Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin cumartesi hangi mali destekleri açıklayacak?

Salı günü hükümetin uzun ulusal tatilden sonraki ilk brifinginde önemli bir büyüme yanlısı adım açıklamayarak hayal kırıklığına uğratmasının ardından, çoğu kişi genellikle teşvik önlemlerini desteklemek için tahvil ihraç etmekle görevli Maliye Bakanlığı'nın bir açıklama yapmasını bekliyor.

Çin cumartesi hangi mali destekleri açıklayacak?

Yatırımcılar dünyanın 2 numaralı ekonomisini canlandırmak için ek tedbirler ararken Çin, Cumartesi günü maliye politikası hakkında bir brifing düzenleyeceğini açıkladı.

Devlet Konseyi Bilgi Ofisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Maliye Bakanı Lan Fo’an’ın büyümeyi desteklemek için maliye politikasını güçlendirmeye yönelik hamleleri tanıtacağını ve gazetecilerin sorularını yanıtlayacağını söyledi. Brifing yerel saatle sabah 10’da başlayacak.

Çin hisse senetleri kayıplarını azalttı ve offshore yuan, yatırımcıların ülkenin brifingde mali teşvikler açıklayabileceği spekülasyonları nedeniyle açıklama üzerine güçlendi. Ancak bu iyimserlik, yatırımcıların politika yapıcıların alacağı önlemlerin gücünü yeniden değerlendirmesiyle azaldı.

Zhuhai Greenbamboo Özel Fon Yönetimi Genel Müdürü Jiang Liangqing, “Mali manşet rakamının çok büyük olması pek olası değil,” diyerek borç kaynaklı harcama patlamalarının risklerine dikkat çekti. “Olumsuz bir etki yaratmadan önce mali tedbirlerin ne kadar güçlü olabileceğinin bir tavanı var.” Çin Ekonomisinin Nesi Var? Xi Ne Yapıyor? QuickTake Çin’in gösterge CSI 300 Endeksi Çarşamba günü 11 seanstaki ilk düşüş ve 2020’den bu yana en büyük kayıpla %7,1 düşüşle kapandı. Ülkenin 10 yıllık devlet tahvili vadeli işlemleri, daha önce bir ilerlemeyi sildikten sonra öğleden sonra %0,5 toparlandı. Offshore yuan çok az değişti.

Hisse senedi yatırımcıları, ülkenin 2024 hedefi olan yaklaşık %5’lik büyümeyi tehdit eden yavaşlamayı durdurmak için daha fazla mali harcama arayışına girdi. Çin’in ekonomik planlama ajansının Salı günü hükümetin uzun ulusal tatilden sonraki ilk brifinginde önemli bir büyüme yanlısı adım açıklamayarak hayal kırıklığına uğratmasının ardından, çoğu kişi genellikle teşvik önlemlerini desteklemek için tahvil ihraç etmekle görevli Maliye Bakanlığı’nın bir açıklama yapmasını bekliyor. Jones Lang LaSalle Inc. şirketinin Büyük Çin baş ekonomisti Bruce Pang, “Maliye politikası piyasanın odak noktası olduğu için bu yüksek profilli bir brifing,” dedi.

Ekonomi kurumu Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’na atıfta bulunan Pang, “Sadece Maliye Bakanlığı’nın harcamalarıyla NDRC tarafından açıklanan projeler hayata geçirilebilir ve parasal genişlemenin reel ekonomi üzerinde bir etkisi olabilir” dedi.

Bloomberg Economics “Çin’in teşvikleri, ekonomiyi tersine çevirmek için kilit bir unsur olan duyarlılığa büyük bir destek verdi. Ancak hisse senetlerindeki nefes kesici ralli – daha hızlı, büyük ölçekli adımlar atılacağı spekülasyonuyla yönlendiriliyor – bir risk yaratıyor: politika yapıcılar bu gerçekçi olmayan beklentileri karşılayamadığında güveni sarsabilecek ve toparlanmaya zarar verebilecek bir geri çekilme” diyor.

Piyasaların teşvik beklentisine yoğun bir şekilde odaklandığının bir başka işareti olarak, tüccarlar Çarşamba günü Sichuan eyaletindeki bir Komünist Parti gazetesinde, Çin’in daha fazla özel devlet tahvili satmak için bekleyen bir duyuruya dolaylı atıfta bulunan ancak bir zaman dilimi belirtmeyen bir makalenin ekran görüntülerini dolaşıma soktu.

Bu yıl için toplam 1 trilyon yuan tutarında olması planlanan bu tahvillerden elde edilen gelirle teknoloji, kentsel altyapı ve afet yardımı gibi büyük ulusal projelerin finanse edilmesi amaçlanıyor. Hükümet ayrıca bu tahvillerin bir kısmını endüstriyel ekipman ve elektrikli araçlar da dahil olmak üzere tüketim malları alımlarını sübvanse etmek için kullandı. NDRC Salı günü yaptığı açıklamada hükümetin önümüzdeki yıl da bu tür borç satışlarına devam edeceğini söyledi.

Lan bir yıl önce göreve geldiğinden beri basına çok az brifing verdi ve herhangi bir mali teşvikin boyutu konusunda beklentiler farklılık gösteriyor. Morgan Stanley ve HSBC Holdings Plc gibi bankalar 2 trilyon yuan (283 milyar dolar) teşvik beklerken Citigroup Inc. bu miktarı 3 trilyon yuan olarak açıkladı. Ekonomistler yerel yönetim finansmanına destek, altyapı yatırımı, tüketim artışı ve bankaların yeniden sermayelendirilmesi gibi önlemler üzerinde duruyor.

Çin Başbakanı Li Qiang Salı günü yaptığı açıklamada özel sektör ve yatırımcıların endişelerine kulak vererek ekonomi politikalarını oluştururken “piyasanın sesine kulak verme” sözü verdi. Li’nin sözleri, Çin’in en üst düzey karar alma mekanizması olan Politbüro’nun son zamanlarda yaptığı “zorluklarla doğrudan yüzleşme” çağrılarını yineleyerek, ekonominin son beş çeyreğin en yavaş hızında büyümesinin ardından Pekin’in güven tazeleme konusundaki aciliyetinin altını çizdi.

Altın Hafta tatilinden hemen önce hükümet, faiz indirimi, banka kredilerini teşvik etmek için daha fazla likidite ve hisse senedi piyasasını desteklemek için 340 milyar dolara varan bir vaat de dahil olmak üzere bir dizi teşvik önlemi açıkladı. Bu çabalar Çin hisse senetlerinin %30 civarında yükselmesine yol açtı.

Çin merkez bankası Çarşamba günü yaptığı açıklamada, büyümeyi istikrara kavuşturmayı amaçlayan eylem listesine ek olarak, para politikası araç kutusunu çeşitlendirmek ve para otoritesinin açık piyasada devlet tahvili ticaretini “kademeli olarak” artırmak konusunda Maliye Bakanlığı ile yakın zamanda ilk ortak toplantısını gerçekleştirdiğini söyledi.

Çin Halk Bankası, ekonomiye yardımcı olmak için parasal ayarlamaların etkinliğini artırmayı ve tahvil piyasasındaki spekülasyon risklerini kontrol altında tutmayı amaçladığı için tahvil ticareti yoluyla bankalar arası likiditeyi yönetme hamlesi de dahil olmak üzere politika çerçevesini elden geçiriyor. Yetkililerin politika koordinasyonunu güçlendirmeye ve PBOC tarafından tahvil ticareti için “uygun bir piyasa ortamı” yaratmaya devam edeceği belirtildi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler