Ekonomi
Dr Tuğçe Erçetin: Acı reçeteyi uygulamak için siyasette ‘yumuşamaya’ sığınıyorlar
Siyaset bilimciye göre, “Bu noktada ‘yumuşama’ siyasetine herkesten çok ihtiyacı var iktidarın. Başta CHP muhalefetle aranan diyalog bir şekilde ekonomik krize karşı oluşabilecek demokratik-kitlesel eylemlerin önünü kesmek için de düşünülüyor olabilir.” Dr Erçetin acı reçetenin de süreceği yorumunu yaptı.
İstanbul Bilgi Üniversitesinden Siyaset Bilimci Dr. Tuğçe Erçetin, Evrensel’le yaptığı geniş söyleşide, siyasette esen “normalleşme“ rüzgarının ekonomik şiflerini açıkladı. Siyaset bilimciye göre, “Bu noktada ‘yumuşama’ siyasetine herkesten çok ihtiyacı var iktidarın. Başta CHP muhalefetle aranan diyalog bir şekilde ekonomik krize karşı oluşabilecek demokratik-kitlesel eylemlerin önünü kesmek için de düşünülüyor olabilir.” Dr Erçetin acı reçetenin de süreceği yorumunu yaptı.
Söyleşiden kritik kesitler şöyle:
“EKONOMİK KRİZİN FATURASI EMEK KESİMİNE”
Şimşek programı olarak anılan “kemer sıkma” programını uygulamak isteyen iktidarın bu ekonomi politikasıyla siyasetteki “yumuşama”yı nasıl sürdüreceği de merak ediliyor. İktidarın en çok övündüğü noktalardan birinin ‘Türkiye’yi IMF’den, onun politikalarından kurtarmak’ olduğunu hatırlatan Erçetin, “Ancak kısa bir süre önce IMF’nin Avrupa Direktörü Alfred Kammer’in ‘Biz de Türkiye’ye şu andaki ekonomi ekibinin programını tavsiye ederdik’ cümlesi medyaya yansıdı. IMF politikalarının başta emek kesimi için nasıl bir tahribat yarattığını deneyimlemiş ülkelerden biriyiz” dedi.
İktidarın yanlış politikalarla Türkiye’yi sürüklediği ekonomik krizden, faturayı emek kesimine çıkardığına vurgu yapan Erçetin, “2016 yılında emeğin milli gelirden aldığı pay yüzde 40’lardeyken şimdi 30’un altına gerilemiş durumda. Maliye Bakanı Şimşek’in uyguladığı programın enflasyonu, ekonomiyi küçülterek bitirmeyi planladığı görülüyor. Bir yandan emeğin aldığı pay düşerken diğer yandan başta asgari ücret, emekli maaşları, enflasyonun altında tutularak iç talep durdurulmaya çalışılıyor. Pazartesi günü bir tasarruf paketi açıklayacağını söyleyen Bakan Şimşek ‘Vatandaşın üzerindeki hayat pahalılığını azaltmanın en büyük hedefleri olduğunu’ söylüyor. Ancak verilerine güvenilmeyen TÜİK’in başta enflasyon rakamları ile belirlenen ücretler, gerçek hayatta gıdadan kiraya çok farklı bir yerde seyreden fiyatlarla düşünüldüğünde tüm kesimlerin çok ağır etkilendiği görülüyor” ifadelerini kullandı.
“İKTİDAR ACI REÇETEYİ UYGULAMAKTA KARARLI”
İktidar önümüzdeki en az üç yıl seçim olmamasından da yararlanarak acı reçeteyi uygulamakta kararlı olduğuna dikkat çeken Erçetin şunları söyledi: “Bu noktada ‘yumuşama’ siyasetine herkesten çok ihtiyacı var iktidarın. Başta CHP muhalefetle aranan diyalog bir şekilde ekonomik krize karşı oluşabilecek demokratik-kitlesel eylemlerin önünü kesmek için de düşünülüyor olabilir. Türkiye’de sendikal hareketin kendi iç sorunlarıyla da birlikte gücünün-etkisinin kaybolduğu süreçte ana muhalefetin eylemleri etki anlamında belki de en kritik olanlardan. Eylemin şekli, toplumda yaratacağı etki ya da iktidarda nasıl bir yankı bulacağı önemlidir. 1 Mayıs’ta sendikalar ve CHP’nin iyi bir sınav vermediği düşünüldüğünde kurulan-kurulmak istenen dilin, yumuşamanın ‘Neyin önünü açtığı’ ya da ‘Neyin önünü kapattığı-kapatacağı’ iyi düşünülmelidir.”
Kaynak: Dr. Tuğçe Erçetin: Acı reçeteyi uygulamak için ‘yumuşamaya’ ihtiyaçları var, Evrensel