Sosyal Medya

Ekonomi

Bakan Bolat’tan Sanayiciye Destek Mesajı

Yeşil Mutabakat Uyum Projesi Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat sanayiciye destek mesajı verdi.

Bakan Bolat’tan Sanayiciye Destek Mesajı

 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Yeşil Mutabakat Uyum Projesi Tanıtım Toplantısı’na katıldı. Şirketlerin kurumsal altyapı oluşturmasına yönelik bilişim ve sürdürülebilirlik danışmanlığı harcamalarını Ticaret Bakanlığı olarak destekleyeceklerini belirten Bakan Bolat, Yeşil Mutabakat’tan özellikle 6 sektörün etkileneceğini fakat bu süreçte belli zorunluluklara tabi kalacak şirketleri bu süreçte destekleyeceklerini duyurdu.

Türkiye’nin 10 Kasım 2021 tarihinde Paris İklim Antlaşması’nı kabul ederek yürürlüğe soktuğunu anımsatan Bakan Bolat şunları kaydetti: “Ülkemizin 2053 yılında karbon nötr hedefi açıklanmıştı. Gümrük Birliği ile sağlanan ekonomik entegrasyonun daha ileriye taşınması ve uluslararası ticaret düzeyinde iklim değişikliği ile ilgili getirilen politikalara uyum çerçevesinde yol haritası oluşturmak için Yeşil Mutabakat eylem planımız oluşturulmuştur.”

Bolat, yeşil dönüşüm sürecinden en hızlı ve en fazla etkilenen sektörlerin demir çelik, gübre, çimento, alüminyum, elektrik ve hidrojen ile tekstil giyim sektörleri olması gerçeğinden hareketle, bu sektörleri hızlı bir şekilde, sınırda karbon düzenlemesine çok hızlı bir şekilde uyarlamak, adaptasyonlarını gerçekleştirmek gereğini hatırlattı. Bu 6 sektörden yapılan ihracatın, Avrupa Birliği’ne yaptığımız toplam ihracatın içindeki payının yüzde 49 olduğunu belirten Bolat, “Bu süreçten olumsuz şekilde etkilenmemek ve ihracat pazarlarımızı kaybetmemek adına bu firmalarımızın, sektörlerimizin konuya ilişkin farkındalıklarının arttırılması ve sürece ilişkin yol haritasının oluşturulmasında kapsamlı bir destek programına ihtiyaç hayati önemdedir.” dedi.

Bolat, “Döngüsel ekonomiye geçiş kapsamında yürürlüğe girecek eko-tasarım kuralları gibi mevzuat değişiklikleri de Avrupa Birliği’ne gerçekleştirdiğimiz ihracatımızı doğrudan etkileyecektir.” sözlerini konuşmasına ekledi.

Şirketlerin dijital dönüşüme hazırlanmasının artk bir zorunluluk olduğunu belirten Bolat, bu bağlamda “Sürdürülebilir ihracat için Ticaret Bakanlığı olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığımızın ve Kamu Gözetim Kurumu’nun da işbirliği ile responsible yani sorumluluk isminde çok önemli bir programı hazırladık ve ihracatçılarımızı bu programla destekleyeceğiz.” dedi.

Bolat, sözlerine şöyle devam etti:

“Program altında uygulanacak yeşil mutabakata uyum projesi desteği ile esas hedefimiz yeşil ve Dijital dönüşüm sürecinde ihracatçı firmalarımıza yol göstermek kurumsal açıdan yeşil dönüşüme ve Dijital dönüşüme uyumlarını sağlamak ve bu anlamda ihracatta da sürdürülebilirliği mümkün kılmaktır. Program altında şirketlerimiz 5 yıl süresince yüzde 50 oranında desteklenecek. Toplamda 10 milyon Türk lirasına kadar Ticaret Bakanlığımız tarafından desteklenecektir. Burada çok ciddi bir destek rakamı vermekle beraber, esas hedefimiz firmalarımızın kurumsal sürdürülebilirliği, Yeşil ve Dijital Dönüşüm’e uyum sürecini sağlamak, bu çerçevede Kamu Gözetim Kurumu ile de ve Hazin ve Maliye Bakanlığı ile de koordinasyonu gerçekleşmektedir. Gerektiğinde responsible.gov.tr adresinden ulaşılabilecek portalımızda bir ön değerlendirme seti bulunmaktadır. Böylece de danışmanlık şirketlerimiz de kendilerinin, vizyon, çevre, sosyal ve iletişim başlıklarında bir nevi mevcut durum analizini yapabileceklerdir.”

Programın 3 temel aşamadan oluştuğunu bildiren Bolat, şu bilgileri verdi:

“Birinci aşamayı oluşturan Faz 1’de, sektör bazında belirlenen sürdürülebilirlik kriterleri ve parametreleri çerçevesinde firmanın mevcut durum analizi gerçekleştirilecek. İkinci aşamada sürdürülebilirlik yol haritasının proje bazında uygulamaya geçirilmesine yönelik teknik ve finansal fizibilite danışmanlığı desteklenecektir. Teknik ve finansal fizibilitesi hazırlanan projeyi Responsible portalından İGE Kefalet Portalı’na yönlendireceğiz. Böylelikle, şirketlerimiz projeyi hayata geçirecek finansman talebini, portal üzerinden bankacılık sektörüne iletebilecek, bankalardan rekabetçi ortamda gelen kredi tekliflerini portal üzerinden değerlendirebilecektir.”

Bolat, son aşamada ise hayata geçen projelerin izleme ve doğrulama danışmanlığının destekleneceğini, ihracatın ve ihracatçının kat ettiği yolun takip edileceğini anlattı.

Şirketlerin kurumsal altyapı oluşturmasına yönelik bilişim ve sürdürülebilirlik danışmanlığı harcamalarını da Bakanlık olarak destekleyeceklerini ifade eden Bolat, bu kapsamda, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumuyla işbirliği yapılacağını belirtti.

Bu arada Bakan Bolat iharacata yönelik de şunları kaydetti:

“İhracatımızı artırmak ve ithalatımızı azaltmaya yönelik attığımız adımlar ve aldığımız tedbirler sonucunda 2024 yılının ilk çeyreğinde hem %5,7 yüksek büyüme oranını başarmıştık, hem de bu büyümenin 1.6 puanı dış ticaretten gelmişti. 2023 sonunda ihracatımız da 100 yıllık Cumhuriyet tarihimizin rekoru olan 255,4 milyar dolara ulaşılmıştır. Haziran ayı sonu itibariyle yıllıklandırılmış ihracatımız yaklaşık 258 milyar dolara yaklaşmıştı. İnşallah cuma günü Kayseri’de oldukça başarılı ve olumlu başarı rakamları birlikte açıklayacağız ve daha güzel verileri paylaşacağız.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler