Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ: TUIK sonunda mevsimsellikten arındırılmış TÜFE’yi açıkladı… Niye önemli?

TUIK trend enflasyonu açıkladı. TCMB faiz indirecek mi?

ANALİZ: TUIK sonunda mevsimsellikten arındırılmış TÜFE’yi açıkladı… Niye önemli?

TUIK sonunda ekonomistlerin merakla beklediği “mevsimsellikten arındırılmış TÜFE” verilerini yayınladı. Kurumdan gelen açıklama aşağıda. Bu veri TCMB’nin faiz kararlarında öneli bir rol oynayacak, ama halihazırda bu yıl faiz indirimi için çok ümit vermiyor doğrusu.

TUIK’e göre

Mevsimsel etkilerden arındırılmış tüketici fiyatları Eylül’de yüzde 2,80 artış kaydetti. Ağustos ayında yüzde 2,83 artış yaşanmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Mevsimsel etkilerden arındırılmış enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE (C Endeksi) Eylül’de aylık yüzde 2,96 arttı. Ağustos ayında artış yüzde 2,78 seviyesinde gerçekleşmişti.

 

Ağustos ayında yüzde 2,71 olarak açıklanan mevsimsel etkilerden arındırılmış işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE (B Endeksi) ise Eylül’de aylık yüzde 2,71 arttı.

 

 

Niye önemli?

TCMB para politikası kararları verirken, “trend enflasyona” göre rotasını çiziyor. Trend enflasyonun ne anlama geldiği biraz muğlak bırakılsa da, mevsim etkisinden arındırılmış enflasyon verileri bu değişkeni tayin etmekte önemli rol oynayacak.

Yeni TÜFE ölçümü bir çok uzmanın tahmin ettiği  TCMB’nin bu sene faiz indireceği senaryosunu desteklemiyor.  Cuma saat 18:00 açıklanan TCMB aylık fiyat gelişmeleri raporunda yıllık enflasyonun enerji ve hizmetlerde daha belirgin olmak üzere tüm ana gruplarda gerilediğini bildirdi. Ancak, faiz indirimi için açık sinyal verilmedi.

Raporda şahin olarak algılanabilecek şu ifadeler dikkat çekti:

“Bu dönemde sözleşme yenileme oranının yüksek olmasıyla aylık kira enflasyonunun güçlü seyrini koruduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca “Üretici fiyatları artışı önceki aya kıyasla bir miktar yavaşlamış, yıllık üretici enflasyonu gerileme eğilimini sürdürmüştür. Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle, aylık değişimler B göstergesinde yatay seyrederken diğer göstergelerde bir önceki aya kıyasla bir miktar yükselmiştir.” ifadeleri yer aldı”.

 

TCMB daha önce kamuoyuyla paylaştığı mesajlarda yılın son çeyreğinde “trend enflasyonun” %1.5’a gerilemesi halinde para politikasını gevşeteceğini beyan etmişti.   Eylül itibarıyla “neresinden bakarsak bakalım” TCMB’nin faiz indirimine bahane  olarak kullanabileceği bir enflasyon verisi yok ortada.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler