Sosyal Medya

Ekonomi

Bayram şekeri de zamlardan nasibini aldı

Bayram şekeri, geçen yıl iki kez zam gördükten sonra 2024 yılında da yüzde 50'lik bir fiyat artışı ile tezgahlarda satışa sunuldu. Bu yıl satışlarda büyüme öngörülmese de, iki bayram arasında 25 bin tonluk bir tüketim bekleniyor.

Bayram şekeri de zamlardan nasibini aldı

Yaklaşan Ramazan Bayramı ile birlikte hız kazanan hazırlıkların önemli bir parçası olan bayram şekeri, enflasyon etkisiyle zamlı bir şekilde piyasaya sürüldü. Bu yıl kilogram başına yüzde 50’lik bir fiyat artışıyla 180 TL’ye satılması beklenen bayram şekerinde, 9 günlük tatil süresinin tüketimde bir miktar azalmaya neden olması öngörülüyor. Toplam şekerleme pazarının ise 2.5 milyar TL’ye ulaştığı belirtildi.

Sözcü’den Sayime Başçı’ya konuşan Mondelez International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, Türkiye’nin Ramazan ve Kurban bayramlarında ortalama 25 bin tonluk şeker alışverişi yaptığını açıkladı. Karagöz, bu yıl hacimde büyük bir artış beklemediklerini ve 9 günlük bayramda insanların tatil beldesi ve akraba ziyareti arasındaki tercihlerinin etkili olacağını dile getirdi. Şekerin kilogram fiyatının 180 TL’ye çıktığını belirten Karagöz, kent markası ile bayram şekeri pazarında yüzde 50’lik bir paya sahip olduklarını ifade etti. Şeker kategorisinin, Mondelez International Türkiye’nin toplam net hasılatının yüzde 30’unu oluşturduğunu söyledi. Karagöz ayrıca, yüksek enflasyonun etkisiyle atıştırmalık ürünlere yılda 3 veya 4 kez zam yapıldığını ve piyasada nakdin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Türkiye’de bayramlık şekeri tüketiminin kişi başı yılda yaklaşık 2.47 kilogram olduğu belirtilirken, tüketicilerin yüzde 91’inin bayram alışverişlerinde her zaman bayram şekeri aldığı araştırmalarla ortaya kondu. Bayramlık şeker tüketiminde en yüksek miktarın 3.42 kilogram ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olduğu görülüyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni 2.76 kilogram ile Karadeniz Bölgesi ve 2.58 kilogram ile Orta Anadolu Bölgesi takip ediyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler