Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin Ekonomiyi Canlandırmak İçin Teşvik Paketi Açıkladı, Ancak Önlemler Bazuka Değil

Yetkililer, bazı analistlerin ekonomi için önemli bir eksik bileşen olarak gördüğü tüketiciler arasındaki talebi artırmak için henüz daha güçlü önlemler açıklamadı.

Çin Ekonomiyi Canlandırmak İçin Teşvik Paketi Açıkladı, Ancak Önlemler Bazuka Değil

Çin, PBOC’nin fonların ve aracı kurumların hisse senedi alımları için merkez bankası finansmanından yararlanmasına izin vermesiyle hisse senetlerini destekleme planlarını açıkladı. En az 800 milyar yuan (113 milyar $) tutarında ilk likidite desteğini serbest bırakacak.

PBOC ayrıca zorunlu karşılık oranını, kısa vadeli temel faiz oranını ve ödenmemiş ipotek oranlarını da düşürecek. Yetkililer, rekor düşük marjlar, azalan karlar ve artan kötü borçlarla mücadele eden sektörü güçlendirmek amacıyla altı büyük ticari bankanın çekirdek 1. kademe sermayesini artırmayı planlıyor. Anakara ve Hong Kong borsaları %4’ten fazla yükselirken, 10 yıllık Çin tahvillerinin getirisi rekor seviyede ilk kez %2’ye geriledi.

Çin Merkez Bankası, dünyanın en büyük ikinci ekonomisini canlandırmak için geniş bir parasal teşvik önlemleri paketi açıklayarak Xi Jinping hükümeti içinde yavaşlayan büyüme ve yatırımcı güveninin azalması nedeniyle artan alarmın altını çizdi. Çin Halk Bankası Başkanı Pan Gongsheng, Pekin’de ülkenin diğer iki üst düzey mali düzenleyicisi ile birlikte nadir görülen bir brifingde kısa vadeli kilit faiz oranını düşürdü ve bankaların rezervde tutması gereken para miktarını en az 2018’den bu yana en düşük seviyeye indirmeyi planladığını açıkladı. Böylece en az 2015 yılından bu yana ilk kez aynı gün içinde her iki tedbirde de indirime gidildiği açıklanmış oldu.

Bu hamleleri, Çin’in kuşatılmış hisse senedi piyasasındaki kazançları körükleyen bir dizi başka duyuru izledi. Merkez bankası başkanı ayrıca ülkenin sorunlu emlak sektörünü desteklemek için 5,3 trilyon dolarlık ipotek için borçlanma maliyetlerini düşürmeyi ve ikinci ev alımları için kuralları hafifletmeyi içeren bir paket açıkladı.

Ülkenin hisse senetleri için merkez bankasının en az 800 milyar yuan (113 milyar $) likidite desteği sağlayacağını söyleyen Pan, yetkililerin bir piyasa istikrar fonu kurmayı incelediklerini de sözlerine ekledi. Önlemlerin birçoğu önceden tahmin edilmiş olsa da, kamuoyunda büyük yankı uyandıran bu uygulama, yetkililerin Çin’in bu yıl %5 civarında olan büyüme hedefini kaçırma riskiyle karşı karşıya olduğu yönündeki uyarıları ciddiye aldığını gösterdi.

Politika muhtemelen bu hedefi yeniden ulaşılabilir kılıyor, ancak Çin’in uzun vadeli deflasyonist baskısını ve yerleşik emlak krizini kırmak için yeterli olup olmadığı konusunda şüpheler devam ediyor. Yetkililer, bazı analistlerin ekonomi için önemli bir eksik bileşen olarak gördüğü tüketiciler arasındaki talebi artırmak için henüz daha güçlü önlemler açıklamadı. Eastspring Investments Hong Kong Ltd’de Asya hisse senedi portföyü uzmanı Ken Wong, “Hangi sihirli merminin her şeyi çözmeye yardımcı olabileceğini söylemek zor” dedi. “Parasal genişleme önlemlerinin destekleyici olması iyi olsa da, dördüncü çeyrek büyümesini sağlamlaştırmaya yardımcı olmak için daha fazlasının yapılması gerekiyor.”

Pan’ın Paketinin Detayları:

Yedi günlük ters repo oranı %1,7’den %1,5’e düşürülecek

RRR 0,5 puan düşürülerek 1 trilyon yuan likidite serbest bırakılacak PBOC, RRR indiriminin ne zaman yürürlüğe gireceğini belirtmedi

MLF’nin 0,3 puan düşürülmesi bekleniyor

İkinci konut alıcıları için asgari peşinat oranı %25’ten %15’e indirildi

Çin bu yıl RRR’yi 0,25 ila 0,5 puan daha düşürebilir

RRR indirimi küçük bankalar için geçerli olmayacak

LPR ve mevduat oranları 0,2 ila 0,25 puan düşecek

PBOC, satılmamış konut satın alan yerel yönetimlerin kredilerinin %60’tan %100’ünü ucuz fonlama ile karşılayacak

Yavaş bir başlangıcın ardından piyasalar politika paketini benimsedi. Çin’in gösterge CSI 300 Hisse Endeksi seansı %4,3 artışla kapatarak yıl içindeki kayıplarını silmeye yaklaştı, ancak gösterge 2021’deki son zirvesinden hala %40’tan fazla düşüşte. Emtia piyasaları değer kazandı ve yuan dolar karşısında çok az değişti. Çin’in 10 yıllık tahvil faizleri 3 baz puan artarak %2,06’ya yükseldi ve daha önce rekor düşük seviyeye geriledi.

Pekin’deki politika yapıcılar, Çin’in önceki kriz dönemlerinde uyguladığı bazuka teşviklerine başvurmadan ekonomiyi canlandırmaya çalışıyorlar, ancak parça parça çabalar etkisiz kaldı. Büyüme kısa süre önce son beş çeyreğin en kötü hızına yavaşladı – bu da liderliğin üç yıl içinde ikinci kez yüksek profilli yıllık hedefini kaçırma toleransını test eden bir bozulma.

Macquarie Group Ltd’nin Çin ekonomisi başkanı Larry Hu, “Bugünkü brifingin amacı, yetkililerin önlemleri tek seferde açıklamasına bakılırsa, piyasaya güven enjekte etmek,” dedi. “Teşvik hamlesi hala diğer politikaların koordinasyonuna ihtiyaç duyacaktır – özellikle mali taraftaki takip politikaları.”

Federal Rezerv’in beklenenden daha büyük yarım puanlık indirimi, Asya’daki merkez bankalarına daha fazla hareket alanı sağladı. Ancak Çinli tüketiciler harcama yapmak istemezse parayı ucuzlatmak ekonomiyi canlandırmayacaktır çünkü şirket karları düşerken işten çıkarmalar yaklaşıyor ve emlak fiyatları hala düşüyor. Yeni konut fiyatları geçen ay bir önceki döneme kıyasla 2014’ten bu yana en büyük düşüşünü kaydetti.

Bloomberg Economis şöyle diyor:

“Bugün Çin’in para politikası açısından unutulmayacak bir gün olacak. Çin Halk Bankası, faiz oranlarında ve zorunlu karşılıklarda indirimden, yatırımcıların hisse senedi satın almaları için merkez bankası fonunu kullanılabilir hale getirmeye kadar bir dizi önlem aldı. Her bir adım kendi başına önemli. Bu adımların hepsinin aynı anda atılması ise alışılmadık bir durum ve Pekin’in deflasyonist riskleri bertaraf etmek ve büyümeyi bu yılki %5’lik hedefe doğru ilerletmek için duyduğu aciliyete işaret ediyor… Biz 2024 büyümesindeki artışın 0,2 puan civarında olacağını ve etkinin büyük kısmının 2025 yılında görüleceğini tahmin ediyoruz.”

Pan’ın kararlı bir şekilde para politikasını artırması, Maliye Bakanlığı’nın büyüme hedefini savunmak için kendi teklifini açıklamasına zemin hazırlıyor. Arazi satışlarından elde edilen gelirin düşmesi bu yıl mali harcamaları durdurdu ve borçlu yerel yönetimlerin büyümeyi artırıcı projelere yatırım yapmasını engelledi.

ANZ’nin baş Çin ekonomisti Raymond Yeung paket için “Bazuka olmaktan çok uzak,” dedi. “Mortgage oranlarındaki indirimin emlak piyasasında ne kadar canlanmaya yol açacağından emin değiliz.”

Politikaları arasında, borsaya kote şirketlerin ve büyük hissedarların hisselerini geri almalarına ve varlıklarını artırmalarına yardımcı olacak, hisse senetleri için likiditeyi genişletecek yeni finansal araçlar da vardı.

PBOC başkanı ayrıca yılın geri kalanı için para politikasını etkili bir şekilde belirleyerek daha şeffaf yaklaşımını örnekledi. Pan, Ocak ayında da benzer bir brifing vererek RRR indiriminin yürürlüğe girmesinden iki hafta önce, yetkililer borsadaki çöküşü durdurmaya çalışırken bir RRR indirimi duyurmuştu.

Gavekal Dragonomics’in Çin araştırma direktör yardımcısı Christopher Beddor, şimdi asıl sorunun tüm bunların daha önemli önlemler için bir başlangıç olup olmadığı olduğunu söyledi. “Politika yapıcılar bekle ve gör moduna geri dönerse,” diye ekledi, “piyasadaki ilk coşku patlaması azalabilir.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler