Sosyal Medya

Ekonomi

Dış ticarette miktar artarken değer düştü

İhracatta kg. başına değer geçen yıl sonu 1,57 dolardan bu yılın ilk yarısında 1,42 dolara geriledi

Dış ticarette miktar artarken değer düştü

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ihracat bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artarak 125,4 milyar dolar olurken, kilogram başına değer önemli oranda düştü. Yılın ilk yarısı Ocak-Haziran döneminde ihracat miktar olarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,3 artışla 76 milyon tona çıkarken toplam ihracatın kg. başına değeri 1,57 dolardan 1,42 dolara geriledi.

Yılın ilk yarısında ihracat birim değerini en fazla arttıran sektörler zeytin zeytinyağı, kuru meyve ve süs bitkileri oldu. İhracat birim değeri en yüksek üç sektör mücevher, savunma sanayi ve hazır giyim olarak sıralandı.

İhracatın kg başına değeri, toplam ihracat değerinin toplam ihracat miktarına bölünmesi ile elde ediliyor. Genel ihracatın kg başına değerinin seyrinde ise son yıllarda inişli çıkışlı bir seyir var. Genel ihracatta kg başına değer, salgın öncesi yıl olan 2019’da 1,23 dolar iken, 2020’de 1, 2021’de 1,17 ve 2022’de de 1,44 dolar olarak gerçekleşmişti. TİM’in kamuoyuna açıkladığı verilerden yola çıkarak yapılan hesaplamaya göre geçen yılın sonunda 1,57 dolar olan ihracatın kg başına değeri, bu yılın ilk yarısında yüzde 10’dan fazla düşüş gösterdi ve 1,42 dolar olarak gerçekleşti.

Sektörel bakıldığında tarım ürünlerinde kg başına ihracat değerinin yüzde 6,4 düştüğü sanayi ürünlerinde ise yüzde 12,1 düştüğü gözlemleniyor.

Sektör temsilcilerinden edinilen bilgiye göre katma değerde gerilemenin sebepleri arasında kur politikası, küresel rekabet koşullarından kaynaklı sert rekabet ortamı, pazar kaybetmemek için yapılan fiyat savaşları ve ucuz ürünlere yönelme yer alıyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler