Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’in 2Ç24 ekonomik büyümesi beklenenden kötü açıklandı

Çin’in 2Ç24 GSYH büyümesi yıllık bazda %4,7’ye gerileyerek %5,1’lik tahminlerin belirgin bir şekilde altında kaldı. Böylece yılın ilk yarısında GSYH…

Çin’in 2Ç24 ekonomik büyümesi beklenenden kötü açıklandı

Çin’in 2Ç24 GSYH büyümesi yıllık bazda %4,7’ye gerileyerek %5,1’lik tahminlerin belirgin bir şekilde altında kaldı. Böylece yılın ilk yarısında GSYH büyümesi yıllık bazda %5,0’a geriledi ve Çin şimdilik %5’lik GSYH büyüme hedefine ulaşma yolunda ilerlemeye devam ediyor.

Yılın ilk yarısında, elektrikli araç sektörünün gücü ve yüksek teknolojili üretime ve teknolojik kendine yeterliliğe yönelim nedeniyle imalatın beklentilerin üzerinde bir performans göstermesiyle, ikincil sanayi yıllık %5,8’lik artışla büyümenin ana itici gücü oldu. Zayıf tüketim ivmesinin hizmet talebini etkilemesiyle üçüncül sanayi büyümesi 2023’teki %5,8’den %4,6’ya geriledi.


GSYH büyümesi üzerindeki en büyük iki engel emlak sektörü ve tüketim olmaya devam ediyor. Emlak piyasasından kaynaklanan engel sürpriz değil. Emlak yatırımları 1Y24’te yıllık bazda -%10,1 düştü ve bugünkü fiyat verileri Haziran ayında da fiyat düşüşünün devam ettiğini gösterdi.  Güveni desteklemek için konut fiyatlarının istikrara kavuşturulması en önemli öncelik ve politika desteği devam ederse önümüzdeki aylarda bazı olumlu işaretler de mümkün. Bununla birlikte, fiyatlar dibe vursa bile, yeni yatırımlar gerçekleşmeden önce sindirilmesi gereken yüksek düzeyde stoklar bulunduğundan, GSYİH büyümesi üzerindeki asıl engel muhtemelen uzun bir süre devam edecek.

2023’te büyümenin %82’sini oluşturduktan sonra, perakende satışlardaki yıllık %2’lik büyüme, pandemi kısıtlamalarından çıkılmasından bu yana en zayıf seviye oldu ve zayıf tüketici güveninin ekonomik toparlanmanın önünde önemli bir engel olmaya devam ettiğini gösterdi. Düşen emlak ve hisse senedi fiyatlarından kaynaklanan olumsuz servet etkisinin yanı sıra çeşitli sektörlerin maliyetleri düşürmesi nedeniyle düşük ücret artışı, tüketimi sürüklemekte ve büyük alımlarından temel “ye, iç ve eğlen” temalı tüketime doğru bir dönüşe neden olmakta. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da, ikinci çeyrekte enflasyonun çok kademeli olarak yükselmesi sonucunda, 1Ç24’teki % -1,1’e kıyasla 2Ç24’te % -0,7’lik önemli ölçüde daha az destekleyici bir GSYH deflatörü . Bu durum, reel GSYH büyümesine 0,4 puan daha az katkı sağlamış ve beklenenden daha düşük gerçekleşen büyümeye de katkıda bulunmuş olabilir.

GSYH büyümesi şimdilik %5’lik büyüme hedefine ulaşma hızını korusa da, 2Y24’te daha az destekleyici baz etkileri olacak ve bu da %5’e giden yolu zorlaştıracak. Bu hedefe ulaşılması için önümüzdeki aylarda daha fazla politika desteği görmemiz gerekecek.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler