Sosyal Medya

Ekonomi

Aracı kurumlar TCMB’den ne zaman faiz indirimi bekliyor?

Beş aracı kurumdan TCMB faiz indiriminin zamanlaması hakkında yorum. Aralık hala masada

Aracı kurumlar TCMB’den ne zaman faiz indirimi bekliyor?

İş Yatırım:  Aralık ayının halen masada olduğunu, ancak ihtimalin azaldığını anlıyoruz

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim ayı Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini (1 haftalık repo) %50 seviyesinde sabit tutarak piyasaları şaşırtmadı. Merkez Bankasının enflasyon ile ilgili riskleri vurgulayan, görece temkinli açıklamasından Kasım ayında faiz indirimine gidilmeyeceğini, Aralık ayının halen masada olduğunu, ancak ihtimalin azaldığını anlıyoruz.

 

Gedik Yatırım: TCMB Aralık’ta faiz indirimine açık kapı bıraktı

Politika metni Aralık’ta faiz indirim ihtimaline açık kapı bıraksa da, temel belirleyici hizmet enflasyonu olmaya devam edecek. Politika metnini bir bütün olarak bakıldığında, TCMB’nin Aralık’ta bir faiz indirimine açık kapı bıraktığını düşünüyoruz. Ancak bu konuda, daha önceki raporlarımızda da belirttiğimiz gibi, hizmet enflasyonundaki katılığa ilişkin sinyaller ilk faiz indiriminin zamanlaması konusunda temel belirleyici olmaya devam edecek.

Bu açıdan, halihazırda %4,0 civarında seyreden hizmet enflasyonunun önümüzdeki dönemde %2,0-2,5 seviyelerine gerilemesi, seri faiz indirimlerini destekleyecektir.

 

 

Ahlatçı Yatırım: İlk indirim Ocak ayında olabilir

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Ekim ayı Para Politikası Kurulu toplantısının ardından  politika faizini %50 seviyesinde sabit tuttu. En son mart ayında faiz artırım sürecini  sonlandıran kurul 7.kez faizleri sabit bırakmış oldu. Kararın ardından yayımlanan politika  metninde bir önceki metne göre belirgin bir değişiklik görülmezken, hizmet  enflasyonundaki katılığın 2024’ün son çeyreği itibariyle kırılacağının altı çizildi. Eylül ayı  enflasyon verisinin ana eğilimindeki yükselişinden bahseden kurul iyileşme hızının  belirsizliğini koruduğunu belirtti.

Bir önceki metinde kaldırılan ek sıkılaştırma vurgusu bu  metinde de yer almazken sterilizasyon araçlarının etkili kullanılacağı bildirildi. Eylül ayında gelen verilerin aylık enflasyonda belirgin bir iniş patikasına işaret etmemesi sebebi ile ilk faiz indiriminin ocak ayında gerçekleşebileceği beklentimizi koruyoruz.

 

Garanti BBVA:  TCMB parasal gevşemeye  Aralık’ta başlayabilir

 

 

2024 yılsonu TÜFE enflasyon tahminimiz %43. Ağustos ve eylül enflasyon verisi enflasyon görünümünde iyileşme  olmadığına işaret etti. Enflasyondaki düşüş eğiliminin önümüzdeki aylarda netleşmesiyle birlikte aralık ayında  TCMB’nin kademeli faiz indirim döngüsünü 250 baz puan ile başlatabileceğini öngörüyoruz. Ancak yılın son  çeyreğinde enflasyon görünümündeki iyileşmenin zayıf kalması durumunda TCMB faiz indirimlerine 2025 yılında  başlayabilir. Bir sonraki PPK toplantısına kadar 4 Kasım’da açıklanacak ekim enflasyon verisi ve 8 Kasım’daki TCMB  Enflasyon Raporu takip edilecek.

 

Şeker Yatırım: Enflasyonda belirgin bir düşüş sağlanmadan ve tahmin patikasıyla uyumlu bir enflasyon beklentisi oluşmadan faiz indirimlerinin başlamayacağını düşünüyoruz

Özet olarak, Merkez Bankası bugünkü faiz kararında politika faizini beklentilere paralel %50 seviyesinde sabit tutmuştur. Son dönemdeki enflasyon göstergeleri TCMB sıkı duruşundaki haklılığı destekler niteliktedir.

Şahin bir duruş sergileyen politika yapıcılar, enflasyon beklentilerindeki risklere dikkat çekmiştir. Hizmet  enflasyonun son çeyrekte düşüş göstereceği ve katılığın devam ettiği belirtilmiştir. Faiz indirimleri konusunda  veriye dayalı bir patika izleyecek olan TCMB, belirgin iyileşme görmeden erken bir indirime gitmeyeceği  konusunda açık mesaj vermiştir. Hem temel politika aracını etkin şekilde kullanan hem de tamamlayıcı  makroihtiyati tedbirlerle likiditeyi ayarlayan TCMB, enflasyonla mücadele konusunda kararlı duruşunu  sürdürmektedir. Bu kapsamda enflasyonda belirgin bir düşüş sağlanmadan ve tahmin patikasıyla uyumlu bir  enflasyon beklentisi oluşmadan faiz indirimlerinin başlamayacağını düşünüyoruz. Yaşanacak arz ya da talep  yönlü yeni şoklarda politika faizi duruşunda yeni güncellemelere gidilebileceğinin altını çizmek isteriz.

 

 

Yatırım Finansman

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler