Sosyal Medya

Ekonomi

BETAM: İkinci çeyrekte ekonomi daralacak

BETAM 2024 ikinci çeyrek büyüme beklentisini açıkladı. Kurum kesinleşen Nisan, Mayıs ve kısmen açıklanan Haziran ayı GSYH öncü göstergeleri ile…

BETAM: İkinci çeyrekte ekonomi daralacak

BETAM 2024 ikinci çeyrek büyüme beklentisini açıkladı. Kurum kesinleşen Nisan, Mayıs ve kısmen açıklanan Haziran ayı GSYH öncü göstergeleri ile yaptığı hesaplamalara göre Türkiye ekonomisinin 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 0,5 daralmasını bekliyor. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle yaptıkları hesaplarda ise daralmanın boyutu yüzde 0,6 olarak öngörülüyor.

BETAM açıklaması aşağıda:

Tüketim güçlü ancak konut kredilerinde büyük düşüş

2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla tüketim malları ithalatında yüzde 9,8’lik bir artışa karşın konut kredilerinde yüzde 7,2’lik bir azalış öngörüyoruz. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre bakıldığında, tüketim malları ithalatı ve kamu tüketim harcamalarında ciddi bir artış (yüzde 25,4 ve yüzde 21,4), konut kredilerinde ise azalış (yüzde 38,5) görülmektedir. Aynı dönemde tüketici kredilerinde de yüzde 10,9’luk bir düşüş söz konusu.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre, 2024 yılının ikinci çeyreğinde üretim beklentilerinde yüzde 4’lük bir düşüş, kamu yatırım harcamalarında ise yüzde 3,8’lik bir artış öngörüyoruz. Diğer yatırım öncü göstergelerinde beklenen değişimler ise yüzde 3,4 düşüş ile yüzde 2,7 artış arasında değişmektedir. Yıllık bazda ise kamu yatırım harcamalarında yüzde 24,3 oranında ciddi bir artış, tüketici kredilerinde ise yüzde 13 oranında ciddi bir düşüş öngörüyoruz. Perakende stoklarında yüzde 7,4’lük, üretim beklentilerinde ise yüzde 6,8’lik bir düşüş hesaplıyoruz.

2024 yılının ikinci çeyreğinde, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret rakamlarına baktığımızda ihracatta yüzde 0,3’lük, ithalatta ise yüzde 3,1’lik bir artış bekliyoruz . Bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla ihracat yüzde 6,3, altın dışı ihracat ise yüzde 3,9 artmaktadır. İthalat yüzde 0,1 artarken, altın dahil edilmediğinde ithalatta yüzde 0,5’lik artış hesaplanmaktadır.

GSYH tahmininde kullandığımız diğer mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış değişkenlere baktığımızda imalat sanayi üretim endeksinde yüzde 3,5’lik, perakende sektörü fiyat beklentilerinde ise yüzde 4,4’lük düşüş gözlemlemekteyiz. Geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında elektrik tüketiminin yüzde 7,1 artacağını, 12 aylık yatırım beklentilerinin ise yüzde 3,6 azalacağını öngörüyoruz. Kesinleşen Nisan, Mayıs ve kısmen açıklanan Haziran ayı GSYH öncü göstergeleri ile yaptığımız hesaplamalara göre Türkiye ekonomisinin 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 0,5 oranında küçülmesini bekliyoruz. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle yaptığımız hesaplamalarla ise 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH’nin yüzde 0,6 azalacağını öngörüyoruz.

BETAM

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler