dr. Öner Günçavdı, Bakan Şimşek’in “Polonya hariç gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye’de asgari ücret düşük değildir.” açıklamasını eleştirdi.
Günçavdı şunları söyledi:
“Bizdeki fiyatlarla diğer ülkeler arasındaki farkı uluslararası karşılaştırmalarla değerlendirmek doğru değil. Bakan, kuru araya sokarak Türk Lirası’nı değerli göstermeye çalışıyor. Bu bir hata. Vatandaşlar için önemli olan, fiyatlarla karşılaştırma yapmaktır. Bakan, diğer ülkelerdeki enflasyon oranı ve ücretlerin satın alma gücünü de paylaşmalı. Türkiye’deki asıl sorun, mevcut gelirlerin fiyatlar karşısında satın alma gücünün düşük olmasıdır. Asgari ücretin bu seviyede kalması, satın alma gücünde erime yaratıyor.”
Günçavdı, ”Hiç kimse durduk yerde asgari ücretten şikayet etmiyor. Bakan, bu gerçeği göz ardı ederek kaçak güreşiyor” ifadelerini kullandı.
‘Kahrolsun muhalefet demeye teşvik ediyorlar’
Prof. Dr. Günçavdı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘temmuz ayında artış yaşanacağını söyleyen muhalefet popülizm yapıyor’ açıklamasını da sert dille eleştirdi.
Günçavdı, şunları kaydetti:
“Vatandaşları ‘kahrolsun muhalefet, kahrolsun CHP’ demeye teşvik etmeye çalışıyorlar. Ancak bu noktaya nasıl gelindiği konusunda bir itiraf yapılması gerekiyor. Kim bu duruma sebep oldu? Enflasyonla mücadelede başarı sağlandığının anlaşılması ve Mehmet Bey’in açıklamalarının desteklenmesi için vatandaşların mevcut gelirleriyle satın alma gücünün tekrar sağlanması gerekiyor. Enflasyonun düşmesi, fiyatların düşmesi anlamına gelmeyecek. Bugün itibariyle enflasyon sıfır olsa bile vatandaşlar yine şikayet eder. Neden? Çünkü mevcut gelirlerini fiyatlarla uyumlaştırmadan, satın alma gücünü tekrar yükseltmeden vatandaşlar memnuniyet duymaz.
‘Bu tür aldatmacalara karnımız tok’
Dar ve düşük gelirli vatandaşlar için problem, enflasyonun düşmesi değil, fiyatların ulaştığı seviyeye gelirlerinin ulaşamamasıdır. Gelirleri artırmadan ve vatandaşları mal ve hizmet talep edebilecek bir noktaya getirmeden memnuniyet sağlanamaz. Bu, siyasi bir mesele değil, ekonomik ve matematiksel bir gerçek. Bakan da bunu biliyor ama görmezden geliyor ve vatandaşı uyutmaya çalışıyor. Ancak bu tür aldatmacalara karnımız tok.”
‘Kendi yurttaşının eşitsizliğini ifade ediyor’
Prof. Dr. Günçavdı, Bakan Şimşek’in yurt dışı çıkış harcına yapılacak zamla ilgili ‘İmkanı olmayan birisi yurtdışına gidebilir mi? Biz de imkanı olandan vergi alınmasını taslağa aldık.’ ifadelerine de yanıt verdi.
Günçavdı, ”Bu uygulama, insanların seyahat hürriyetine bir müdahaledir ve sınıfsal fark yaratır. Bakanın açıklamaları, bu sınıfsal farkı kabul ettiklerini teyit eder nitelikte. ‘Paran yoksa yurt dışına çıkamazsın’ demek, vatandaşların eşit olmadığını ifade ediyor. Çıkış harçlarının keyfi olarak artırılmasının bir gerekçesi olmalı. Ancak bu gerekçe bütçeye kaynak sağlamak olamaz, çünkü buradan elde edilecek gelir, verilen vergi muafiyetlerinin çok altında kalır. Bakanın bu tutumu, matematik ve türev bilgisinin yetersizliğinden kaynaklanıyor. Eğer bakan türev bilseydi, bu politikaların vatandaşları ayrıştırdığını anlardı. Bu durum, matematik eğitiminin önemini bir kez daha vurguluyor. Bu vesileyle, matematik ve türev derslerinin önemini anlamayanlara önemli bir mesaj vermiş olalım: Seyahat hürriyeti ve eşitlik her vatandaşın hakkıdır.” dedi.
Röportajın tamamı burada.