Sosyal Medya

Ekonomi

Bank of America’dan Türkiye Raporu

BofA'nın küresel ekonomik görünüm raporunda Türkiye hakkında olumlu izlenimleri dikkat çekti.

Bank of America’dan Türkiye Raporu

 

Bank of America’nın (BofA)’nın yayımladığı “Global Ekonomik Görünüm” isimli raporu, Türkiye hakkında önemli ayrıntılarla dikkat çekti. Küresel ekonomik temaları ve bunların dünya ekonomisi üzerindeki etkilerini derinlemesine analiz eden raporda, ticaret, göç, düzenleme ve mali politika gibi ana temalar üzerinden, bu alanlardaki olası politika değişikliklerinin ekonomik ve yatırım üzerindeki etkilerini değerlendiriyor.

Raporda, Türkiye’nin “politika değişikliklerine karşı en dirençli ülke” olarak tanımlanması dikkat çekti.

Öte yandan, ABD seçimlerinin küresel ekonomik sonuçları üzerinde ülke ekonomilerine büyük bir etkisi olacağı vurgulanıyor.

Bank of America’nın (BofA) “Global Ekonomik Görünüm” raporunun Türkiye analizine göre, Türkiye’nin ekonomik durumu ve gelecekteki beklentileri olumlu seyrediyor.

BofA raporu, yeni ekonomik program çerçevesinde Türkiye ekonomisinin dengelemeye yönelik önemli adımlar attığına yer verdi. BofA analistleri, bu adımların Türkiye’de enflasyonun düşmesine ve daha sürdürülebilir bir cari açık seviyesine ulaşılmasına katkı sağladığını belirtti. Türkiye’de ortodoks politikalara dönüşün, Türkiye’nin ekonomik hikayesini gelişmekte olan piyasalar arasında öne çıkartırken, ekonomisini de küresel şoklara karşı daha dayanıklı hale getiriyor, denildi.

Raporda ayrıca, enerji fiyatlarına ilişkin bir değerlendirme yer alıyor. BofA, enerji ithalatçısı bir ülke olan Türkiye’nin petrol fiyatlarına duyarlı olduğunu, Kasım ayındaki seçimin ardından ABD politikalarının küresel petrol fiyatlarını düşürmesi durumunda, Türkiye’de enflasyon ve cari açığın daha olumlu yönde etkilenebileceği yorumuna yer verdi.

Ülkeye doğrudan yatırım gelecek

BofA’ya göre mevcut finansal istikrar programı altında Türkiye, orta vadede doğrudan yabancı yatırım (FDI) çekme konusunda avantajlı bir konumda bulunuyor. Ülkenin ekonomik istikrarı ve politika düzenlemeleri, artan doğrudan yatırım (FDI) potansiyelinin anahtarı olarak görülüyor.

Ancak güçlü ABD doları’nın, Türk Lirası (TRY) üzerinde baskı oluşturabileceğini belirten BofA analistleri,  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) mevcut döviz politikası ve yüksek rezerv birikimi göz önüne alındığında, “Bu durum büyük bir risk olarak görülmüyor!” yorumunda bulundu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler