Sosyal Medya

Ekonomi

Barkin: ABD şirketleri ekonominin zayıflaması durumunda işten çıkarmalara gidebilir

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ABD şirketlerinin istihdam kararlarında şu anda benimsedikleri “düşük işe alım, düşük işten çıkarma” yaklaşımının sürmesinin…

Barkin: ABD şirketleri ekonominin zayıflaması durumunda işten çıkarmalara gidebilir

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ABD şirketlerinin istihdam kararlarında şu anda benimsedikleri “düşük işe alım, düşük işten çıkarma” yaklaşımının sürmesinin olası olmadığını söyledi. Barkin ekonominin zayıflaması durumunda şirketlerin işten çıkarmalara başvurma riskine değindi.

 

Barkin, Cuma günü Fed ekonomi sempozyumunda kaydedilen ve bugün yayınlanan Bloomberg “Odd Lots” podcast’ine yaptığı yorumlarda, firmaların pozisyonları doldurma konusunda daha muhafazakar hale gelmelerine rağmen çalışanları işten çıkarma konusunda isteksiz kalmaları nedeniyle bunun henüz gerçekleşmediğini belirtti.

Ancak Barkin, “ya talep devam edecek ve insanlar yeniden işe alımlara başlayacak ya da işten çıkarmalar görmeye başlayacaksınız. Düşük işe alım, düşük işten çıkarma modundayız. Bu durum kalıcı olacak gibi görünmüyor. Ya sola kayacak ya da sağa kayacak” dedi.

Barkin faiz indirimleri konusunda “test et ve öğren” yaklaşımını benimsediğini söyleyerek, muhtemelen bazı analistlerin uygun olacağını söylediği yarım puanlık daha büyük bir indirimin aksine, ilk olarak çeyrek puanlık bir faiz indirimini desteklediğine işaret etti. Enflasyonun Fed’in %2’lik hedefinin yarım puan üzerinde seyrettiğini ve faiz indirimlerinin konut ve diğer ürünlere olan talebi artırarak zaman içinde daha güçlü bir enflasyona katkıda bulunabileceğini belirtti.

Barkin, fiyat baskılarının hafifletilmesine yönelik güvenin, özellikle de dezenflasyonun sadece mal sektörüne odaklanmayıp daha geniş çapta belirgin hale gelmesiyle arttığını söyledi.

Barkin, “Dört aydır üst üste çok düşük değerler alıyoruz ve bu durum altı ay önce, sekiz ay önce sadece mal sektöründeyken şimdi tüm sepette görülüyor. Dolayısıyla enflasyonun yeniden hızlanacağına dair endişeler kesinlikle azaldı” dedi.

 

 

 

 

 

foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler