Sosyal Medya

Ekonomi

Cevdet Yılmaz:  Vergi adaleti için çalışma başladı, OVP bu esasa göre güncellenecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, vergi adaletini güçlendirmek amacıyla doğrudan vergilerin payının artırılacağını ve Haziran ayından itibaren enflasyonda belirgin düşüş beklediklerini açıkladı.

Cevdet Yılmaz:  Vergi adaleti için çalışma başladı, OVP bu esasa göre güncellenecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz vergi paketinin yakında TBMM’ne  sunulacağını  açıklarken, basında dolaşan bir takım  vergiyle ilgili haberlerinin mesnetsiz  olabileceğine dair de uyardı bulundu.  Benzer şekilde, halen üstünde çalışılan ve basına sızan bir dizi vergi düzenlemesi de Eylül’de OVP  güncellemesine ötelenebilir.

 

Yılmaz X yani eski Twitter’da şu açıklamayı yaptı

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, vergi adaletini güçlendirmek amacıyla doğrudan vergilerin payının artırılacağını ve Haziran ayından itibaren enflasyonda belirgin düşüş beklediklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Orta Vadeli Program (OVP) hazırlık sürecinde vergi adaletini güçlendirecek şekilde doğrudan vergilerin payının artırılması konusunda uzlaşı sağlandığını ve bu politikanın Eylül 2023’te ilan edilen OVP’ye dahil edildiğini açıkladı. Yılmaz, hazırlıkları süren ve etki analizleri tamamlandıktan sonra Meclis’e sunulacak olan vergi düzenleme taslaklarının bu politikayı yansıttığını belirtti.

 

VERGİ DÜZENLEMELERİ VE ETKİ ANALİZLERİ

Yılmaz, “Teknik çalışmalarda doğal olarak çeşitli alternatifler değerlendirilmektedir. Çalışmalar tamamlanıp resmi bir teklif niteliği kazanmadan yapılacak yorumlar, spekülasyondan öteye geçmeyecektir,” ifadelerini kullanarak, kaynakları şeffaf olmayan haberlere ve yetkili kişi ve kurumlar dışında yapılan paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı. Vergi adaletini artırırken enflasyonist yan etki oluşturmamayı, gelir dağılımını gözetmeyi ve yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı korumayı temel çerçeve olarak belirlediklerini ifade etti.

 

 

BÜTÇE VE DEPREM HARCAMALARI

Yılmaz, Haziran ayı ile başlayacak dezenflasyon döneminde mali dengelerde sağlanacak iyileşmenin, kamu harcamalarını sağlıklı kaynaklarla finanse etme imkanı sunacağını ve kamunun borçlanma ihtiyacı ile faiz giderlerini azaltacağını belirtti. “Bütçe açığının milli gelire oranı geçen yıl ortalarında 2023 yılı için yüzde 10 civarında tahmin edilirken, aldığımız tedbirler ile gerçekleşme yüzde 5,2 olmuştu. Geçici nitelikte olan deprem harcamaları hariç bütçe açığı oranı ise yüzde 1,6 olarak gerçekleşmişti,” dedi.

 

BÜYÜME, İHRACAT VE İŞSİZLİK

Yılmaz, 2024 yılı başında milli gelire oranla yüzde 6,4 olarak öngördükleri bütçe açığının, yıl sonunda geçen yılki orana yakın düzeylerde gerçekleşmesini beklediklerini ve 2025 yılında deprem harcamalarının azalacağı döneme girileceğini ifade etti. Ayrıca, dış dengede iyileşmenin devam ettiğini belirterek, 12 aylık mal ihracatının 260 milyar doları aştığını ve turizm gelirinin yıl sonunda 60 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti. Geçen yıl milli gelire oranla yüzde 4 olan cari açık için 2024 beklentisinin yüzde 2-2,5 seviyelerinde olduğunu belirtti.

 

 

ENFLASYON VE EKONOMİK HEDEFLER

Yılmaz, işsizlik oranının Nisan ayında yüzde 8,5’e indiğini ve Aralık 2012 sonrası en düşük seviyede olduğunu vurguladı. 2024 ilk çeyrekte yüzde 5,7 olan büyümenin, program ile uyumlu olarak tüketimin katkısının azalırken dış talebin pozitif katkı verdiği daha dengeli bir yapıya kavuştuğunu belirtti. Eylül ayında güncellenecek OVP’de temel politika çerçevesi ve yaklaşımın korunacağını ve rakamsal değerlerin dünya ve ülkemizde yaşanan gelişmeler ışığında yeniden şekillendirileceğini ifade etti.

 

Yılmaz, “Büyüme, ihracat ve istihdam artışı sürdürülürken, bütçe açığının ve cari açığın düştüğü, rezervlerin ve risk göstergelerinin iyileştiği sağlam bir zeminde; Haziran ayından başlamak üzere aylık ve yıllık enflasyon oranlarında belirgin düşüş göreceğiz,” dedi. Temmuz-Eylül döneminde baz etkisinin de katkısıyla enflasyon oranında düşüşün hızlanmasını ve yıl sonunda oranın Merkez Bankası tahminlerine yaklaşmasını beklediklerini söyledi.

2025 yılında yüzde 20’nin altında, 2026’da ise tek haneli enflasyon için kararlı ve koordineli bir şekilde programlarını hayata geçirmeye devam edeceklerini vurguladı. Para politikalarının yanı sıra, maliye politikaları ve yapısal reformlarla hedeflerine ulaşacaklarını belirtti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler